Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Szomszédba nyíló térkapuk – Jegyzetek Bukta Imre kecskeméti tárlatához

- Advertisement -

Kecskemét kulturális életében az októberi hónap súlypontja Bukta Imre Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész kiállítása volt. A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban nyílt tárlat Bukta eltérő hangvételű sorozataiból állt egésszé a téma határtalan állandósága, a vidéki lét színekkel elkent kietlen nosztalgiája okán.

Egy fővárosi galériában ezek a festmények még egzotikusnak is tűnhetnek, ahogyan egy elveszni látszó, kopott világot elevenítenek fel ironikus-szerető fényben, de a helyi közönség számára még mozgóképek a tenyésző neonos jelentésréteg alatt.

A helyi közönség számára Bukta festményei még mozgóképek a tenyésző neonos jelentésréteg alatt / Fotó: Gyenes Kata; Hírös Agóra

Mintha egy vidéki állomáson néznénk ki a vonatablakból, úgy lebeg előttünk a kelet-európai entropikus táj. Súlytalanul, távolságtartással. A megörökített bomlás és félmosolyok láttán nem érezzük, hogy festő és alanya – legyen az sárba merülő traktorgumi vagy a közönségkedvenc Reál szatyros néni – zárt viszonyába sétálnánk. A kis kocsma színes égői miattunk égnek.

Lélegzetnyi távolságunk az álomszerű jelenetektől épp arra elegendő, hogy a teret a személyes emlékeinkkel közelítsük meg: régi gyereknyarakkal, hideg ünnepekkel, türelmes várakozással valami nagyra, ami nem jön el. Bukta képei így terjeszkednek a kereten túl. Átjárók feszültség vagy intimitás nélkül, értünk. Rajtuk keresztül a táj halandóságának részévé válunk.

Bukta Imre Kiállítását Kecskeméten a Hírös Agóra szervezte, a kurátor Kozák Gábor volt; a tárlatot Bojár Iván András művészettörténész nyitotta meg.

Képek: Gyenes Kata; Hírös Agóra

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version