fbpx

FRISS HÍREK

Szexfolyosót kapnak a bugaci viperák

- Advertisement -

Mintegy négyszázméteres szexfolyosót alakítanak ki a Kiskunsági Nemzeti Parkban a bugaci (rákosi) viperák számára, hogy az egyre kisebb területre visszaszoruló, egymástól elzárt populációk szaporodhassanak egymással.

„A magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb faja a rákosi vipera, mindössze 700-1000 példány él nálunk a természetben. A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke nem kevés: 1 millió forint” – írja a Turista magazin. A faj mérges kígyó ugyan, de marása nem halálos, méhcsípéshez hasonlítják, amivel azért orvoshoz kell fordulni.

A rákosi viperáknak, amely az európai Vipera ursinii alfaja, a kaput leginkább az tette be az elmúlt évszázadok alatt, hogy nem tudnak repülni, és a szárazföldön is bajosabban közlekednek, ha nem megfelelőek a körülmények, mint a lábakkal rendelkező jószágok, így élőhelyet sem tudnak olyan egyszerűen váltani: az egymástól egyre jobban elszeparálódó viperakolóniák túlélési esélyei pedig eleve kisebbek.

A nemzeti park oldala bőségesen értekezik arról, milyen rémes lehetett egy bugaci vipera élete azóta, hogy az Alföldön egyre intenzívebb lett a mezőgazdaság: a mocsarak lecsapolása, a legelők és az őshonos ligetes erdők eltűnése, majd a nagy kaszálók megjelenése a kihalás szélére sodorta a viperákat. Csak egy példa a megpróbáltatásokból:

Hasonló cikkünk:  Javaslat született a könyvek árkedvezményének tilalmára, pár napot adtak csak egyeztetésre

„… Egyre nagyobb teret nyert a belterjes állattartás, ezzel együtt megnőtt az igény a kaszálókra, illetve a bálázott takarmányra. A kaszálók intenzív művelésével párhuzamosan egyre szélesebb körben terjedt el az úgynevezett Kemper kasza. Ez a kasza típus amellett, hogy nagyon alacsony fűtarlót (2-5 cm) hagy vissza, le is darálja az ott tartózkodó madarakat, hüllőket és rovarokat, tovább rontva ezzel a vipera túlélési esélyeit.”

A nemzeti park ezért két, egymástól elzárt élőhelyet kötött össze, és remélik, ahogy kialakul az új, a viperáknak is megfelelő közlekedési folyosó, a Tolvajos és a bugaci Nagypuszta viperakolóniái szaporodási célból is átlátogathatnak egymáshoz. Egy ilyen viperáknak való szexfolyósó a tervasztalon így néz ki:

A pirossal körülhatárolt rész lesz a szexfolyosó.Fotó: Knp.hu

 

A piros vonalakkal körbevett erdősáv az, ami a viperák átkelését a két rét között ellehetetlenítette: az idegenhonos akácos, és a helyi lőtér miatt a föld szennyezettsége akadályozta meg a viperarandikat. Ám idén télen az erdőt kivágták, őshonos fajokat telepítenek a helyére, a valamikori lőtér területét pedig mentesítették.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...