Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kisöpörte az éjjeli eső a szaharai homokot – mégis mit keres itt Kecskeméten?

- Advertisement -

A légszennyezés mértéke még kora reggel is veszélyes értéket mutatott Kecskeméten, amit napok óta a szaharai por okozott. És hiába festette színesre a napkeltéket és naplementéket, a távoli sivatagból annyira sok homok érkezett a Kárpát-medencébe, hogy sok helyen már veszélyesen magas szintet ért el. A levegőminőség mostantól és a következő napokon már kedvezően alakul.

 

Forrás: legszennyezettseg.met.hu

A húsvéthétfő nem csak az év eddigi legmelegebb napja volt – 2024 első hőségnapján a Duna-Tisza közén akadt olyan település, ahol 30 fokot mutatott a hőmérő –, de a legporosabb is. A változékony – gyakran szeles, helyenként záporokkal tarkított – időnek köszönhetően a levegőminőség kedvezően alakul a következő napokon, és a hét további részében kedvezően alakul – írja a legszennyezettseg.met.hu.

Növekednek a szaharai porbetörések

Szaharai porbetörésre volt már példa az elmúlt években, és több kutatás is arra mutat rá, hogy az ilyen időjárási viszonyok meredek növekedésével kell számolnunk. Az aggasztó ebben az – állapították meg a Földközi-tenger nyugati és az euro-atlanti térséget kutató spanyol tudósok –, hogy olyan időszakban is megfigyelhető a szaharai homok betörése, amiket korábban soha nem jegyeztek fel. Hagyományosan a tél az az évszak, amikor a porszállítás intenzitása a legalacsonyabb Európa és a Földközi-tenger irányába Afrika felől, ehelyett már ebben az időszakban is tapasztaltak homokviharokat – olvasható a Meteorológiai Világszervezet eredeti cikkének rövid összefoglalója a legszennyezettseg.met.hu portálon.

Nem az alkalmankénti porbetörések jelentik a kihívást, ezt természetes folyamatnak is felfoghatjuk, hanem ezek száma, és az intenzitásuk növekedése. Az elmúlt mintegy negyven évben több mint 260 szaharai porviharos eseményt azonosítottak a Kárpát-medencében, és ebből egyre többet az elmúlt évtizedben – hívta fel a figyelmet a telex.hu-n publikált cikkében a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Dr. Varga György – a spanyol kollégáihoz hasonlóan- arról írt, hogy míg a Közép-Európát érintő porviharos események jellemzően tavaszi-nyári szezonális eloszlással rendelkeztek, addig az elmúlt években egyre több alkalommal figyelhettünk meg őszvégi-téli, jelentős porkimosódással együtt járó epizódot.

Kihívás Kecskeméten a szállópor  

A légszennyezés növekedése komoly problémát jelent Kecskeméten, amit több kibocsátó tényező befolyásol. A negatív környezeti változások hatását fokozhatja a légszennyezés növekedése, amely természetes, például talajerózió és szállópor forrásából is származhat, de ugyanígy a drasztikusan megemelkedett közlekedés és az elmaradott lakossági fűtés is okozza. Megtapasztaltuk az átlagos szélsebesség erősödését az elmúlt időszakban, a növekvő párolgást, és a zöldfelületek csökkenését is, melyek mind fokozzák a természetes eredetű szálló por további mennyiségét.

- Advertisement -
Exit mobile version