Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Elege lett a pártpolitikából Dobos Józsefnek – nagyinterjú az MSZP volt városi elnökével

- Advertisement -
  • Besokallt a lejtmenetben lévő MSZP-től Dobos József, a szocialisták volt városi elnöke, aki nem csak anyapártjából, de a kecskeméti ötpárti, ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójából is kilépett már tavaly augusztusban, amivel 2019-ben egyéni önkormányzati mandátumot nyert a 6. számú körzetben.
  • Szerinte a kecskeméti ellenzéki pártoknak közösen független polgármesterjelöltet kellett volna állítani a Fidesszel szemben a júniusi önkormányzati választáson. Azt látja, hogy az ellenzéki összefogásban a DK diktál, és szerinte ez a fő oka annak, hogy az ötpárti lista összeállításakor a pártok nem tudtak megegyezni.
  • Civakodás helyett politikai középutat kínálna a választóknak, ezért nem pártot, hanem civil egyesületet hozott létre.
  • Nem titkolja, több évtizedes barátságok fűzik néhány KDNP-taghoz, és kapott is fölkérést, hogy az MSZP-ből lépjen át a kisebbik kormánypártba, ez azonban nem történt meg.

Dobos Józseftől már ősszel kértünk interjút, amikor ott hagyta a Szövetség közgyűlési frakcióját.  Végül – több hónapnyi gondolkodás után – áprilisban adott nagyinterjút a KecsUP-nak.

Polgármesterjelöltjüket és képviselőjelöltjeiket április 22-én mutatta be (erről itt írt a KecsUP), de a sajtótájékoztatón kevés szó esett az új szervezetéről, a Civil Összefogás Városunkért Egyesületről. Miért csak a választások előtt néhány héttel mutatta be a jelölőszervezetét?

– Ahogy kiszálltam a Szövetségből és az MSZP-ből, egy ideig próbáltam a helyemet keresni függetlenként. De tavaly már megfogalmazódott bennem, hogy civil szervezetet hozzak létre. Az az igazság, hogy besokalltam a pártpolitikától. Próbálok középúton haladni. Ha ismét megválasztanak júniusban, számomra mindegy, hogy jobb- vagy baloldali javaslat kerül a közgyűlés elé, ami jó, én azt támogatni fogom. Ezért is civil egyesületet és nem pártot hoztunk létre. Egy számít számunkra: Kecskemét fejlődése, mert mi Kecskemétért dolgozunk.

Mi volt az a pont, amikor azt mondta, hogy elege lett a pártpolitikából?

–  Azt láttam, hogy a Szövetség frakció nem tud átütő eredményt elérni. Az, hogy a kecskeméti közgyűlésen mindegyik napirendi pontnak nekimegyünk, szerintem ennek, az előbb mondottak miatt, nincs tovább értelme. Nekünk a város fejlődése a legfontosabb, mi élhetőbb Kecskemétet szeretnénk létrehozni, mi ezen fogunk munkálkodni.

2023 nyarán – még az MSZP városi elnökeként – nagy reményeket fűzött az ötpárti (MSZP, Jobbik, Momentum, LMP, DK) együttműködéshez. Akkor úgy látta, hogy a Szövetséget meg lehet menteni. Ennek ellenére már akkor is érezte, hogy rövid időn belül kiszáll vagy kiszállhat, ha nem történik változás?

– Nyilván egy ilyen döntés nem egyik napról a másikra születik meg. Hosszú ideig voltam tagja a szocialista pártnak, ezért ez egy nagyon nehéz döntés volt a számomra. De azt láttam, hogy a pártcsaládom, az MSZP megy a lejtőn lefelé.

21 évig volt tagja a pártnak.

– Így van, és nem is tudom már, hogy hány cikluson keresztül, tizenvalahány évig voltam a városi elnök is. Nyilván itt barátságok is kialakultak a tagok között. És úgy érzem, hogy abban az időszakban, amikor én voltam az elnök, a jó kapcsolatok miatt is, jól tudtam működtetni ezt a pártot helyben. Ezért talán nem is a helyi, hanem az országos problémák vezettek idáig, hogy a kilépés mellett döntöttem.

Melyek voltak ezek?

– Nem olyan tisztújítások születtek az országos vezetésben, amiket mi helyben támogatni tudtunk. És folyamatosan lehetett érezni, hogy a párt veszít a korábbi súlyából. Nekem ebben a pártban, ebben az ellenzéki csapatban jövőképem nem volt tovább. Ezért döntöttem így. Nem láttam a jövőt. És így nem lehetett tovább csinálni.

Ettől még maradhatott volna a Szövetség tagja.

– Ennyi párt? Ennyi identitás? Ahol mindenki másképp gondolkodik, azt nagyon nehéz ám összetartani. Ami látszik is, hiszen a választások előtt, idén januárban kiszállt a Jobbik és a Momentum is. Ennyi ellenzéki párttal nagyon nehéz közösen együtt dolgozni, hogy az működjön is. Az igazság az, hogy minden párt szeretne magának egy vagy több listás helyet. Ezt igazságosan már nem lehet összeszervezni. Tehát túl sok párt van az ellenzéki oldalon. Az egyik legnagyobb probléma ez, és ezt a Szövetség sem tudta megoldani azzal, hogy néhány kisebb párt egyesül vagy tényleg összefog.

Mi kellett volna ahhoz, hogy a Szövetség a Hírös Városért ernyőszervezete alatt induljanak az önkormányzati választáson a kecskeméti ellenzéki pártok?

– Én egy független, a pártoktól távolabb álló polgármesterjelöltet tudtam volna elképzelni. Nem célom, hogy visszafelé mutogassak és azt is el ismerem, hogy Király József jól csinálja a dolgait képviselőként, de valami megújulás kellett volna. Én ezt a megújulást nem láttam. Új emberekkel az évek alatt nem tudott előállni a Szövetség és szerintem ez a vérfrissítés hiányzott

Ajánlott ilyen polgármesterjelöltet?

– Igen, de elakadtak ezek a tárgyalások. Amikor még az MSZP-ben voltam, ajánlottam Klinger András Ádámot. Úgy láttam akkor, hogy talán a DK is mutatott hajlandóságot, hogy elfogadja az ő személyét. Később az ő jelölése  még sem ment át. Az látszik, hogy a DK túlsúlyban van, és ők diktálják most már, hogy mi hogy történjen. Látszik a Szövetség listás helyein is. Az első kettő a DK-é.

Amikor kilépett a Szövetségből és az MSZP-ből, a volt párttársai hírbe hozták a KDNP-vel. Csintalan Sándor azt mondta, hogy a KDNP-ben folytatja. Valóban be akart lépni a kisebb kormánypártba?

– Nem titkolom, 20 éves barátságaim vannak KDNP-tagokkal. Kaptam fölkérést, hogy álljak be a csapatukba, de nem fogadtam el. Mint mondtam már, pártpolitikát nem szeretnék folytatni. Baloldali politikus voltam, én ezért sem tudok azonosulni a KDNP és a Fidesz politikájával. Megtisztelő volt, hogy kaptam egy ilyen kérést, hogy el tudnának fogadni, ha ott folytatnám a politizálást. Ez nem titok, ezt el is mondtam az MSZP-ben. Ezért is próbáltak besározni, amikor azt terjesztették rólam, hogy átállok a KDNP-be.

Szocialistának tartja továbbra is magát?

– Nem teljesen. Modern világban gondolkodunk, ahol több ideológia létezik. Ezért is mondtam azt, hogy próbálunk a középúton maradni. Van a baloldali ideológiában is jó, van a jobboldaliban is. Mi ezt szeretnénk használni, a jó értékeket átültetni a gyakorlatba a város érdekében, mindegy, hogy honnan jön.

Mégis mit jelent ma szocialistának vagy baloldalinak lenni? Elég az, ha a körzetében – ezentúl is – folytatják a rászorulók segítését?

– Mindig szociálisan érzékeny voltam. Ez látszik az elmúlt évtizedes munkám során is a Pákozdi Csata utcában, ahol több éve rendszeresen osztunk élelmiszercsomagokat a rászorultaknak. Szomorú látni, hogy egyre többen állnak sorba élelemért. És vannak olyan szegény családok is, akiket évek óta segítünk. Én ezt nem ma kezdtem, ezért nem lehet rám sütni, hogy ezt a kampány miatt csinálom. De ez nem azt jelenti, hogy most teljesen baloldaliak vagyunk. Keresztény is vagyok, ez is a részem. Vallásos családból származom, mi is vallásosak vagyunk. Mi úgy próbálunk politizálni, hogy van egy értékrendünk, amin belül a kereszténység és a baloldaliság is megfér.

Inkább keresztény, mint jobboldali?

– Igen.

Ha a KDNP egy olyan párt lenne, amely a keresztényszociális értékeket vallja, az közel állna Önhöz?

– Fontos értékrend a kereszténység, de itthon az a baj, hogy ebben benne van mélyen a pártpolitika. Én hét éve kápolnát építettem a Margaréta Otthonban, többször is keresztet újítottam és a Wojtyla Házban rendszeresen osztunk ebédet. Nehéz beazonosítani, hogy most akkor teljesen szocialista vagy, teljesen keresztény vagy, vagy próbálod a középutat járni.

Dobos József a kecskeméti közgyűlés 2024 áprilisi ülésén / Fotó: Hraskó István

Az önkormányzati jelöltek kiválasztásakor az ideológiai szempont számított a rátermettségen felül?

– Igen, természetes, hogy van ideológiai szempont is, de az volt az első, hogy mindenki civil legyen és ne a politikából jöjjön.

Vannak kivételek, például Fapál László ügyvéd a „nagypolitikából” ismert, a Gyurcsány-kormány honvédelmi államtitkára volt. És Kalló Julianna is, aki szintén tagja volt az MSZP-nek.

Fapál László nem volt párttag, és egy kormány alatt dolgozott a közigazgatásban. Kalló Julianna is évtizedek óta vezet egy szociális ügyekkel foglalkozó civil szervezetet, és segíti a rászoruló kecskemétieket. A kiválasztásuknál tehát nagyon sokat számított az, hogy nem elsősorban politikusok, hanem civilben is aktívak.

Meddig fog bővülni a szervezet?

– Vannak jelentkezőink, magánszemélyek és vállalkozók is. Tervezzük a bővülést, mert ez az egyesület nem csak a politikacsinálásra jött létre, hanem amiről már beszéltem, a szociálisan érzékeny hálózat létrehozására, amely szervezi és formálja a közösségi életet és a közösségi programokat.

Csak városi politikával foglalkoznak, vagy állítanának kecskeméti jelöltet a 2026-os országgyűlési választáson?

– Tisztán városi politizálásra készülünk. Mi lokálpatrióták vagyunk, tehát csak a város érdekel minket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version