fbpx

FRISS HÍREK

Egerben már dobták a biomassza fűtőművet

- Advertisement -

Komoly vihart kavart helyben a kecskeméti biomassza fűtőműről szóló cikkünk. A beruházásra közel 8 milliárdot szánnak, miközben az Egerbe tervezett csak 1,4 milliárdba került volna, mégsem éri meg megépíteni.

A Kecskeméti Termostar reakciója a rémhírekre”, vagy éppen “valótlan információkkal teli cikk” – csak két állítás mely a kecskeméti faapríték-fűtőműről szóló Átlátszó cikk után jelent meg Kecskeméten.

Megírták, 7,6 milliárd forintból zöldül a kecskeméti távhő – a korábban pályázott 3,6 milliárdhoz ugyanis további 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott az állam. Ebből faapríték-tüzelésű fűtőmű épül a város szélén, majd onnan a távhőt visszaviszik a belvárosba. A cél, hogy 26 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe. A Kecskeméti Termostar Kft. tulajdonosa a helyi önkormányzat, valamint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-n keresztül a magyar állam. Vagyis az uniós támogatást, áttételesen a magyar állam használhatja fel.

Írásukkal kapcsolatban a Kecskeméti Termostar Kft. nem kért semmilyen javítást, helyreigazítást, csak a kormánybarát portálokon indult el a lavina, miután a kecsup.hu szemlézte írást. A távhőcég vezetőjével még a helyzetet tisztázni kívánó interjút is lehoztunk.

Hogy mi lehet a háttérben, mire föl ez az aránytalannak tűnő magyarázkodás, egyelőre nem derült ki.

A biomassza mellett egyébként azzal érvelnek – a “rémhírező” hirosveny.hu szerint -, hogy “a kecskemétihez hasonló fejlesztések azért is szükségesek, hogy a rezsicsökkentés eredményeit meg lehessen tartani”, illetve, azzal, hogy így “a fogyasztói hőár jelentős mértékben csökkenthető.”

Csakhogy nagyon úgy tűnik, épp a rezsicsökkentés akadályozza a biomassza elterjedését. Egerben, a kecskemétihez hasonló fűtőművet terveztek, de az egriugyek.hu már 2012-ben arról írt, hogy elakadt a projekt. Pedig a távhőcég honlapján ma is elérhetőt tájékoztató anyag szerint “a beruházással mintegy 10 millió köbméter gázmegtakarítás érhető el és több mint 13 ezer tonna széndioxid-kibocsátás szüntethető meg”, valamint ott is azzal érveltek, hogy a biomassza “olcsóbb, mint a gáz, hazai termék, a környéken rendelkezésre áll elegendő mennyiségben, rövid a szállítási távolság, a környezet terhelés pedig kicsi.” Épp, mint Kecskeméten és környékén.

Hasonló cikkünk:  Beszélnek a képek - Megyei Körkép 80+ címmel nyílt helytörténeti fotókiállítás Kecskeméten

Egerben kisebb pénzköltésben gondolkodtak, ráadásul ott nem az állam lett volna a beruházó, a fejlesztés 1,2-1,4 milliárdba került volna, amihez 50 százalékos pályázati   támogatást álmodtak. Partnert is találtak, és azt is ígérték, “a jelenlegi gázfüggőség megszűnik. Helyi tüzelőanyagra épül a szolgáltatás. Új munkahelyek létesülnek.”

A szép jövő mellet a fűtőmű környezetvédelmi engedélye is elérhető, ebben az áll, a fűtőmű nem jelent többlet terhelést.

Éppen ezért kerestük az egri távhőcéget, az EVAT Zrt.-t, hogy milyen tapasztalataik vannak a biomassza fűtőművel, mennyi anyagot éget el. A cég távhő divízióvezetője azt írta az Átlátszónak, hogy bár a társaság valóban tervezte biomassza fűtőmű építését, az a vállalkozás, amelyikkel ennek megvalósítására szerződést kötöttek, el is jutott az építési engedélyekig, de végül a beruházás nem valósult meg.

“Ennek legfőbb oka, hogy amikor az állam beavatkozott az árjóváhagyásba, bevezették a ma is érvényes ártámogatási rendszert, a finanszírozó bankok leálltak az ilyen projektek támogatásával. Nem volt lehetséges ugyanis megtérülést számolni. Később, amikor a földgáz ára jelentős mértékben lecsökkent, a tűzifa ára viszont emelkedett, a megtérülési számítások azt hozták, hogy a biomasszára történő átállás vagy áremelést, vagy támogatás növelést generál. (Nem térül meg!)” – írta Zsebe Albert. Azt is megjegyezte, “ezen a helyzeten csak az változtat, ha a földgázból előállított hő árát a széndioxidkvóta-beszerzés költsége tovább emeli, miközben a biomassza tüzelést az EU továbbra is széndioxid-semlegesnek ismeri el.”

Vagyis emiatt került partvonalra az egri fejlesztés. Az, hogy a kecskeméti mikor jut el a tényleges építésig, és hogy ki lesz a közel 8 milliárdos projekt legnagyobb nyertese, valószínűleg a közbeszerzések kiírása után kiderül.

Segesvári Csaba / Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...