Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

7 új busz érkezett meg határidőre a 45 helyett Kecskemétre

- Advertisement -

A közgyűlés által 2019. november 12-én elfogadott közszolgáltatási szerződés alapján a tömegközlekedést megvalósító új cégnek (amelyre a DAKK-ot, majd új nevén a Volánbuszt cserélte a város) 2020. május 1-jén 45 darab új autóbuszt kell üzembe állítania. Részlet a szerződésből:

Ma kiderült, hogy ez nem sikerült. Így a használtan vett, ideiglenes buszok még egy darabig közlekednek a városban. A mai átadó ünnepségre 7 darab új buszt ( 6 Conecto, 1 Reform) tudott elhozni Kecskemétre az ITK Holding, amelyhez a helyi tömegközlekedést fizikailag megvalósító (a buszokat és a sofőröket biztosító) Inter Tan-Ker Zrt. is tartozik. Kossa Görgy elnök-vezérigazgató azzal magyarázta ezt, hogy a járvány közbeszólt.

Kossa György beszél

Nem egy könnyű időszakban vagyunk. Maga a gyártás területén is olyanok nehezítik a dolgunkat, mint például a logisztikai ellátottság akadozása. A meghozott egészségvédelmi intézkedések is nagyban nehezítik a gyártást. A járműipar most messze nem tart ott, hogy ugyanazon a szinten működhessen, mint a járvány előtt. Ezért ütemezetten szállítjuk le a járműveket – mondta Kossa György. Kiderült, hogy még nyáron is heti szinten érkeznek majd az új buszok Kecskemétre.

Kecskemét polgármestere, aki egy nagy indítókulccsal jelképesen átvette a városlakók nevében az új buszokat (vagyis csak hetet), büszkén beszélt az új szolgáltatóról és arról, ahogyan a város új szolgáltatót váltott.

Szemereyné Pataki Klaudia beszél

Kecskemét nem véletlenül hírös város és megint elhíresülünk. Most is példát tudunk állítani mások számára, ahogy megoldjuk a helyi tömegközlekedést. Mind az üzemeltetésben, mind az eszközállományban, mind a finanszírozásban, az innovációban egy olyan mintát tudunk adni, amit mások hasznosíthatnak és már érdeklődnek is iránta – mondta az ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A beszédeket az alábbi videón hallgathatja meg, és Facebook oldalunkon több videót is talál a buszok bemutatójáról. Menet közben és álló helyzetben is igyekeztünk élőben bemutatni a járműveket.

Az esemény végén a megjelent városvezetőket és önkormányzati képviselőket elvitték egy körre a Reform típusú busszal, így ők lehettek az első utasok, akik kipróbálták az üléseket, a kapaszkodókat, a légkondi hatékonyságát. Valemennyien elégedetten nyilatkoztak az új buszról.

Miért ilyen kevés buszt szállítottak le határidőre?

Természetesen hírportálunk nem felejtette el, hogy tavaly decemberben arról számoltak be a debreceni gyárban az oda elutaztatott képviselőknek, városvezetőknek, hogy már gyártják a Kecskemétnek szánt buszokat. A Baon hírportálnak akkor Kossa György elnök-vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy heti 1-3 darab buszt tudnak gyártani, és ezt növelni tudják akár napi egy darabra is. Mivel innentől kezdve még két hónapig nem állt le a világ a vírus miatt, és a gyár is csak március végén szünetelt két hétre, kérdéssekkel fordultunk az ITK Holding Zrt.-hez, hogy ha ilyen kapacitással már decemberben gyártották ezeket a buszokat, akkor most miért 7 darab buszt tudtak elhozni Kecskemétre?

Március 9-én az IHO közlekedési hírportál alapján azt írtuk meg, hogy késhetnek Kecskemét új buszai. A portál információi szerint akkor alig 5 darab Reform busz készült el Debrecenben a vállalt 20 darabból (25 darab pedig Conecto típus), azok se teljesen. Az ITK Holding Zrt. akkor a KecsUP kérdésére azt válaszolta március 11-én, hogy a gyártás a tervezett ütem szerint alakul, az IHO cikke rossz hírnevet keltő, téves, megtévsztő.

Megkérdeztük tehát azt is, hogy ha március 11-én minden az előre tervezett szerint alakult, akkor időarányosan, miért nincs ma több új busz Kecskeméten? Mert ha március 11-én tervszerűen haladt a gyártás, ahogyan közölték, akkor ez azt jelenti, hogy eleve úgy tervezték, hogy március 11-re még csak néhány busz lesz kész? Nyilván, ha most 7 van kész, nem lehetett kész ennél több másfél hónapja (Ha csak nincs kész több, és azokat nem hozták el, hanem Debrecenben parkoltatják – erre is rákérdeztünk) De akkor ezt így tervezték, azzal a tudattal együtt, hogy május 1-jére viszont már itt kell lenni mind a 45 busznak?

Értjük, és tudjuk, hogy valóban közbeszólt a válság, de maga a gyártó cég azt jelezte még március 11-én a KecsUP-nak, hogy úgy tudják gyártani a buszokat, ahogy előre eltervezték. Ekkor még semmi arra utaló nyilatkozat nem volt, hogy lassulna a gyártás a világbán elkezdődött járvány miatt. Tehát ha a decemberi elnöki nyilatkozat szerint valóban heti 1-3 buszt tudnak gyártani, akkor március 11-ig (mostanra meg pláne) már akkor is legalább 12 busznak itt kellene lennie, ha csak heti 1 busszal számolunk és azt a napot vesszük a gyártás első napjának, amikor tavaly december 16-án a küldöttség a gyárban járt. De mivel ekkor már a buszok vázát meg tudták nézni, a gyártás már hamarabb megkezdődött.

Amikor választ kapunk a kérdésekre, azokat is megírjuk.

UPDATE 2020.05.01.

A válaszokra csak hétfőre számítottunk, de megkaptuk azokat már a mai ünnepnapon. Itt bővebben is írtunk az újabb fejleményekről közben, ide csak a levelet tesszük be.

“Természetesen minden korábban tett nyilatkozatunk megfelelt az adott időszakban tervezhető beszerzési és gyártási terveinknek. A márciusi kéthetes leállást megelőző hetekben sajnos már jelentkeztek olyan akadályok a nemzetközi logisztikai ellátásban, amelyek következtében a napi gyártási kapacitás lecsökkent. Ezekről az akadályokról és a várható hatásaikról folyamatosan egyeztettünk partnereinkkel, megrendelőinkkel. Az április 9-i újraindítás alkalmával – ahol a Szerkesztőségük munkatársa is jelen volt – bemutattuk a gyártásban sorakozó, különböző készültségi fokon álló autóbuszokat, amelyek Kecskemétre érkeznek majd. Ezek között nagy számban Mercedes-Benz Reform 500 LE-k is voltak. Jelenleg is komoly kihívást jelent a gyártás tekintetében a folyamatosan akadozó logisztikai ellátás, amely a teljes nemzetközi és hazai járműipart érinti. Mindemellett a gyártási folyamatokba bevezetett egészségügyi óvintézkedések a kapacitást ugyan nem csökkentették, de az egyes munkafolyamatok időigénye megnövekedett. Az összes hátráltató tényező ellenére azonban április 30-án, összesen 7 autóbusszal meg tudtuk kezdeni a kecskeméti közösségi közlekedés autóbuszparkjának teljes megújítását. Büszkék vagyunk arra, hogy még ilyen körülmények és akadályok ellenére is időben meg tudtuk kezdeni a vállalásunk teljesítését. Ezt követően hétről hétre több lépcsőben fognak érkezni a vadonatúj gépjárművek a kecskeméti telephelyünkre és folyamatosan kiváltjuk velük a január óta futó átmeneti flottát. Bízunk abban, hogy a kecskeméti utazóközönség elégedett lesz az új autóbuszokkal, amelyek már május első hetétől a szolgálatukba állnak.”

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version