Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nemcsak itthon, de a világon is ez volt a legmelegebb június

- Advertisement -

2019 júniusa volt a valaha mért legmelegebb június hónap világszerte, elsősorban az európai hőhullám miatt, amely a globális felmelegedés miatt várhatóan ismétlődni fog, írja az MTI. Rekordmeleg volt a június Magyarországon is az OMSZ adatai szerint.

A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó Copernicus európai intézet adatai szerint júniusban 0,1 Celsius-fokkal haladta meg a hőmérséklet az előző legmagasabb júniusi csúcshőmérsékletet (2016), de Európában volt a legmelegebb, a hőmérő higanyszála mintegy 2 Celsius-fokkal kúszott a megszokott érték fölé.

A múlt héten a Szaharából érkező hőhullám miatt fuldokló több európai országban megdőltek a melegrekordok. A hőmérséklet 10 Celsius-fokkal haladta meg az évszaknak megfelelő értékeket Németországban, Spanyolország és Olaszország északi részében, valamint Franciaországban, AHOL A HŐMÉRSÉKLET 45,9 CELSIUS-FOKOS ABSZOLÚT REKORDOT ÉRT EL PÉNTEKEN.

A műholdas, illetve a történelmi adatokat összehasonlítva a Copernicus kutatói úgy becsülték, hogy a júniusi európai hőmérséklet 3 Celsius-fokkal volt magasabb az 1850 és az 1900 közötti átlagnál.

„Adataink azt mutatják, hogy a múlt heti délnyugat-európai hőmérsékletek abnormálisan magasak voltak” – mondta el Jean-Noel Thépaut, a Copernicus intézet vezetője. „Még ha ez kivételes eset is volt, valószínű, hogy a jövőben több ilyen eseményt fogunk átélni az éghajlatváltozás miatt” – tette hozzá.

A Copernicus munkatársai szerint nehéz lenne ezt a rekordhőmérsékletet közvetlenül az éghajlatváltozásnak betudni, de a hőhullámot tanulmányozó másik tudóscsoport arra a következtetésre jutott, hogy „a hőhullám előfordulásának esélye legalább ötször kisebb lenne, ha az ember nem teszi tönkre az éghajlatot”.

Az ember által előidézett klímaváltozás az átlagosnál valószínűleg 4 Celsius-fokkal melegebbé tette a júniusi európai hőhullámot – közölték kedden klímakutatók.

„A megfigyelések azt mutatják, hogy a hasonló rendszeres hőhullámok egy évszázaddal ezelőtt 4 Celsius-fokkal hűvösebbek lehettek” – olvasható a szélsőséges időjárási jelenségek és a klímaváltozás összefüggéseit vizsgáló World Weather Attribution (WWA) projekt jelentésében.

„Olyan hőhullámot tapasztaltunk, amelynek az intenzitása átlagos lesz az évszázad közepére” – mondta Robert Vautard, a CNRS francia kutatóintézet kutatója.

A kutatók számítógépes modellezéssel számolták ki, hogy a június 26–28-i európai hőhullám idején mekkora lett volna normál esetben a várható átlaghőmérséklet.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) pénteken közölte, hogy 2019 lehet az egyik legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta, és a 2015–2019-es időszak a legmelegebb ötéves periódus. Az európai hőhullám teljesen összhangban van az üvegházhatású gázok okozta időjárási szélsőségekkel a WMO szerint.

index.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version