Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egy erősebb földrengésnél a kecskeméti panelek 80-85%-ban romosodnának

- Advertisement -

Egyszer már okozott komoly bajt földrengés Kecskeméten. Ez 1911. július 8-án történt a hajnali órákban. Ez volt Magyarország történelmében az egyik legnagyobb földrengés. A város lakói rémületükben az utcára futottak, ki amiben volt, sokan takarókkal csavarták magukat körbe. Az állatok is idegesen vonyítottak, bőgtek, hangoskodtak. A gyümölcspiacra már gyülekeztek az árusok. Annak ellenére, hogy komoly károk keletkeztek a város nevezetes épületeiben is (Beretvás Szálloda, Katolikus Bérház, Közgazdasági Bank, Törvényszéki Palota, Luther-palota, a Városháza kéménye ledőlt és beszakította a díszterem mennyezetét, a Zsinagóga kupolája is kimozdult a helyéről), senki nem halt meg a szerencsétlenségben. Viszont sokan megsérültek.

Bármikor történhet hasonló erősségű földrengés

Az 1911-es földrengésig azonban már csaknem 90 rengést állapítottak meg, ezek többsége Kecskeméten volt, de a környékre is jutott a földmozgásból. A megyében az első mozgást 1739-ben jegyezték fel, és azt is megállapították később, hogy az elmúlt 100 évben 20 rengés epicentruma a megye területén volt.

A katasztrófavédelem honlapja szerint, amennyiben egy területen előfordult már erősebb földrengés, úgy hasonló nagyságúra bármikor lehet számítani.

Mi lenne egy nagyobb rengéskor manapság?

1911-hez képest jelentősen beépült Kecskemét. Panelházak sokaságát húzták fel, és a föld alatt és felett is különböző szolgáltatók vezetékei, csatornái húzódnak. Az úthálózat is egészen más képet mutat. A katasztrófavédelem megyei igazgatóságának honlapja szerint Kecskemét és Kiskunfélegyháza lakosságának túlnyomó része magasabb panelházakban él. Ezek felépítésénél (előre gyártott mélyalapozás nélküli szerkezetek) azonban nem vették figyelembe a környék földtani jellemzőit, és az épületeket nem látták el rezgéseket tompító, gördülő elemekkel. Így viszont

„Egy esetleges rezgés következtében e lakások, életkorúk és szerkezetük miatt kb. 80-85 % – ban romosodnának.”

Írja tehát a katasztrófavédelmi honlap (a helyesírási hibán -életkorúk- most lendüljünk túl). Azt csak mi tesszük hozzá, hogy nyilván egy erősebb földrengés esetén történhetne mindez, hiszen láttuk tegnap is, hogy a kisebb mozgások ilyen kárt nem okoznak. Viszont, amennyiben az 1911-eshez hasonló nagyságú történne megint, ki tudja, hogyan vizsgáznának a panelek.

„A megye földrengés által veszélyeztetett települései 11 db, elsősorban – Kecskemét, Kerekegyháza, Ágasegyháza, Ballószög, Izsák, Orgovány, Jakabszállás, Kunszállás, Városföld, Szentkirály, Nyárlőrinc – a lakosság 24, 7 %-a 140. 649 fő él e területen/…/A megye lakosságának 34, 8 %-a veszélyeztetett a várható fölrengések elsődleges hatásai ellen, és kb. további 20 % -ot veszélyeztet a másodlagos hatás.” – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version