Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Jön a hidrogénbusz Kecskemétre is, ingyen használhatják az utasok

- Advertisement -

Néhány magyarországi nagyvárossal egyetemben Kecskeméten is megfordul tesztbuszként a Solaris új hidrogénbusza, melyen egy évig ingyen utazhatunk majd.

A Solaris 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszát először Debrecenben, majd Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben próbálhatják ki az utasok. Február 1-ig számos útvonalon részt vesz a forgalomban, fél évvel később pedig újabb négy hétre tér vissza, hogy minél változatosabb időjárási körülmények között tesztelhessék a működését. A HUMDA projektjének keretében egy éven át gyűjtik a tapasztalatokat az alternatív hajtású buszról.

Hogyan működik a hidrogénbusz?

A busz 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcellájában a betankolt tiszta hidrogén és a légköri oxigén elektrokémiai reakciójának eredményeként villamosenergia, melléktermékként pedig vízgőz keletkezik. A tetején elhelyezett, összesen 1560 literes hidrogéntartályokban összesen 36,8 kilogrammnyi hidrogéngáz tárolható; egyszeri feltöltésükkel 350, de legfeljebb 400 kilométer tehető meg.

Az először 2019-ben bemutatott típust a ZF AV 130 típusú elektromos hajtástengelyével szerelték, amiben két, egyenként 125 kW teljesítményű kerékagymotor található – egyébként 160, illetve 200 kW-os központi elektromos motorral is rendelhető – olvasható a vezess.hu-n.

Az emissziómentes, alacsony zajkibocsátású hidrogénbuszon az utasok ingyen utazhatnak majd és az indulási időpontokról minden nap a járatot üzemeltető DKV Zrt. Facebook-oldalán tudnak tájékozódni.

- Advertisement -
Exit mobile version