Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

„Bütykölt” lovak művésze: Elena Sudak

- Advertisement -

Az évente megrendezésre kerülő Kecskeméti Képzőművészek Közösségének adventi tárlata után megnyílt Elena Sudak, a Hónap alkotójának kiállítása a Hírös Agóra Panoráma Termében. A közönség sokszínűsége hűen tükrözte a témában rejlő kortalan szerethetőséget. Az ember, aki lovagolni kezd, nem csak egy sportot, de szenvedélyt is választ. Ezt a szenvedélyt öntötte formába a művész.

Örömteli hangulatban volt része a közönségnek / Fotó: Szigeti Kármen

Sudak Lajosmizsén él. Hétköznapjait a képzőművészetnek és a lótartásnak szenteli,. Így legfőbb inspirációs forrását ez az életforma jelenti. Moszkvában született, több mint 20 éve él Magyarországon. Drótból készült szobrai precíz, pontos és megtervezett munka eredményeként hatnak, majd kiderül Lőrincz Luca kiállításszervező felkonferálása után, Sudak lovas trénerének, Pataky Katának szavaiból: percek munkái. Ahogy fogalmaz:

Nem figyeltem. Mire visszanéztem, lovakat, aktokat készített, mindössze pár perc alatt. Valami akkor művészet, ha érzéssel van megtöltve.” – mondja Pataky, aki beszélt az alkalmazott technika sajátos jellegéről, amely a pillanatok alatt megformált drótból készült kontúros váz. Ezt nevezni a művész „bütykölésnek”.

Lőrincz Luca és Pataky Kata / Fotó: Szigeti Kármen

A Monty Roberts instruktor és a művész baráti viszonya közvetlen és szeretetteljes atmoszférával töltötte meg a teret. A meghitt hangulathoz nagyban hozzátett Elena családja, illetve barátai, akik a közönséget is bevonva tették otthonossá az eseményt, így Márton-nap alkalmából (is) borral kínálták a közönséget

Elena igen termékeny alkotónak bizonyul: a terem zsúfolásig tele és nem ok nélkül hiszen számos munkája bemutatásra került, köztük agyagból és papírból készült szobrok, festmények és fotók. A lovak táncra perdülnek a talapzaton. Ahogy az esemény leírásából kiderül: „A megformált alakok az ösztönös, elemi erő és a finom, kecses mozdulatok elegyéből, égi tüneményekként kelnek életre a szemlélő előtt.

Fotó: Szigeti Kármen

Nem evilági lényként tekint rájuk, amely megfigyelést készséggel átadja a formai kialakításban, hogy az is átérezze, aki még nem tapasztalta: „A ló (…) közvetítő, katalizátor ember és természet között, ember és világ között, ember és ember között. „/Kaszás Géza/

November 4-30 között a kiállítás díjtalanul megtekinthető a Pannon Galériában.

Szigeti Kármen

 

- Advertisement -
Exit mobile version