Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nyomoznak a milliárdos Covid-gyorstesztek beszerzésére szerződött, majd felszívódott cégek ügyében

- Advertisement -

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kikérte az OKFŐ jogelődje, az egykori Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) néhány, nagy botrányt kavart szerződésének kapcsolódó dokumentációját. Azonban az iratokat lefoglalták a nyomozók.

Két Fidesz-közeli vállalkozás 2020-ban összesen közel 5 milliárd forint értékben szerződött túlárazottnak tűnő Covid-gyorstesztek szállítására az állammal közbeszerzés nélkül. Az ÁEEK előlegként a vételár felét el is utalta nekik, ami fedezte a szállítandó mennyiség beszerzési árát. Ezzel a cégek befektetett saját tőke és üzleti kockázat nélkül tudtak zsíros üzletet kötni az állammal.

A profit kivétele után viszont a cégek fantomizálódtak, a nyomuk is eltűnt – éppúgy, mint a túlárazott állami lélegeztetőgép-bizniszből milliárdos hasznot húzó más vállalkozásoké.

A két cég és a velük kötött állami szerződések részletei:

  • 2020. november 17-én a Rayrai Szolgáltató Kft.-vel 93 millió 870 ezer forint értékben szerződött az ÁEEK 30 ezer darab RapiGEN Biocredit Covid–19 antigéngyorstesztre.
  • 2020. november 23-án a Rayrai Szolgáltató Kft.-vel 1 milliárd 627,5 millió forint értékben szerződött az ÁEEK 500 ezer darab Biocredit Covid–19 Ag-gyorstesztre.
  • 2020. november 23-án a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel 3 milliárd 150 millió forint értékben szerződött az ÁEEK 1 millió darab – különböző, ötféle – gyorstesztre.

A Rayrai Kft. egy thaimasszázs-szolgáltatóból vált milliárdos árbevételű gyógyászati nagykereskedővé. Tulajdonos a cégben Kupper András volt fideszes parlamenti képviselő és Tasnádi László volt belügyi államtitkár. A közben Steriflow Kft.-re átnevezett cég a tulajdonosoknak 795 millió forint osztalékot fizetett ki. Mivel a cég 2021-ben és 2022-ben is minimális árbevétel mellett már veszteséges volt, idén január 1-jén megindították a felszámolását.

A Minerva Kft. résztulajdonos-ügyvezetője Martos Dániel, a ferencvárosi Fidesz vezető embere volt, később Szijjártó Péter parlamenti gyakornoka lett. A Minerva Kft.-t 2021 februárjában adták el egy borsodi zsákfaluban, Rakacán élő, 19 éves fiatalnak, aki miután osztalékként utólag kifizetett neki és szintén fidelitasos üzlettársának 98-98 millió forint osztalékot, elindult a cég felszámolása.

Ujhelyi István szerette volna kikérni az OKFŐ főigazgatójától a megállapodások teljes dokumentációját, hogy kiderüljön: ki és milyen érvek alapján döntött a beszerzéseknél a közbeszerzési eljárások mellőzéséről, hogyan találták meg és vizsgálták a két érintett céget, és miként győződtek meg az alkalmasságukról.

Ujhelyi kötelességének tartja, hogy „a sokmilliárdos Covid-teszt beszerzéseinek minden egyes mozzanatát átláthatóan feltárjuk és tisztázzuk”. Szerinte „ezzel a járvány halálos áldozatainak és a rajtuk nyerészkedőknek is tartozunk”. Hangsúlyozta:

“Akik még egy halálos járvány közepén is csak a nyerészkedésre tudnak gondolni, azok a legdurvább maffiákban is a legsötétebb figurák”.

Mindkét céggel kapcsolatban folyik a nyomozás. A Rayrai Kft. esetében Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdése feljelentésként landolt a rendőrségen. Ott először ezt elutasították, de az ügyészség másképp látta, és a nyomozás lefolytatására utasított. A másik cég, a Minerva Kft. Ügyében pedig először a Nemzeti Adó- és Vámihivatal (NAV) vizsgálódott, de nemrég áttették az ügyet az V. kerületi rendőrökhöz.

via HVG

- Advertisement -
Exit mobile version