Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egy hét alatt közel 100 földrengés pattant ki Békés vármegyében, amelyet emberi tevékenység is okozhatott

- Advertisement -

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára hívta fel a figyelmet: szokatlan eseménysor történt a Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben – 99 darab földrengés pattant ki egy hét alatt. A felhőszerűen elhelyezkedő, rövid idő alatt kipattanó földrengések azért is furcsák, mert a rengések kis mélységben, 6-8-10, illetve 20 km közötti mélységben keletkeztek.

Több olyan dolog is zajlik Békés vármegyében, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet, a kérdés komoly vizsgálatot és intézkedéseket igényel.

A hazai szénhidrogén kitermelés fokozása céljából zajlik a Corvinus projekt, amelynek során a földrengés epicentrumoktól észak-keleti irányban végeznek kutatásokat, és szeretnének földgáztermelő kutakat fúrni, majd üzembe venni. Az eljárás során mélységi rétegek repesztésével igyekeznek fokozni a kihozatalt, és a nemzetközi gyakorlat szerint pont ilyen felhőszerű földrengés-eloszlást képes generálni a szénhidrogén-kutatás és kitermelés.

Több geotermikus energia projekt létesült vagy van éppen tervben a térségben, amiket szintén vizsgálni kellene. Mezőberényben például 2011-2012-ben geotermikus erőmű projektet valósítottak meg, amely olyan technológián alapul, ami a világ más pontjain bizonyítottan hozzájárult indukált földrengések kiváltásához. Ebben az esetben két kút segítségével nyerik ki a hőközlő folyadékot, amit azután hasznosítani lehet. Az eljárás során rétegrepesztést alkalmaznak, és a nagy nyomással mélybe préselt folyadék képes a mélyben lévő törésvonalak mentén mozgást kiváltani.

A svájci Bázelben a 2000-es évek elején elkezdtek egy ún. „hot dry rock” geotermikus projektet megvalósítani. A várost 1356-ban lerombolta egy nagy, 6,5-es magnitúdójú földrengés, ezért nagyon körültekintően, szeizmikus méréseket célzottan telepítve kezdték meg a geotermikus rendszer kiépítését. Azonban a projekt során kipattant egy 2,9-es magnitúdójú földrengés és az utána következő 4 hónapban összesen 13.500 darab kisebb földrengést regisztráltak, melyek közül a 200 legnagyobb 0,7 és 3,4-es magnitúdó közötti volt. A projektet le is állították és soha nem fejezték be.

A 99 földrengésből álló földrengésfelhőt azért is vizsgálni kell, mert terveznek egy nagyobb ívű geotermikusenergia-programot megvalósítani. A geotermikus energia hasznosításának pedig az egyik fontos környezeti következménye a szeizmológiai kockázatok növekedése.

A Békés vármegyei események a magyarországi aktív törésvonalak felülvizsgálatát is megkövetelik. Ezen a linken elérhető, 2023-as szeizmológiai térképen a Kondoros környéki területen egy szaggatottvonal potenciális aktív törésvonalat jelöl. A nagy számú földrengés alapján ez aligha maradhat a potenciálisan aktív kategóriában.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version