Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Szüléskor kérhetik az anyák adataik titkos kezelését

- Advertisement -

A kórházban hagyott újszülött gyermekek helyzete rendezéséről jelent meg kormányhatározat, eszerint bármely anya feltételek meghatározása nélkül kérheti a kórház szülészeti osztályán adatainak titkos kezelését. A világra jött gyermek ismeretlen szülőktől származónak minősül, és ha hat hetes koráig az anya nem vonja vissza a kérelmét, illetve az apa sem jelentkezik a gyermekért, akkor örökbefogadhatóvá válik.

A részletes szabályozást május 31-ig kell kidolgoznia Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek, együttműködve Pintér Sándor belügyminiszterrel, Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel, és Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki az anyakönyvi ügyekért felelős – derül ki a Magyar Közlöny december 18-ai (182.) számában megjelent kormányhatározatból.

Ebben az is olvasható, hogy a gyermek vérségi származás megismeréséhez fűződő joga csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható. Az apa alapvető jogait csak az Alaptörvényben foglaltaknak megfelelően lehet korlátozni („más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával”).

Az anyák adatai így kérésükre kórházi szülés esetén hasonlóan titkosak lesznek, mint ha babamentő inkubátorokban hagynák gyermeküket.

Utóbbira a kecskeméti kórháznál több alkalommal volt példa. Először még akkor, amikor a szülészet az azóta elbontott Izsáki úti tömbben volt: 2012 januárjában egy koraszülött kisfiút tettek az utcáról megközelíthető, zárt térben lévő csecsemőmentő inkubátorba, amely kicsit késleltetve automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha valaki babát helyez el benne. 2016 februárjában már a Nyíri úton volt a készülék, mikor egy kislánytól váltak meg szülei. 2018 novemberében egy kisfiút, 2019 novemberében pedig újra egy lány újszülöttet hagytak az inkubátorban.

A legutolsó hasonló eset idén szeptember 5-én hajnalban történt, ekkor viszont a fiú babát – hiába az anonimitást garantáló megoldás – nem tették be a készülékbe, hanem a főbejáratnál egy lepedőbe csavarva a földön hagyták magára. A közelben működő Félegyházi Pékség dolgozói munkába érve hallották és látták meg hajnali 4 óra környékén, azonnal értesítették a kórház munkatársait, így néhány percen belül a baba a gyermekosztályra került. A Hajnal Viktor nevet kaptak az újszülött részleg dolgozóitól (általában a megtalálás napján vagy akörüli napokban ünnepelt keresztnevek közül választanak egyet).

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version