Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

4 tipp a zöldségek és gyümölcsök egyszerű és precíz szeleteléséhez

- Advertisement -

A főzés előkészületei, főleg a gyümölcsök és zöldségek aprítása nem túl hálás feladat, nem csoda, ha gyakran még a profi séfeknek sem a szíve csücske. Monoton, aprólékos folyamat, ami akár huzamosabb ideig is eltarthat. Néhány egyszerű trükkel azonban egyszerűen és gyorsan végezhetünk vele, és folytathatjuk a főzést a kellemesebb munkafázisokkal. 

1. Profi késekkel dolgozzunk!

A szeletelésnél természetesen nem mindegy, hogy milyen kések segítségével dolgozunk. Ha ugyanis a penge életlen, akkor nem elvágja, hanem csak széttrancsírozza a terményeket. Ez különösen bosszantó akkor, ha például apró kockákra vagy julienre szeretnénk vágni az alapanyagokat. 

A kellően éles kések azonban könnyedén megbirkóznak a feladattal, így még a kevésbé gyakorlott szakácsok is elboldogulnak velük. A penge mellett a markolat is kulcsfontosságú, hiszen a kényelmes fogás elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszabb ideig is komfortosan tudjunk dolgozni. 

Érdemes beruházni akár egy-két professzionális késbe, melyek igaz, hogy drágábbak, viszont a minőségük kimagasló és az élettartamuk is jóval hosszabb. Élezni is ritkábban kell őket, hiszen kevésbé kopik a pengéjük. 

Ne feledjük: ezeket a késeket arra tervezték, hogy naponta több órányi használatot is bírjanak, így hobbiszintű, otthoni felhasználás során csak nagyon lassan amortizálódnak. Ha így nézzük, bőven megtérül az áruk. 

2. A hámozáshoz használjunk zöldséghámozót!

Az egyes termények héját vékonyan lehúzni még a legjobb késekkel is kihívás, hiszen a profi vágóeszköz mellett a megfelelő kézmozdulatok is szükségesek hozzá.

Ha nem szeretnénk sokat bíbelődni vele, akkor egyszerűbb és gyorsabb megoldás a zöldséghámozók használata, melyekkel könnyen lehámozhatjuk a zöldségek és gyümölcsök héját, ráadásul az ujjaink épségét sem kell félteni. Így akár a nagyobb gyerekek is segíthetnek az előkészületekben.

3. Friss alapanyagokat használjunk!

Mindenki tapasztalta már, hogy a megpuhult, fonnyadt gyümölcsöknek és zöldségeknek sokkal nehezebb vékonyan lehúzni a héját és egyforma nagyságú darabokra szeletelni, mint a friss, keményebb állagúakat. Ez hatványozottan igaz például a paradicsomra, cukkinire, barackra, almára, padlizsánra.

A dolgunk tehát egyszerű: mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk! Válogassuk ki a zöldségesnél a még keményebb, zsengébb hozzávalókat, és ne tároljuk őket napokig, hanem használjuk fel minél hamarabb! Friss állapotban ugyanis a héjukat is sokkal könnyebb eltávolítani, és a belsejüket is felszeletelni. 

Néhány kivétel persze akad, például a mangó vagy az avokádó, aminél viszont pont érdemes megvárni, amíg teljesen megérik és puha lesz, mert akkor egyszerűbb vele dolgozni.

4. Gyakoroljunk sokat!

A profi séfek villámgyors mozdulatait sokan irigylik, de ne feledjük, hogy sok-sok év rutinja van a kezükben. Eleinte ők is csak lassan haladtak, és bizony sokszor nem volt tökéletes a végeredmény. Ezért támasszunk reális elvárásokat magunk felé, és ne becsüljük alá a következetes gyakorlás jelentőségét!

- Advertisement -
Exit mobile version