Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Elkezdték bontani a volt BRG-t, lakópark lesz a helyén

- Advertisement -

Kedden elkezdték bontani a volt BRG Béke fasor felé eső egyik épületét. Mint megtudtuk, a Budapesti Rádiótechnikai Gyár egykor kecskeméti üzemének helyén 130-140 lakásos lakópark épül.

Kedden délelőtt tudtuk meg, hogy bontják a volt BRG-t. A helyszínre sietve fél 12 körül azt láttuk, hogy igaz a hír, a Béke fasor felől kezdtek neki az egyik épületnek. Egy hatalmas, harapó-vagy csípőfogóra (esetleg a Tyrannosaurus rex dinó fejére) emlékeztető munkagép – talán ennek lehet a neve roppantó olló – igencsak küzdött a falak-födémek vasrúdjaival. Igen nagy volt a por a környéken, ezt szóvá is tette egy közelben lakó úr, azt is vélelmezve, hogy szerinte ez így nem szabályos, locsolni kellene a bontás közben. Az érintett szakaszon a járdát szalagokkal zárták le.

Fotó: Hraskó István

Sikerült azt is kiderítenünk, hogy mi lesz a Budapesti Rádiótechnikai Gyár egykor kecskeméti üzemének helyén. Egy 130-140 lakásos lakóparkot tervez itt építeni a Hello Ház Kft. A cég ügyvezetője, tulajdonosa, Andrássy Attila a Kecsupnak elmondta: jóideje szerették volna hasznosítani a telket és a régóta üresen álló épületeket. A helyi építési engedélyt már megkapták, az országos engedélyeztetés most van folyamatban. Azt is megtudtuk, hogy nem minden épületet fognak elbontani, a jobb állapotban lévőket átépítik.

A Budapesti Rádiótechnikai Gyár 1961-ben építette meg a Szolnoki úton új, kecskeméti üzemét. A gyár fénykorában több mint ezren dolgoztak itt. 1962-től egy osztrák cégtől vásárolt licensz alapján a kecskeméti BRG gyártotta a Mambó magnetofont. Majd az orsós magnetofon volt a másik slágertermék, amelyből jobb években akár 10-15 ezret is exportáltak a KGST-országokba. Az alkatrészek szinte mindegyikét is az üzemben készítették.­1967– 68-ban a gyáregység élüzem lett, 1969-ben pedig „kiváló vállalat”. A hetvenes években a BRG átállt a népszerű kazettás magnók gyártására.

A sikertörténet csúnya véget ért, a KGST-piac összeomlott, és a termékek sem voltak már elég korszerűek. Az 1992-ben elkezdődött felszámolás során 700 dolgozót bocsátottak el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version