Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Luxusszállodába kell a bili és a vécékefe is, de ezeket Mészáros szállodái már nem tudták állami forrásból beszerezni

- Advertisement -

A Transparency International Magyarország (TI) hosszú pereskedés után hozzájutott Mészáros Lőrinc szállodáinak támogatási papírjaihoz, amikből kiderült, hogy bilikre és vécékefékre is kértek állami támogatást.

De mivel túl olcsó termékeket írtak be a költségvetésbe, nem kapták meg.

2020-ban nagyjából 200 milliárd forint közpénzt osztottak szét a Kisfaludy-program keretében turisztikai fejlesztésekre. Úgy tűnt a Covid Mészáros Lőrinc szállodaláncát sem kímélte, mert a Hunguest Hotels Zrt. csaknem 18 milliárd forintot kapott.

A Kisfaludy2030 Zrt. nem akarta kiadni az adatokat a támogatásról, így a Transparency International Magyarország pert indított néhány projekt, köztük a Hunguest Hotels Zrt. támogatási anyagaiért. Minden fokon a TI nyert, végül a Kúria mondta ki, hogy ki kell adni az adatokat.

A Kisfaludy2030 Zrt. rafináltan tett eleget a végzésnek: a dokumentációkat 16 e-mailben, mintegy 2500 darab, oldalanként külön-külön befényképezett PDF-ben küldték el úgy, hogy jelszóval is védték és 5 napig tették elérhetővé azokat. Ezeken felül satíroztak, miniatürizáltak részeket, így azok olvashatatlanná váltak, valamint a döntéshozók, bírálók személyét egyáltalán nem adták ki.

A TI felszólítására végül megismételték az adatok kiadását, már 15 napos letöltési idővel és a kitakarások, valamint miniatürizálás nélkül. A döntéshozók és bírálók személyét viszont továbbra sem árulták el, a TI ezért feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozást indított közérdekű adattal visszaélés vétség elkövetésének gyanúja miatt.

Az olvashatóvá tett dokumentumokból kiderül, hogy a Hunguest Hotels Zrt. hévízi szállodájánál az elszámolható költségeket 11,6 millió forinttal csökkentették, mert olyan összértékű termékeket írtak bele, mint 630 darab olvasólámpa, egyenként 13 600 forintért, és 210 darab toalettpapír-tartó és WC-kefe szett, egyenként 14 790 forintért.

Mivel a pályázatban nem lehetett nettó 20 ezer forintnál olcsóbb eszközöket elszámolni, így ezeket a tételeket kivette az állami cég az elszámolható költségek közül.

A Balatonalmádiban található egység is így járt, itt 11,7 millió forinttal csökkentette a Kisfaludy 2030 Zrt. az elszámolható kiadások körét. Itt szerettek volna 5 darab szagtalan pelenkaszemetest (11 050 Ft/db), 627 darab olvasólámpát (13 600 Ft/db), 209 darab toalettpapír-tartó és vécékefe szettet (14 790 Ft/db), 2 darab babafürdető kádat (7650 Ft/db), 1 darab WC-szűkítőt (8500 Ft/db), és 5 darab gyermek ülőkét (9520 Ft/db) elszámolni.

Ha Mészárosék drágább WC-keféket és kislámpákat választottak volna, azokra már kaphattak volna állami támogatást.

via Átlátszó

- Advertisement -
Exit mobile version