fbpx
21 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Közel 2,5 millió ember kényszerül kevesebb pénzből élni

- Advertisement -

A járványt rendesen megszenvedték az emberek, negyedük anyagi helyzete érezhetően rosszabbra fordult, 12 százalékuk baráti, családi vagy banki kölcsönre szorult – írja a Publicus felmérése.

Tetézte az emberek anyagi gondjait a járvány, a koronavírus magyarországi megjelenése óta a megkérdezettek negyede kevesebb pénzből kénytelen megélni, 8 százaléknak pedig sokkal kisebb lett a bevétele – derül ki a Publicus Intézet április végén, a Népszava felkérésére, több mint ezer fős mintán végzett felméréséből. Ezzel együtt a Publicus eredményei összességében még jobb helyzetet is mutatnak, mint például a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung néhány héttel korábban végzett közös kutatása: e szerint tízből négy magyar – főként az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező, egyébként is nehezebben élők köre – úgy érzi, hogy az utóbbi egy évben romlott a háztartása anyagi helyzete.

A Publicus felmérése szerint a kormánypárti szavazók kevésbé érzékelnek anyagi romlást, az ellenzéki összefogás pártjainak szavazótáborában viszont 50 százalék fölötti a rosszabbul élők aránya. A legkisebb változásról a nyugdíjasok számoltak be, a leginkább a 45 év fölötti aktív korosztály keresete csökkent a kutatás szerint.

A kérdésre, hogy „mi okozza pénzügyi helyzetének rosszabbra fordulását”, a válaszadók túlnyomó többsége (65 százaléka) a magas inflációt nevezte meg okként, különösen az élelmiszerárak emelkedését érzi meg a lakosság pénztárcája. Minden egyéb ok arányaiban eltörpül e magyarázat mögött, de emberi tragédiák tömegét rejtik a számok. A megkérdezettek 17 százaléka felelte azt, hogy a járvány kitörése óta nem működik a munkahelye, kevesebb fizetést kap, vagy egyáltalán nem jut keresethez, 8 százalék maga, 15 százaléknak pedig valamelyik családtagja elvesztette a munkáját. A vírus vagy más okozta betegség miatt 16 százaléknak csökkentek a bevételei és 5 százalékra tehető azok aránya, akik azért kerestek kevesebbet az utóbbi hónapokban, mert a gyerekükkel otthon kellett maradniuk az iskolai, óvodai és bölcsődei szünetek ideje alatt.

Hasonló cikkünk:  Pert indíthatnak a magyar egyetemek az Erasmus programból való kizárásuk miatt

A romló anyagi helyzet miatt ugyanakkor mindössze az érintettek 12 százaléka kért segítséget a tágabb családtól, barátoktól vagy hitelintézettől. A Publicus felmérése szerint a nők sokkal kevésbé szégyellik a helyzetüket, mint a férfiak, háromszor annyian vontak be másokat is a megoldás keresésébe. Pénzt azonban csak a megélhetési gondokkal küzdők ötöde kért kölcsön, a többség inkább a mindennapi élet megszervezéséhez vett igénybe külső támogatást. Mások – nem is kevesen – inkább a bankokhoz fordultak, százból hatan pedig a magas kamatozású gyorshitelt látták az egyetlen megoldásnak. A hitelmoratórium lehetőségével mindössze a megkérdezettek 5 százaléka élt, a többség óvatosan kezelte a lehetőséget, ráadásul azok egy része sem tartja ezt ma már jó döntésnek, akik belementek a felkínált átmeneti fizetési könnyítésbe. Ötödük szerint nem érte meg élni a hitelmoratóriummal, a nyugdíjasok körében azonban majdnem kétharmados az aránya az elégedetleneknek. Valamivel kevesebben látják úgy, hogy összességében nem járnak vele jól, de amikor nagy bajban voltak, jól jött a moratórium.

Az egészségüggyel van a legnagyobb baj

Egyre elkeserítőbbnek látják a magyarok az egészségügy általános helyzetét. Az utóbbi évek közvélemény-kutatásaihoz hasonlóan a Publicus felméréséből is az derül ki, hogy a járvány után már a lakosság 62 százaléka szerint az országnak ez a legnagyobb problémája. A Publicus 2017-es évet értékelő hasonló felmérésében még csak a válaszadók 13 százaléka gondolta így, akkor a menekülthelyzet és az elszegényedés is nagyobb gondnak tűnt fel a közvélemény szemében, de azóta az egészségügyi ellátás megítélése fokozatosan romlik. Tavaly év végén 61 százalék volt az egészségüggyel elégedetlenek aránya, ez az értékelés romlott minimálisan még tovább az utóbbi hónapokban. A jelenleg második helyen álló korrupció és a megélhetési gondok is évek óta a problémalista elején vannak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...