Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Sorra postázzák vissza a szerzők Libriben árusított könyveit – visszatér a Három T?

- Advertisement -

Marosi Nikolett kecskeméti írót váratlanul érte, amikor kiadója visszapostázta számára a nagyobb Libri boltokban értékesített könyveit. Egy zárt szerzői csoportban aztán kiderült, hogy nem ő az egyetlen, aki a közelmúltban így járt. A botrányos fóliázások után most sorra jelentkeznek az írók, akiknek a visszaküldött könyveiben két közös elem is van: az egyik, hogy csak a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett Libri hálózatán keresztül értékesített példányaik jöttek vissza, a másik, hogy mindegyik könyvben megjelennek rendszerkritikus, vagy LMBTQ tartalmak. A szerzők a miértekre egyelőre nem kaptak választ, az eljárás azonban emlékezetünkbe idézi a kádári Három T-re épülő kultúrpolitikai módszereit.

– Huszonöt éven keresztül karateedzőként dolgoztam, addig nem álltam bele semmibe, mert azt éreztem, hogy Magyarországon, ha hangosan vállalod a kritikus véleményed, akkor azt a gyereked, családod sínyli meg – kezd bele személyes történetébe Marosi Nikolett, kecskeméti írónő. – Nem szerettem volna, hogy a szülők esetleg egy-egy posztom miatt ne hozzák edzésre a gyerekeket. A könyvemet egy kiégést követően írtam meg, amikor minden munkámat abbahagytam, önköltségen adtam ki, ráadásul egy nagyon rossz időszakban. Épp a Covid kellős közepén került forgalomba a kötet, nem lehetett író-olvasó találkozót szervezni, semmilyen erre épülő eseményt.

– Ekkor keresett meg engem egy kiadó, hogy szívesen foglalkoznának a könyvemmel, mint közvetítő. Számomra nagy könnyebbséget jelentett, hogy nem nekem kellett variálnom vele, bekerült a boltokba, bár hozzáteszem, hogy üzletben sosem találkoztam vele, de az ismerőseim sem jelezték sosem, hogy szembe találkoztak volna a könyvemmel, pedig kértem őket erre. Ezzel mondjuk még nem lett volna gondom, hiszen a kis szerzők általában nem kerülnek ki a polcokra.

Nem sokkal a fóliázási botrányokat követően azonban váratlan hír érkezett Nikoletthez.

– Két hete írt rám a kiadóm, hogy otthon tartózkodok-e, mert a terjesztő, Libritől visszapostázzák a könyveimet. Hirtelen csak annyit tudtam mondani, hogy persze, itthon vagyok, mert azt gondoltam, hogy majd a személyes találkozásnál kiderül, hogy miről van szó. A miértre azonban azóta se kaptam választ, csak a kiadóm hozta vissza a Libri által minden magyarázat nélkül visszapostázott könyveket. Elvileg a kiadó sem kapott semmilyen előzetes jelzést, hogy a Libri hálózatán keresztül értékesített könyvek visszajönnek hozzá a boltokból. Azóta egy zárt csoporton belül kapcsolatba kerültem más, a kiadó berkein belül lévő szerzőkkel és kiderült, hogy nem egyedüli a történetem, sokaknak visszapostázták a könyveit.

Marosi Nikolett, kecskeméti író visszapostázott könyvei Fotó: Marosi Nikolett

Az esetek – a szerzők által megnevezni nem kívánt kiadón túl – megegyeznek abban is, hogy a Libri boltokból visszahívott könyvek vagy valamilyen LMBTQ szálat, vagy pedig (rendszerkritikus) politikai témákat tartalmaznak, de van olyan szerző is, aki az első két LMBTQ tartalmú kiadványa után most a harmadik, ezoterikus könyvét kapta vissza.

– Egy másik író könyveinek csak egy részét küldték meg, de maguknál is tartottak belőle, feltehetően azért, mert jól fogyott. Olyan, mintha azt próbálnák eljátszani, hogy helyhiány miatt a könyvek tárolásával van a probléma, és nem a tartalommal – folytatja Nikolett.

A Libri webáruházában Nikolett könyvéről is azt írják, hogy jelenleg nincs raktáron, de igény esetén megkezdik a felkutatását.

A Libri webáruháza szerint nincs raktáron a visszaküldött kötetekből.

Miről szól a könyved?

– Ha átfutod a tartalomjegyzéket, akkor láthatod, hogy konkrétan nincs benne olyan téma, ami a jelenlegi kormány narratívájának kedvező lenne, szívesen olvasnának róla, vagy szeretnék, ha az emberek ilyenekről olvasnának. Amennyiben a tartalom alapján történt most ez a szűrés, akkor egyértelmű, hogy a könyvem a kiválasztottak közé került. Liberális gondolkodású vagyok, elfogadom mindenki véleményét, ha meg tudja alapozni, azonban az érvek nélküli véleményekkel nem tudok mit kezdeni. Az írásaimban benne vannak a saját nézőpontjaim, de egyúttal az elfogadás is. Hiszem, hogy mindenki igazsága érvényes igazság.

Részlet Marosi Nikolett Szakadék című verséből Fotó: Bajáki Zsanett

A pórul járt szerzők közül többen vállalták, hogy a kecsup.hu-nak nyilatkoznak. Az S.A. Locryn néven alkotó írónő transznemű férfiakról írt könyvét, az Edinburgh kék fényeit kapta vissza, holott a kiadványból újranyomása is volt, annyira jól fogyott.

Csapó Ádám Hotel California című regénye komoly társadalmi, morális, etikai kérdéseket vet fel, olvasható benne többek között az alábbi mondat: „Egyél mert kell az erő, ha be akarsz lépni a falépítők sorába: IV. Béla, Custer tábornok, Donald Trump és Orbán Viktor…” A szerző az incidens ellenére örül, hogy észrevették, mert – ahogyan ő fogalmaz – ezek szerint értették a célzást, ami nem kifejezetten ennek a rendszernek szól, hanem általános politikakritika.

Gombos László A Hidegháború és még 30 év című könyve szintén a kultúrpolitikai áldozata lehet.  – A könyvkiadók már régóta tudták, hogy állami pályázaton nem indulhat olyan könyv, ami kritikus az orosz diktatúrával szemben, nem kaphatott állami pénzt, ami kritikus a kínai diktatúrával szemben, esetleg a magyar kormánnyal szemben – fogalmaz Gombos. –  Én a könyvben mindhárom szent tehenet levágtam: Kína, oroszok, hazai helyzet. A Libri pedig a tulajdonosváltás után cenzúra alá vette a könyvemet.

A Nikolett által látogatott fórumon további szerzők is jelezték a problémát, illetve sokan szolidaritást vállaltak a cenzúrázott kollégákkal.

Milyen lehetőségek maradnak így a szerzők előtt a könyvkiadásra?

– Az utolsó információnk az, hogy maga a kiadó sem tud választ adni a visszahívás okaira – összegzi a helyzetet Nikolett. Ha általánossá válik a cenzúra, akkor szóba jöhetnek talán a kisebb kiadók, akik még a szárnyaikat bontogatják és több kéziratot befogadnak, átnéznek, esetleg keresik a felfedezésre váró, kreatív szerzőket. Ez akár előnyös pozíció is lehet a számukra, hiszen lassan kizárólagos forgalmazóvá válhatnak, ugyanakkor lehet stigma is. A kérdés az, hogy vállalják-e ezeknek a könyveknek az értékesítését akkor is, ha majd hozzájuk is visszaérkeznek a kiadványok, vagy kénytelenek lesznek szűrni, mert megszorongatják őket. Ez esetben marad a szerzői magánkiadás, így viszont nem lehet kereskedelmi forgalomba kerülni. Én már úgy vagyok vele, hogy nincs veszíteni valóm. Dolgozom az új regényemen, ahol továbbra is vállalni fogom a véleményem és az üzeneteim. Az sem érdekel, ha nekem kell értékesíteni, legfeljebb kevesebbet nyomtatunk belőle, de nem fogom vissza magam, ahogyan eddig sem tettem!

Szerkesztőségünk a Libri Csoport sajtóosztályához fordult, hogy nyilatkozatot kérjünk és válaszokat kapjunk pár kérdésre a szerzők által jelzett problémával kapcsolatban, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz. Amennyiben mégis új információkat kapunk folytatjuk a témát.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version