Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Hangosabb kampány Szeberényi és Bodrozsán között folyik Kecskeméten

- Advertisement -

Április 3-án választ Magyarország. A hivatalos választási kampányidőszak több mint fele már is eltelt. A kampányok ettől függetlenül állandóvá váltak a magyar politikában. Az Orbán-kormány 12 éve folyamatosan kampányol és hadakozik, hol Brüsszellel, hol egy idős pénzmágnással, hol egy démonizált valamikori miniszterelnökkel szemben, vagy most éppen a békéért.

Ez utóbbi békeszólamok szokatlanul is hangzanak az elmúlt években állandósult fideszes harci hívószavak mellett. Főleg abban az összefüggésben, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szoros politikai szövetségese Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsot adott arra 2022. február 24-én, hogy az orosz hadsereg rohanjon le egy független európai országot akkor, amikor már senki sem hitte el, hogy Európában lehet reguláris (az állam által fenntartott) hadsereggel nyílt háborút kirobbantani.

Az egységes ellenzék ugyan próbált felülni az elmúlt időszakban többször is több kampányvonatra, de ezt egészen a tavalyi ellenzéki előválasztásokig nem tudta sikeresen megtenni. A 2022-es választási kampány ezért is más, mint az elmúlt kampányok, mert hosszú idő után ismét van két nagyjából egyforma nagyságú oldal, akik egymásnak feszülve próbálják meggyőzni a magyar társadalom tagjait, hogy miért is szavazzanak rájuk vagy éppen miért ne.

Ez utóbbiból van inkább több. A politikai kampánytechnikák ugyanis részben úgy amerikanizálódnak vagy éppen putyinosodtak el, hogy a kampánycsapatok feladataiban a programismertetés mellett (helyett) az ellenségkép kialakítása vált kiemelten fontossá. Azok, akik viszont „konzervatív” módon szeretnék megismerni a jelöltek programját böngészhetnek az interneten mintha tűt keresnének a szénakazalban.

Kecskeméten a leghangosabban Szeberényi és Bodrozsán csatázik egymással

Kecskemétet kettő választókerület szeli ketté, Bács-Kiskun megye 1. számú és 2. számú egyéni választókörzet. Az aláírásgyűjtést megelőző és az azt követő időszak politikai hangerőt elnézve (ami kitűnik a nyomtatott sajtóból és a közösségi médiából) a leghangosabban a kormánypárti Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és az egységes ellenzéket képviselő Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő csatázik egymással.

Bodrozsán Alexandra a Momentum politikusa, 2019 óta önkormányzati képviselő, aki a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben indulva nyerte el a fideszes Kósa József elől a Petőfivárost. Bodrozsán azonnal kitűnt belemenős stílusával a közgyűlési munkában. Éles és csípős, addig szokatlan hangnemben karolt fel ügyeket, indított ezek mentén kampányokat és vállalt fel konfliktusokat. Szeberényi Gyula Tamás, akiről akkor még csak rebesgették, hogy a régóta homályba veszett Zombor Gábor országgyűlési képviselőt válthatná, meg is találta magának az új képviselőt.

Vitájuk volt például az SOS gyermekfalu kapcsán is, miszerint Bodrozsán azt akarta, hogy a meghirdetett ingatlanok a városé legyenek, mire az alpolgármester azzal vádolta, hogy akciójával milliós károkat okozott a városnak. Utólag kiderült, hogy nem adott vételi ajánlatot az önkormányzat az ingatlanokra.

Fotó: Bodrozsán Alexandra Facebook (2021. július 14.)

Több más ügy és téma is kötődik Bodrozsán nevéhez, amire a kecskeméti Fidesz váddal, ellenségesen és elutasítóan reagált. Ide tartozik az állatorvosi ügyelet; a polgármester 1,6 milliós fizetése, amit a kecskeméti egyetemet működtető alapítványtól kap felügyelő bizottsági tagként, ami után a polgármester megüzente a képviselőnek, hogy többet nem áll vele szóba és a várost érintő kérdésekben keresse jobbkezét, Szeberényi alpolgármestert. Bodrozsánt kritizálták azért is, mert jelöltté válásáig az újpesti önkormányzatnál dolgozott, tette ezt a fideszes Nemcsik Mátyás képviselő, aki pedig a Budapesten működő Miniszterelnökségen. Vita alakult ki Bodrozsán és Falu György alpolgármester között abban az ügyben is, hogy a képviselő körzetéhez tartozó Izsáki úti véderdőt ne vágassa ki az önkormányzat. És Bodrozsán neve az országos hírekbe is bekerült, amikor a jegyző leidiótázta miután a képviselő a közgyűlésen név szerinti szavazást kért a benyújtott indítványáról, ami az önkormányzat átlátható működéséről szólt.

Az ellenzéki képviselőjelöltet nem kíméli az önkormányzatinak nevezett, közforintokból működő (köz)média sem. Több mint félmillió forintot költött el a hiros.hu a legnagyobb közösségi platformon arra, hogy Bodrozsánt minél negatívabb színben tüntessék fel. Cikksorozatot indítottak arról, hogy a volt párttársa hogyan ment neki nyilvánosan és függesztették fel Bodrozsán frakció tagságát. (Arról hogyan használja fel a Fidesz saját politikai céljára az önkormányzati forrásokból működtetett sajtót arról itt és itt is írtunk.)

Szeberényi Gyula Tamás évtizedek óta képviselő, 2014 óta alpolgármester is. Egyike azoknak a régi fideszes politikusoknak, akik lekövették hogyan vált a liberális Fideszből magát ma már illiberálisnak nevező párttá. Jogászos stílusával, az ellenzéki ügyeket magukból kiforgató érvelésével, a fideszes témákat harciasan védő fellépésével ma már Szeberényi a kecskeméti kormánypártok vezérszónoka. A kecskeméti politikát követők számára nem volt meglepetés, hogy az évek óta alig látható, a parlamentben fel nem szólaló Zombor Gábor helyett őt indítja a Fidesz.

Szeberényit feltűnően kézbe is vette a közforintokból működő helyi sajtó, még a Kecskemétet nem érintő eseményekre is elkísérték a képviselőt, ahol, ha kellett még mikrofonállvány is volt. Az alpolgármester a harci kedv mellett – például egy kis Brüsszelezés, míg az EU-s pénzeken megvalósult beruházásokkal kampányol – több helyi ügyben is képviseltette megát. Ilyen volt a hetekig fenntartott szemétügy, miszerint az elmúlt évek tapasztalata, hogy egyre több problémát okoznak a közterületen tárolt hulladéktároló kukák, és összességében az illegálisan lerakott hulladék.

Nemcsik Mátyás és Szeberényi Gyula Tamás / Fotó: Szeberényi Gyula Tamás Facebook (2022. január 4.)

Ma már viszont mindenhol ott van Szeberényi, legyen szó diáksportról, a város harmadik McDonald’s gyorséttermének átadásáról, traktoros nyíltnapról, a polgárőrség részére juttatott jármű átnyújtásáról. Interjúkból és studióbeszélgetésekből sincs hiány, és nemcsak mint alpolgármester, hanem mint országgyűlési képviselőjelölt is jelentős felületet kap a helyi (köz)médiában. Legyen szó akár olyan kecskeméti térfejlesztésről, ami területet 2019 óta ellenzéki képviselő képvisel. De, ha kell, akkor éppen a Fidesz budapesti Békemenetéről és nagygyűléséről szóló hiros.hu cikken keresztül.

Nemcsak Zomborral, de a szintén fideszes Salacz Lászlóval is ellentétben Szeberényire jelentős erőforrásokat fordítanak a mostani kampányban, hogy a nevét bejárassák. Hiába képviselő nagyon régóta, igazán nem forgott sokat a neve, sem nagy ügyekben, sem nagy botrányokban nem tűnt fel. És lehet még az a magyarázat is, hogy a nagypolitikában teljesen beszürkült Zombor ugyan játszi könnyedséggel hozta a körzetet, elhanyagolta a mozgósításhoz szükséges adatbázist, amit most újra kellett építeni. Részben ezért is toboroztak erdélyi fiatalokat Kecskemétre is.

A példákat nem soroljuk tovább, hogy hol és milyen formában és mi mentén tűnnek fel a kecskeméti politikusok a kecskeméti nyilvánosságban. Az világosan látható – a kampánytól függetlenül is – hogy ellenzéki és kormánypárti képviselők között a minimális esélyegyenlőség sincs meg ami a közforintokból működő önkormányzatinak nevezett sajtóból kitűnik. A politikai recept nagyon egyszerű:

a Fideszes politikusokról sokat és jókat írnak, az ellenzéki képviselőkről keveset és rosszat az önkormányzati sajtóban.

De mi a programjuk?

A Fidesz nem szédíti már a választóit választási programmal. Ezt vagy egyetlen szóval, „folytatjuk/folytassuk” elrendezi, vagy megelégszik azzal, hogy Orbán Viktor folyamatosan változtatva újabb célokat hirdet meg: rezsiharc, migránsok, Brüsszel, Soros, baloldal, Gyurcsány. A kommunikáció visz mindent, közben pedig tömegével változtatják és hozzák az új törvényeket, ahogy tették ezt a gránit szilárdságúnak mondott, immár kilencszer módosított Alaptörvénnyel is. Politikai értelemben Orbán stratégiája viszont egyelőre sikeres, hiszen az ország erőforrásainak jelentős részét maguk alá gyűrve nyerték meg az elmúlt három választást.

Az egységes ellenzék, ilyen felállással még nem találkozhattak az ellenzéki szavazók sem, nemrég mutatta be a választási programját. Márki-Zay Péter arról beszélt a programbemutatón, hogy szerinte egy kormányváltást követően Magyarországnak van esélye arra, hogy visszataláljon a polgárosodáshoz és Európához, mert az ország érdeke a béke, a biztonság és a felemelkedés.

Hogy követik-e a helyi jelöltek ezeket az irányokat?

Bodrozsán Alexandra a helyben felborult sajtó viszonyok ellenére aktív online kampánnyal igyekszik enyhíteni ezen hátrányát versenytársával szemben. Nemcsak Márki-Zay Péter mondatai köszönnek vissza nála, de olyan programpontok is, mint az ivóvíz-ellátás és a szennyvíz-elvezetés problémája, a látható közvilágítás ügye, amivel a képviselő több balesetet is összefüggésbe hozott vagy az állandó hétvégi és ünnepnapi állatorvosi ügyelet működtetése. De megemlítendő az ALFI25 – Albérlet-támogatás Fiataloknak nevet viselő program is. Bodrozsán az ügyek mentén bele is száll Szeberényibe, legyen szó a kecskeméti utcákon történt balesetekről vagy az orosz-ukrán háborúról, amiben a Fidesz az agresszor Putyintól nem kívánkozik elhatárolódni.

Márki-Zay Péter, Bodrozsán Alexandra, Donald Tusk / Fotó: Bodrozsán Alexandra Facebook (2022. március 17.)

Szeberényi Gyula Tamás kommunikációjában az orosz-ukrán háború kitöréséig, ami jelentősen befolyásolja a politikusok kommunikációját is, az alpolgármesteri posztjával összefüggő események domináltak elsősorban. Ahol csak lehetett az önkormányzatot képviselte, amely eseményekről a fideszes médiaistállóhoz tartozó sajtóorgánumok be is számoltak. Kapott továbbá hűségnyilatkozatot Helvécia és Ballószög függetlennek mondott polgármestereitől, és fogadta a nemzet nagyevőjének támogatását Németh Szilárdtól a FIDESZ-KDNP kihelyezett frakcióülésén Balatonfüreden. A háború láthatóan átrendezte a Fidesz kommunikációját is, így pedig Szeberényi fegyelmezetten követi a központi fideszes paneleket: Putyinról nem beszélnek, annál többet viszont az ellenzékről.

Orbán Viktor és Szeberényi Gyula Tamás / Fotó: Szeberényi Gyula Tamás Facebook (2022. február 21.)

Hogy milyennek ítélik a kecskeméti választók a kecskeméti választási kampányt, azt mindenki megítélheti szubjektív módon a saját maga köré épült virtuális politikai buborékból. Mi is csupán arra vállalkoztunk cikkünkben, hogy a két nagy politikai oldalt képviselő jelölthöz kötődő ügyekből, témákból, csattanókból szemezgettünk, és valamelyest rámutattunk, hogy milyen körülmények között mozog 2022-ben, Kecskeméten egy kormánypárti és egy ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt.

Mindenesetre bármelyik jelölt is nyerjen, Kecskeméten időközi önkormányzati választás lesz, hiszen Szeberényinek vagy Bodrozsánnak meg kell válnia az egyéni körzetétől, mert egyszerre nem lehet senki önkormányzati és parlamenti képviselő is.

Kiemelt kép forrása: Szeberényi Gyula Tamás Facebook és Bodrozsán Alexandra Facebook

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version