Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Dürgés és futás: újra Túzokünnepet rendeznek Bösztörpusztán

- Advertisement -

Túzoknéző túrán, pusztai sétán, madárgyűrűzési bemutatón és futóversenyen is részt vehetnek, valamint bábelőadást is láthatnak azok az érdeklődők, akik április 27-én ellátogatnak a Túzokünnepre Kunszentmiklós-Bösztörpusztán, a Sztyeppék Házához. Az eseményt mindig a túzokdürgés, a magyar puszták egyik emblematikus természeti látványossága idején szervezi a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Az eseményt idén is a túzokdürgés alkalmából rendezik meg, és ezúttal is sok programot kínál minden korosztálynak. Helyszíne Kunszentmiklós-Bösztörpuszta, itt is a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) Nagyálláson lévő látogatóközpontja, a Sztyeppék Háza (a Kunszentmiklós-Szabadszállás közti út mellett itt található).

Kapunyitás fél 10-kor, majd egymást követik a programok: lesz több túzoknéző túra, előadás a túzokvédelem kihívásairól és a rákosi vipera védelméről, élő állatos szórakoztató, ismeretterjesztő bemutató, több időpontban szakvezetéses séta a pusztában, madárgyűrűzés, gyermek-és felnőtt futóverseny, bábelőadás a Ciróka Bábszínház jóvoltából, természetismereti foglalkozás, népi játszóház, báránysimogató, lovagoltatás, nemzeti parki és helyi termék vásár. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Alapítványt támogatókat a szervezők egy adag bivaly gulyáslevessel vendégelik meg.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A programokon való részvétel a lovagoltatás kivételével ingyenes. A futóversenyen is bárki indulhat nevezési díj nélkül, az első száz befutó mutatós érmet is kap. A gyerekeknek 1 kilométer, a felnőtteknek pedig 7 kilométer a táv (jelentkezni a helyszínen, vagy előzetesen is lehet, itt).

A túzoknéző túrák 15 órakor indulnak. Saját gépkocsira szükség lehet a megadott távoli pontokra való eljutáshoz!

Tipegés, szárnyhimbálás, bajusztollak az ég felé

A túzok Európa legnagyobb testű röpképes madara. Mint azt Kiss Mónika, a KNPI ökoturisztikai osztályvezetője a KecsUP-nak elmondta: a túzokok jellegzetes dürgése egy bonyolult szertartás, célja a tojó madarak csalogatása. A rituálé során a hím egyedek vizuálisan és akusztikusan is bizonyítják az utódnemzésre való alkalmasságukat.

A dürgő madarak látványos alakváltozáson mennek keresztül: a szárnyaikat úgy forgatják, hogy azok fehér rózsákra emlékeztetnek, a felfújt torokzacskó miatt a bajusztollak az égnek merednek, valamint a faroktollakat a hátukra vetik. A párválasztási szertartásba átfejlődött kakasok harmad-, negyed fordulatokkal tipegnek, a kifordított szárnyak fel, s alá himbálóznak, mindemellett „buffanó” hangot hallatnak.

Fotó: Gyuricskáné Balog Ágnes

A túzokdürgés fő időszaka általában március közepétől egészen április végéig-május elejéig tart. Ilyenkor a kakasok már hajnalban elfoglalják a dürgéshez kiszemelt helyeiket. A párzások nagy része is ebben az időszakban történik. A sikeres légyottokat követően a tojók elhagyják a dürgőhelyeket, és megkezdik a kotlást, majd a fiókanevelést.

„Fontos, hogy a túzokokat a dürgési időszakban semmilyen emberi zavarás ne érje. A szaporodás sikeressége jelentős részben azon is múlik, hogy háborítatlan körülmények között menjen végbe a nász. Éppen ezért a madarakat csak távolról, jellemzően 500-1000 méterről szabad megfigyelni” – hívta fel a figyelmet Kiss Mónika.

Fotó: Gyuricskáné Balog Ágnes

Aki szeretne betekintést nyerni a fokozottan védett, ritka madárfaj életébe, érdemes részt vennie az április 27-ei Túzokünnepen.

Aki akkor éppen nem tud ott lenni, a KNPI túzokleső túrákat is szervez. Ezek során a résztvevők saját gépkocsikkal a madarak tartózkodási helyétől függően járják be megfigyelési pontokat. Közben a Nemzeti Park munkatársának segítsével megismerkedhetnek a Felső-Kiskunság szikes pusztáinak jellegzetes madaraival, kiemelten a túzokkal, növényeivel és a térség arculatát alakító földhasználattal, annak természetvédelmi vonatkozásaival.

Túzokleső túrákat az idén a következő időpontokban szervez a KNPI a Felső-Kiskunságban: április 21., 28., május 5., 12., 19. (mind vasárnap).
Találkozó: minden alkalommal reggel 6 órakor Bugyi községben, a református templom melletti parkolóban.

A túrához saját gépkocsi szükséges, és akinek van, mindenképpen érdemes magával vinnie távcsövét vagy kölcsönkérnie egyet, így lehet a legjobban megfigyelni a madarakat.
Jegyvásárlás kizárólag online, a KNPI weboldalán: www.knp.hu/hu/programok, a kiválasztott túránál lehetséges. A túrákon a résztvevők létszáma 20 főben van korlátozva.

- Advertisement -
Exit mobile version