Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Dobos József bemutatta új szervezetét és kecskeméti polgármesterjelöltjét

- Advertisement -

Civil összefogáson alapuló együttműködésünk a 2024-es önkormányzati választáson egy szerethető, fenntartható és élhető koncepciót fog kínálni a kecskemétieknek”

– mondta dr. Klinger Ádám András, akit Dobos József független önkormányzati képviselő mutatott be a Civil Összefogás Városunkért Egyesület polgármesterjelöltjeként. Sustorogták már hetekkel ezelőtt, hogy miután a volt MSZP-és politikus kilépett a Szövetség a Hírös Városért Egyesületből, új szervezettel vág neki az önkormányzati választásnak. Dobos József – aki az első nap már megkapta a kellő mennyiségű ajánlást – nemcsak megőrizné a 2019-ben elnyert egyéni mandátumát a 6. számú választókerületben, de alternatívát is nyújtana a 2014 óta polgármester fideszes Szemereyné Pataki Klaudiával szemben.

A jogász végzettségű és a versenylovak tenyésztésében jártas Klinger Ádám András rövid kampányt ígért, és részletekbe menő programismertetés helyett a választók és az önkormányzat közötti közös gondolkodás hiányára hívta fel a figyelmet. Újságírói kérdésre elmondta, amennyiben elnyerné a választók bizalmát, az első dolga lenne egy civil közvélemény-felmérés elindítása, ami egy nyílt platform volna, ahol „mindenki elmondhatja, milyen gondolata, milyen ötlete van a város jövőbeli működtetését illetően”. Erre életszerű határidőt biztosítana, és a bejövő felvetésekből állítanák össze a rövid-, a közép- és a hosszútávú városi programot.

Nem mi igyekeznénk kitalálni városvezetőként, hogy mit csináljunk, hanem széles merítéssel és közös gondolkodás után egy programot dolgoznánk ki – mondta Klinger András, akinek – mint minden polgármesterjelöltként indulónak – előbb 500 érvényes ajánlásra van szüksége a jelöltté váláshoz. A város legnagyobb problémái közé sorolta az utak rossz állapotát, a hiányos közvilágítást és a városi közszolgáltatások leromlását, és ezzel összefüggésben a legfontosabb kihívásnak a közlekedés fejlesztését látja. Szerinte

a város egész tevékenységére vonatkozik a megújulási szándék és igény”.

A Civil Összefogás Városunkért Egyesület képviseletében Klinger Ádám András / Fotó: kecsup.hu

Új szervezettel indul Dobos József

Dobos József bízik a jó szereplésben, nemcsak a saját körzetében, de az 1. számúban (Petőfiváros) és a 8. számúban is (nem mellesleg utóbbiban, a Belváros-Árpádvárosban indul volt párttársa, Király József), amit arra alapoz, hogy sok emberrel állnak a jelöltjeik kapcsolatban, és eddig jó visszajelzéseket kaptak. És arra is lehet szerinte támaszkodni, hogy „az embereknek, a lakosságnak egy nagy része kiábrándult a pártpolitikából. Mi ezért a jó javaslatokra figyelünk, és nekünk mindegy, hogy baloldal vagy jobboldal, ha az az ötlet jó, akkor azt mi támogatni fogjuk” – mondta a politikus. Hozzátette: a tisztább és élhetőbb Kecskemétről szóló programokat tudják támogatni, mert jelen pillanatban például a belvárosnak nagy része már nem élhető. Se szórakozóhelyek a fiataloknak, se biztonságos közlekedés, és a város ebben a formájában a hatalmas forgalmat sem bírja el.

Örülünk, hogy új munkahelyek létesülnek, de túlterheltek az útjaink, a parkolóink, amire nagyon gyorsan ki kell találni valamit – sürgetett Dobos képviselő. Hozzátette: a Mercedes-gyár is fejleszt, háromezer új munkahely jön létre, amivel jönnek még kiszolgáló gyárak és tömegesen a külföldi munkaerő, filippínók, afgánok, indiaiak és sokan mások,  „akik nem biztos, hogy be tudnak illeszkedni a városnak az életébe. Nyilván ez más kultúra, más szórakozási lehetőség, ételben is más. Hát itt óriási feladatok várnak ránk, mert ez később óriási problémát fog okozni a városnak.”

14 körzet helyett 11-ben indulnak, háromban koordináltan

Három választókerület kivételével – ahol koordináltan indul a frissen bejegyzett Civil Összefogás Városunkért Egyesület – 11 körzet jelöltje mutatkozott be – vezette fel Dobos József az újdonsült csapatát. Azt nem árulta el kérdésünkre, hogy kivel fognak közösködni; előbb összegyűjtenék a szükséges ajánlásokat, hogy mindenkit hivatalosan is nyilvántartásba vegyenek – válaszolta (az újrarajzolt kecskeméti egyéni választókerületi képviselőjelölt jelöléshez, amiről részletesen itt írtunk a KecsUP-on, legkevesebb 54 érvényes aláírás szükséges és legfeljebb 70).

Olvasóink számára lehetnek ismerős nevek a jelöltek között, olyanok, akiknek nem idegen terep a politika, és olyan fiatal szereplő, akiről először a KecsUP-on olvashattak. Kalló Julianna az egyik aspiráns, aki újra a rajtvonalhoz áll. 2014-ben az MSZP színében indult, legutóbb a 2022 nyári időközi választókerületi választáson a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjeként – ekkor Jánosi Istvánnal (Fidesz-KDNP) szemben maradt alul. A több mint 25 éven keresztül család- és gyermeksegítő és idősgondozó Kalló 2024-ben Pászti András kormánypárti képviselővel szemben méretkezne meg a Hunyadivárosban.

Azért csatlakoztam ehhez a civil összefogáshoz, mert ez pártpolitika mentesen működik, és képviselőként is így tudnám képviselni az itt élőket – mondta Kalló. Hozzátette: polgárőrséget alakítana, fejlesztené az utakat, kiemelten figyelne a város tisztaságára, és programot indítana a hátrányos helyzetűek felkarolására.

A Kecskeméten ügyvéd dr. Fapál László a „nagypolitikából” ismert, aki a Gyurcsány-kormány honvédelmi államtitkára volt. Neve az évekig elhúzódó tábornokperben is feltűnt, végül a Fővárosi Ítélőtábla a hűtlen kezelés vádja alól jogerősen felmentette a volt közigazgatási államtitkárt. A nagycsaládos politikus új otthonra a Vacsiközben talált, ezért is itt indul a 7. számú választókerületben. A bemutatkozó beszédében pragmatikus ügyeket emelt ki: az utak javítását, a Rózsavölgyi tér fejlesztését, a Csíksomlyó utca jobbirányba, illetve a Nagy Lajos király körút kinyitását.

14 körzet helyett 11-ben indul Dobos József szervezete, háromban koordináltan / Fotó: kecsup.hu

A vadonatúj kecskeméti politikai szervezet legfiatalabb tagja Orbán Dominik Vazul, aki a Petőfivárosban indul. A KecsUP olvasói 2022 őszén találkozhattak az akkor még végzős fiatal nevével: egyik szervezője volt az egészségügyis, a gáspáros és a károlyis középiskolások diáktüntetésének. Az iskoláik összevonása ellen tiltakoztak és a tanárok jobb megbecsülését követelték, ahol diákszónokként Orbán Dominik szemtől szemben már találkozott Papp Zoltán fideszes önkormányzati képviselővel, aki egyben az egészségügyi igazgatója és a szintén kormánypárti Leviczky Cirillel, aki pedig az KSZC kancellárja. Az érettségi után a családi vállalkozásban kezdett el dolgozni az édesapja mellett. Szeret közösséget építeni, ha kell, cselekszik, és kiáll olyan dolgok mellett, ami a város élhetőségét segítik – mondta magáról az ifjú jelölt.

A 6. számú körzet ismét Dobos Józsefé. A 2006 óta városi képviselő 2019-ben is itt indult, és nyert is a Fidesszel szemben, de az akkor még ötpárti Szövetség a Hírös Városért ernyőszervezet jelöltjeként (melyből időközben a Momentum és a Jobbik is kiszállt). A település-fenntartásért felelős tanácsnok tavaly ősszel nemcsak az MSZP-ből, de a Szövetségből is távozott. Ezt – a Fideszből a szocialista pártba visszatérő – Csintalan Sándor olyannyira nehezményezte, hogy Dobost a KDNP-vel hozta összefüggésbe. A városatya ezt tagadta, a kilépése után a KecsUP-nak úgy nyilatkozott, hogy „függetlenként indulok 2024-ben.” Majd új szervezetet hozott létre, a most bemutatott Civil Összefogás Városunkért Egyesületet, és hogy emelje a tétet, saját polgármesterjelöltet is állítanak.

Elkezdtünk egy fejlesztést ebben a választókörzetben, és az öt év alatt sok mindent meg tudtunk valósítani. Épültek játszóterek, kutyafuttatók, elkezdtük a külterületi utaknak a pormentesítését, az aszfaltozást, a közművilágítás fejlesztését és járdaépítést. Nyilván még sok feladat van előttünk – sorolta a feladatokat a városrész képviselője. Érdemes lesz figyelni majd az itt folyó politikai mérkőzést – tesszük hozzá, ami várhatóan a Fidesz jelöltje, Laczkó-Zsámboki Angéla és Dobos József között dőlhet el.

Hetényegyházán (2. sz. körzet) Gondi Etelkát jelölik, aki több mint 40 éve dolgozik a közigazgatásban, a közterület-felügyelet vezetője volt 2002 és 2007 között, és csaknem 20 éven át a hetényi térségben segítette az itt élőket.

A Máriaváros-Villanegyedben (3. sz. körzet) Orbán Róbert István kecskeméti vállalkozó áll a rajthoz. Turizmussal és vendéglátással foglalkozik. A városrész mindennapi gondjaira hívta fel a figyelmet.

Retkes Tamás Imre a Széchenyivárosban indul (4. sz. körzet). Elmondta, hogy jó kapcsolatot ápol a helyi társasházak képviselőivel. Az élhetőbb lakótelepi környezet, a jobb utak, a járdák és a közvilágítás igényét emelte ki.

Talán sokaknak lehet ismerős Dávid Dolli is, de nem elsősorban a politikából – noha 2014-ben függetlenként jelöltette magát a Vacsiközben –, hanem az egészségügyből. Foglalkozását tekintve körzeti nővér, aki munkáján keresztül jól ismeri a körzetének a problémáit. Kiemelte, azért indul civil összefogásban, mert úgy gondolja, hogy pártpolitika mentesen könnyebben juthat el emberekhez. Hozzátette: „Ne legyen az, hogy baloldal vagy jobboldal, hanem legyen az, hogy hozzám fordulnak az emberek, mert az én véleményemre kíváncsiak, és velem együtt akarnak dolgozni”. A körzetéről elmondta, hogy három nagy részre osztható, ami különböző létformákat érint, hiszen egyszerre élnek itt jobbmódúak, szegények, kisebbségek, és utóbbiakat jobban érintik a szociális problémák is. Kiemelte a városban tapasztalható egyre súlyosabb drogproblémát, az egyre több elhanyagolt területet és az edukáció hiányát.

Civil Összefogás Városunkért Egyesület jelöltjei / Fotó: kecsup.hu

A kihívásokat hasonlóan látja Magyar Tibor Csaba is 9. számú körzetben (Belváros-Erzsébetváros). „A 9-es körzet a legveszélyesebb, meg a legelhanyagoltabb is” – mondta a négy gyermekes apa, aki közel 28 éve egy logisztikai cégnél mint műszaki összekötő dolgozik. Civil programban polgárőri segítséget szervezne a rendőrséggel együttműködve – emelte ki. Dobos József a jelöltről elmondta, hogy Magyar Tibor Csaba személye a garancia erre, mert hitelesen tud közvetíteni roma és nem roma között.

Jaksa Judit Kadafalván (13. sz. körzet) jelölteti magát, ahol 2001 óta él. Aktívan vesz részt a helyi közösség életében, több családi és sportnapot szervezett már, és létrehozott egy anyaklubot is. A sportfejlesztések és egy közösségi ház létrehozását jelölte meg fontos programjaként.

Katonatelepen a Civil Összefogás Városunkért Egyesület az itt élő Dirner Juditot indítja. Közgazdasági tanulmányainak befejezése után mérlegképes könyvelői végzettséget szerzett, majd 2001-től átvette a családi vállalkozást. Az élhető, biztonságos, fejlődő Katonatelepet nevezte meg céljaként.

Beszűkített kecskeméti nyilvánosság

Nem ez volt az első alkalom, hogy egy politikai tartalmú sajtótájékoztatón nem volt jelen a közpénzből működtetett kecskeméti médiacentrum egyetlen munkatársa sem, pedig az önkormányzati sajtó hírportált, helyi televíziót és hetilapot is működtet. Rákérdeztünk (ahogy a Szövetség a Hírös Városért Egyesület, illetve a Kiskun Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelölti bemutatókon is), hogy talán nem voltak hivatalosak az eseményre? Dobos József a válaszában elmondta, hogy kiküldték mindenkinek a meghívót, a KTV-nek, a KEOL-nak, az MTI-nek, a KecsUP-nak és a Hírösvénynek is. Hárman eljöttek (MTI, Hirösvény, KecsUP), a többiek azt jelezték, hogy az egyesület az eseményéről küldjön sajtóközleményt.

Ez is érdekelheti:

Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

- Advertisement -
Exit mobile version