Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Még soha nem mértek ilyen magas szén-dioxid-koncentrációt

- Advertisement -

Kritikusnak mondható, 415 ppm-es szén-dioxid-koncentrációt mért a napokban egy hawaii megfigyelőállomás. Ilyen magas értéket még soha nem mértek.

Új rekordszintet ért el a Föld légkörének szén-dioxid-koncentrációja egy hawaii obszervatórium május 3-i mérései alapján: a Mauna Loa szerint a pontos érték 415,09 ppm (part per million, milliomodrész), ami az eddigi legmagasabb szint, soha korábban nem mértek még ilyet.

Az Engadget azt írja, a szén-dioxid-koncentrációja legfeljebb nagyjából 3 millió évvel korábban lehetett ilyen magas szinten, abban az időszakban, amikor a sarkkörök átlaghőmérséklete még bőven 15 fok körül volt. A területet jég helyett azonban fák borították, míg a tengerszint 25 méterrel magasabb volt.

A 400 ppm-es szintet nagyjából 6 évvel korábban sikerült átlépni, melyet már akkor segélykiáltásként értelmeztek a kutatók, hiszen a szén-dioxid az egyik legfőbb felelőse a bolygó lassan minden részét érintő klímaváltozásnak. (A 400-as határt akkor szintén a Mauna Loa szakértői osztották meg a világgal.)

A szén-dioxid szintjének növekedése lényegében folyamatos: az 1958 óta tartó mérések szerint valamennyit mindig nő. Tavaly a koncentráció 410-es értékhatárának átlépéséről érkeztek hírek.

HVG.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version