Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Üveghegyen innen és túl – a megváltásra még várni kell

- Advertisement -

Tavaly ősszel kapott szárnyra a hír, hogy 2024. január 1-től új italcsomagolás visszaváltási rendszer lép életbe Magyarországon, amelynek célja a műanyag, az üveg palackok és a fém italos dobozok 90%-os újrahasznosítása 3 éven belül. A rikító sárga automatákkal már egy ideje szemezünk a nagyobb boltok beltereiben, ezért körbejártuk a legforgalmasabb kecskeméti pontokat, a visszaváltással azonban még hoppon maradtunk, hiszen se megfelelő üvegbetét, se működő applikáció nincs.

„A jövő év elejétől minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható lesz a REpontokon” – hangzott az ígéret 2023 második felében.

Ennek érdekében mintegy 2000 visszaváltási pontot (REpontot) hoztak létre országszerte, így Kecskeméten is számtalan helyen megjelentek az élénk sárga automaták. Főként a nagyobb boltokban, bevásárlóhelyeken ismerkedhettünk az új gépekkel, hiszen a szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automata) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik.

Kecskeméten is számos helyen találkozhatunk már a REpont automatákkal. Fotó: Falusi Norbert

A terv szerint 2024 elejétől minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható a REpontokon. Ezen csomagolások értékesítésekor 50 forint visszaváltási díjat kell felszámítani, amit a fogyasztó a palack visszaváltása esetén kap majd vissza.

Csakhogy a rendszer még nem működik, ugyanis a gyártók nagy része még nem állt át a megfelelő kóddal ellátott palackok gyártására, a régieket pedig nem fogadja az automata.

Egyelőre tehát csak azokat az üvegeket tudjuk visszaváltani, amelyek már az új évben kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal. Ilyen azonban aligha akad, hiszen a gyártók haladékot kaptak, és január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon – erről Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke számolt be.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version