Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nagyfokú az aszály az Alföldön már áprilisban – megismétlődhet a tragikus 2022-es év

- Advertisement -

Az elmúlt egy hónapban az Alföld nagy részén 10-20 mm közötti mennyiségű eső esett. Vannak olyan helyek, ahol a három havi csapadékösszeg sem éri el egy átlagosan csapadékos hónap csapadékösszegét. A többnyire száraz, meleg időben kiszáradt és most porzik az alföldi talaj, a felső 20 centiméteres réteg kritikusan száraz – írja a HungaroMet Zrt. Ha nem esik, akár megismétlődhet a tragikus 2022-es év az agráriumban – ezt már az Agroinform vetíti előre.

Térkép: HungaroMet

Szentes térségében 90 nap alatt mindössze 35 mm esett. A talajréteg felső 50 cm-es rétege is kezd kiszáradni, 40-50 mm esőt bőven elbírnának a földek. A talajhőmérséklet már tartósan meghaladja a napraforgó és a kukorica vetéséhez szükséges küszöbértéket, de a magágy előkészítéshez és a vetéshez igen száraz, poros a talaj az Alföldön. Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A tavaszi vetésekhez az Alföldön igen nagy szükség lenne további csapadékra, a magágy előkészítéshez és a vetéshez jelenleg túl száraz a talaj.

Bár megérkezett szerdán a hidegfront nyugat-északnyugat felől, egyelőre jelentős esőre nincs kilátás. Az előttünk álló héten száraz, inkább meleg időre van esély, ami tovább szárítja a talajt.

- Advertisement -
Exit mobile version