Ki nyer a Széchenyivárosban és a Máriahegyben? – választókerületi körkép videóval, 2. rész

- Advertisement -

Kecskeméten, a Széchenyivárosban és a Máriahegyben folyó politikai küzdelem nem csak a Fidesz-KDNP és az ellenzék összecsapásáról szól, hanem a helyi kormányellenes szervezetek közti helyosztó mérkőzéséről is. A 6. számú egyéni választókerület képviselője 2019 óta az ellenzéki Dobos József, aki egyéni mandátumát az akkor még ötpárti (MSZP, DK, Jobbik, Momentum, LMP) Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjeként nyerte el – csakhogy onnan 2023 nyarán kilépett. A szocialistapárt egykori városi elnöke (2016 – 2023) új városi szervezetet hozott létre, a Civil Összefogás Városunkért Egyesületet, amely a 14 választókerületből 11-ben jelöltet és polgármester-jelöltet is állított. Koordináció hiányában a Szövetség is állított saját jelöltet, ahogy a Kutyapárt és a Mi Hazánk is. Dobos Józsefet ugyan sokan esélyesnek tartják az újrázásáért zajló politikai versenyben, de a várhatóan megoszló ellenzéki voksok a kormánypártok politikában kezdő jelöltjének, Laczkó-Zsámboki Angélának kedvezhetnek.

A június 9-ei kecskeméti önkormányzati választás szempontjából több, érdekesnek ígérkező választókerületet mutatunk be a KecsUP-on. Első írásunkban a 2. számú körzetet, Hetényegyházát és Ménteleket vettük szemügyre: sehol másutt nincs annyi jelölt, mint ott. Második írásunkban a 6. számú kerülettel foglalkozunk, ahol négy kihívója van – köztük egy kormánypárti – a jelenlegi képviselőnek, Dobos Józsefnek. A sorozatot folytatjuk, hamarosan további körzetekről szóló írásokkal jelentkezünk.

Városban a falu – a körzetről

2022 májusában, a Széchenyivárosban, a Bajza József utca lakói tiltakozó akciójukkal megakadályozták, hogy a sorházuk előtt lévő zsebkendőnyi méretű véderdőt kivágják a forgalmas, négysávos Budai út mellett. Az önkormányzat a lakók által gondozott kiserdő helyére négycsoportos bölcsődét tervezett, miután az onnan alig 100 méterre található, a Berzsenyi utca és az Irinyi utca találkozásánál fekvő, könnyen megközelíthető és üresen álló városi tulajdonú telket – ahová eredetileg elhelyezték volna az új intézményt – minden előzetes hírverés nélkül értékesítettek. Alternatív helyszín hiányában azonban lefújták – az uniós pénzből tervezett – építkezést, így a véderdő megmaradt. Dobos Józsefnek állítólag az ügyről azt mondta Szemereyné Pataki Klaudia kormánypárti polgármester, hogy inkább eláll a bölcsőde építésétől, de nem akar az RTL híradójában szerepelni, miközben az itt lakók a fához kötözik magukat.

Engert Jakabné alpolgármester a Bajza József utcában tarott lakossági fórumon ismertette a bölcsődeépítés terveit 2022. május 2-án, ami lakossági tiltakozást váltott ki a helyszín kiválasztása miatt / kecsup.hu

A 6. számú egyéni választókerület egyike – a három közül – a csaknem 40 ezer lakosú Széchenyivárosnak. Az egymástól rendkívül eltérő beépítettségű és problémákkal terhelt körzetben egyszerre megtaláljuk a négy- és tízemeletes, szigetelésre váró panelházakat és a belterületbe vont girbegurba – csatornázatlan és burkolatlan utcákat (mint például az Aranyforint és az Ezüstdénár) is. A lakótelepek miatt sűrűn lakott Széchenyivárosban ugyan a közlekedési hálózat kiépült, azonban a gyűjtőútjai a reggeli és a délutáni időszakokban egyre nehezebben tudják kielégíteni az autóval közlekedők igényeit a megnövekedett forgalom miatt. Hasonlóan gondot okoz a közvilágítás helyzete a LED-es lámparendszer alapvető hiányosságai miatt.

Ehhez a választókörzethez tartozik a Ladánybenei út baloldalán elterülő külterület, az évek alatt beépülő Máriahegy a maga tanyasias-hobbikertes, és a még nyomokban megtalálható szőlős-gyümölcsösökkel tarkított zártkertes telkeivel. Visszatérő probléma itt a közterületek kialakítása, a földutak évenkénti rendszeres karbantartása, amire csak kevés forrás jut, a hiányos infrastruktúra és az illegális hulladéklerakás – ezek olykor kaotikus állapotokat idéznek elő. Az egészséges helyi élelmiszer iránt növekvő igény miatt felértékelődő agrárium miatt ugyan célszerű volna a kertkultúra feltételeinek fejlesztése, azonban a villaszerű ingatlanokban élő felső társadalmi osztályok és a régi, gyakran még mezőgazdasági termelést folytató lakosság, vagy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok közvetlen szomszédsága folyamatos konfliktusforrást jelent.

A választókerületi határok meghúzása aligha mentes politikai érdektől – így történt több kecskeméti körzet esetében is, amiről részletesen is írtunk a KecsUP-on. A 6. számú körzetben ez úgy mutatkozik meg az elmúlt választások eredményei alapján, hogy a családiházas, és a másik választókerület részét képező Vacsi köz városrészből 8-10 utcát (az Aranyesőtől a Kaptár utcáig) lekanyarítottak, ahol a Fidesz az elmúlt három választáson nyert – és hozzácsapták a billegő politikai beállítottságú 6. számú kerülethez. Még 2019-ben is, amikor ellenzéki győzelem született a Széchenyivárosban az összes szavazókörzetet figyelembe véve – a 38. számú Vacsi közi városrészi szavazókörben akkor is a Fidesz nyert.

A kecskeméti 6. számú egyéni választókerület eltérő városrészekből áll, mint a Széchenyiváros és a Vacsi köz egy részéből és Máriahegyből is / Képkivágás Kecskemét választókerületi térképéből

Politikai csatatér – kik a jelöltek 2024-ben?

A jelöltek neve a következő sorrendben szerepel majd a szavazólapon:

  1. Dobos József – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
  2. Kéri Szilvia – Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  3. Nógrády Miklós – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
  4. Laczkó-Zsámboki Angéla – FIDESZ-KDNP
  5. Szabó Katalin – Mi Hazánk

A 6. egyéni választókerület valódi politikai csatatérré változott 2024-re, amiben jócskán benne van az ellenzék. 2019-ben Dobos József a Szövetség jelöltjeként magabiztosan győzte le – több mint 300 szavazattal – a fideszes ellenfelét, Szamler Lászlót. Az akkor még együttműködő ellenzéki pártokból álló Szövetség a megszerezhető 20 mandátumból kilencet elnyert, és két tanácsnoki helyet is kapott, melyből az egyiket, a település-fenntartásért felelős posztot Dobos József tölti be. Képviselői feladatai mellett vállalkozó – egy bútorbolt tulajdonosa.

2023 nyaráig úgy tűnt, az ellenzéki térfélen jelentős változás nem várható 2019-hez képest. Az addig szövetséges pártok – a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Jobbik – arról nyilatkoztak tavaly nyáron a KecsUP-nak, hogy 2024-ben is együttműködésben terveznek indulni. A dominó hatás Dobos Józseffel indult el, amikor 2023 nyarán a szocialistapárt városi elnöke bejelentette, hogy 21 év után kilép az MSZP-ből, de a Szövetségből is. Volt párttársai – köztük a Szövetség polgármester-jelöltje, az MSZP-és Király József – azzal támadták Dobost, hogy a KDNP-be készül belépni, ahová valóban kapott meghívást, végül azonban azt nem fogadta el, aminek a hátteréről részletesen beszélt a KecsUP-nak adott interjújában.

Az egykori szocialista Dobos József és az MSZP-és Király József immár két másik szervezetben mérkőznek meg egymással a kecskeméti önkormányzati választáson 2024-ben / Fotó: kecsup.hu

Dobos József 2006 óta önkormányzati képviselő, 2019-ig listáról jutott mandátumhoz, egyéniben először 2019-ben győzött. 2024-ben egyéniben ismét legyőzné a Fideszt, és az új szervezetével, a Civil Összefogás Városunkért Egyesülettel egy listás mandátumot is elhozna, megelőzve a most már rivális Szövetséget – amiből az év elején a Momentum és a Jobbik is kilépett, majd később mindketten csatlakoztak a Kecskeméten eddig ismeretlen Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesülethez. A két szervezet 11, illetve 10 választókerületben állított jelöltet, háromban pedig koordináltak – a Válasszon Jövőt! ezért nem indított senkit sem Dobos József ellen. A június 9-ei kecskeméti önkormányzati választás könnyen helyosztó mérkőzéssé is válhat az 5 évvel ezelőtt még egymással szorosan együttműködő ellenzéki pártok egymás elleni tusakodásában.

A Fidesz-KDNP Laczkó-Zsámboki Angélát indítja, aki új a helyi politikában, a közpénzből működő kormánypárti önkormányzati média is csak tavasz óta „építi” ismertségét. 2019-ben költözött haza a családjával Németországból, munkát a polgármesteri hivatalban kapott, titkársági ügyintézőként dolgozik Sztachó-Pekáry István fideszes alpolgármester mellett. Civilben a Széchenyivárosért Egyesület elnöke, a szervezet irányítását B. Tóth Katalintól vette át, aki a Fidesz jelöltjeként indult 2019-ben, de végül alulmaradt az ellenzék jelöltjével szemben.

Plakátharc a Széchenyivárosban / Fotó: kecsup.hu

Laczkó-Zsámboki Angéla a választási kampányát nagyívű fejlesztési tervek ismertetése helyett a közösségi oldalára feltöltött posztjai alapján inkább szimbolikus üzenetekkel tölti meg, ilyen volt a háromnapos kecskeméti Rock Fesztivál népszerűsítése, a virágosztás és a családi gyermeknap. Részt vett néhány napja egy játszótér bővítésének az átadóján, de ha kell, szemetet is szed. Egy szemétkupac előtt készített videóüzenetben szúrt oda Dobosnak, hogy amíg ő fát ültet, addig a városrész képviselője 5 évente csupán egyszer mulattat – utalva arra, hogy Dobos József pünkösdi pörköltfőző versenyt szervezett a kerületben. De az újdonsült politikus arról is hírt adott, hogy a Belsőnyír földútjain házról házra kopogtatott. Ennél a bejegyzésénél kisebb magyarázkodásra is kényszerült, egy választópolgár ugyanis azt rótta fel neki, amiért Orbán Viktor kecskeméti látogatásakor „ijedt öregembernek” nevezte a kormánypárt egyik szimpatizánsát, aki éppen a Telex újságírójának nyilatkozott – az esetről videó is készült.

A jelöltek tervei, ígéretei

Jóval kevesebb nyilvános információ áll rendelkezésre a körzet három további jelöltjéről. A Szövetség a Hírös Városért Egyesületet Nógrády Miklós képviseli, aki civilben vállalkozó és most először vesz részt jelöltként választáson. A közösségi médiában nem aktív, politikusi oldala is csak pár napja működik, ahol a városrészi programjáról eddig nem közölt részleteket. Hasonlóan nagyon kevés idevágó adat érhető el a kutyapártos Kéri Szilviáról, illetve a Mi Hazánk jelöltjéről is. Szabó Katalin a kecskeméti Jobbik tagja volt, a párt által szervezett emléknapokon, mint előadó szerepelt, majd miután a Jobbik többfelé szakadt, Toroczkai László mozgalmához csatlakozott.

Hogy többet tudjunk meg a jelöltekről és a választókerülettel kapcsolatos terveikről, mind az öt jelöltnek az alábbi két kérdést küldtük emailben, pár mondatos választ kérve. Ha megválasztanák, mit tartana a három legfontosabb elvégzendő feladatnak a körzetben, illetve miként látja az esélyeit, vetélytársai közül kire tekint legnagyobb riválisként?

Ketten nem válaszoltak: Laczkó-Zsámboki Angéla (Fidesz-KDNP), illetve Szabó Katalin, a nevében a Mi Hazánktól azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel. A többiek válaszait közöljük az alábbiakban, ahogyan a szavazólapon fognak szerepelni.

Dobos József (Civil Összefogás Városunkért Egyesület)

  1. A Széchenyivárosban folytatná a parkok rendbe tételét, a járdák és az utak aszfaltozását, bővítené a parkolási lehetőségeket. Szakszerű fásítási programot indítana – gyökérterelő lemez felhasználásával, ugyanis a legtöbb problémát a régi ültetések okozzák, amelyeknek a gyökerei felnyomták az útszegélyeket, parkolókat, járdákat. A külterületen az utak állapotán javítana mart aszfaltozással, és folytatná a megkezdetett napelemes utcai lámpák kihelyezését.
  2. Továbbra is a választóimért és szeretett városomért kívánok dolgozni. Döntsenek a tettek és ne a zászlók, a jelmondatok!”

Kéri Szilvia (Magyar Kétfarkú Kutya Párt)

  1. A közlekedési infrastruktúra javítása a gyalogosok és a biciklisek számára is, kiemelten a Budai út M5-ös felé vezető útszakaszon. A közterületek rendezettségének és tisztaságának a növelése: több köztéri szemetes kihelyezése, a buszmegállók felújítása, a köztéri világítás javítása, amelyek a mindennapi életminőséget jelentősen javítanák. A lakók nyugalmának és komfortérzetének védelme. Ide tartozik a szennyvízelvezetés bővítése, ami alapvető közegészségügyi kérdés. Emellett szükséges a zajszennyezés csökkentése, különösen a gyorshajtó motorosok ellenőrzése, akik rendszeresen zavarják a környékbeli családok pihenését.
  2. Úgy vélem, minden jelölt saját elképzeléseivel és céljaival járul hozzá a közösség fejlődéséhez, így nem egy konkrét személyt tekintek legnagyobb riválisomnak. Inkább arra összpontosítok, hogy a saját programomat a lehető legjobban megvalósítsam, és ezzel szolgáljam Kecskemét lakóit.”

Nógrády Miklós (Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek)

  1. Vállalások a következő öt évre: a földes lakóutak burkolása, vízelvezetés, önerős útépítés, közvilágítás javítása a külső városrészekben is. Gyalogátkelőhelyek, kisebb utcák megvilágítása, a közlekedés rendezése, külterületi földutak javítása. Háztartási hulladék elszállítása, illegális szemétlerakók felszámolása és a zöldfelületek, parkok, padok, játszóterek gondozása és karbantartása.
  2. Nem vagyok politikus, de elkötelezett vagyok a város fejlődése és az itt élő emberek élethelyzetének javítása iránt. Bár tudom, hogy a hivatalban lévő képviselőnek mindig előnye van, de én legfőbb ellenfelemnek a FIDESZ-KDNP jelöltjét tartom, mert mögötte van a közpénzen fizetett helyi sajtó, az önkormányzati pénzes kassza, aminek a kulcsát tőlünk féltik, és a városvezetés. De a választók velünk lesznek!

És mit gondolnak a választók?

Ki nyer a Széchenyivárosban és a Máriahegyben Kecskeméten? – választókerületi körkép, 2. rész.

A választókerületi körkép sorozatunkat folytatjuk.

Ez az írásunk is érdekelheti:

Ki nyer Hetényegyházán és Ménteleken? – választókerületi körkép, 1. rész

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Minisztérium szerint hétfőre minden irányban átjárható lesz a kritikus Izsáki úti csomópont

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Izsáki út legforgalmasabb kereszteződésében, a Vízmű utca felőli közlekedési lámpa előtt egy körülbelül 10...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version