Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Az Európai Bizottságnak megvan az a luxusa, hogy a tényeket nézze

- Advertisement -

Brüsszeli tanulmányúton járt a Kecsup, többek között azért, hogy megtudjuk, meddig kell még várni az uniós pénzekre. Kecskemétre is érkeznek még uniós források, de közvetlenül is hozzá lehet férni a támogatásokhoz, nemcsak az állami pályázatokon. Önnek melyik a kedvenc dolga Kecskeméten, ami uniós pénzből valósult meg?

Számítanak az uniós pénzek

A Magyarország számára lehívható uniós források blokkolása már nagyon régóta húzódó téma mind Brüsszelben, mind Magyarországon. Mivel a magyar közberuházások több mint fele uniós forrásokból valósult meg a múltban, ezért komoly szerepe van a magyar gazdaságra a döntésnek. Bár a GDP-vel összehasonlítva valóban nem mutatkoznak az uniós források óriási hatásúnak, de a beruházások, mint a gazdaság hajtómotorjai rendkívüli módon kitettek az uniós finanszírozásnak.

Az Európai Bizottság a kohéziós alapokon keresztül finanszírozza a tagállamok bizonyos beruházásait annak érdekében, hogy csökkenjen a tagországok, és régiók között a fejlettségi különbség. Ez érzékelhető a mi térségünkben,a Dél-Alföldön is, ahol az uniós átlag 44%-át érte el az egy főre jutó GDP 2004-ben amikor csatlakoztunk az unióhoz. 2021-re már az átlag 54%-át érjük el úgy, hogy közben az átlag is emelkedett. Igaz, hogy a térségünkbe érkező források egy része külföldi tulajdonú cégekhez került. Ám a Kecsup kérdésére elmondta egy bizottsági tisztségviselő, hogy ezt nem mérik direktben, és az unió szellemiségével szembe is menne, hogy ilyen számításokat végezzenek.    

Miket támogatott az EU?

Az Európai Unió jelentős támogatást nyújt Magyarország számára az éghajlatpolitikai célok eléréséhez. Az elmúlt időszakban összesen 6,7 milliárd eurót fordítottak olyan beruházásokra, amelyek segítik az országot a fenntartható fejlődés útján. Ennek részeként 550 millió eurót szánnak szennyvízkezelésre, ami jelentős mértékben javítja a lakosság egészségügyi környezetét és hozzájárul a természeti erőforrások megóvásához. Emellett 220 millió euró segíti a hulladék-újrafeldolgozási kapacitás növelését, elősegítve a környezetvédelmi célok elérését. A 103 millió eurós beruházás a katasztrófakockázatok csökkentését célozza, ezáltal növelve az ország ellenálló képességét az éghajlatváltozás hatásaival szemben.

A kohéziós politikai célok részeként az Európai Unió jelentős összegeket fordít az infrastrukturális fejlesztésekre Magyarországon. Például 1,9 milliárd eurót szánnak új vagy korszerűsített vasútvonalakra, intermodális csomópontokra és vasúti járművekre.

Ezek a beruházások hozzájárulnak egy jobban összekapcsolt Európa megvalósításához, javítva a közlekedés hatékonyságát és fenntarthatóságát az országban. Az új infrastrukturális fejlesztések segítenek a gazdasági növekedésben és a társadalmi mobilitásban, így elősegítik a régiók közötti egyenlőtlenségek csökkentését és a fenntartható fejlődést.

Az Európai Unió által nyújtott támogatások a szociális és gazdasági téren is jelentős előrelépéseket eredményeznek Magyarországon. A 1,1 milliárd eurós beruházás segíti azokat az embereket, akik jelenleg nem foglalkoztatottak és nem részesülnek oktatásban vagy képzésben, átképzésükben és továbbképzésükben. Emellett 600 millió eurót fordítanak a digitális készségek fejlesztésére, és 200 millió euróval javítják a szegényebb települések életkörülményeit, különös tekintettel a gyerekekre és a roma közösségekre. Ezek a beruházások elősegítik a társadalmi inklúziót és az esélyegyenlőséget, valamint hozzájárulnak a gazdasági és társadalmi fejlődéshez az egész országban.

Feloldaná a befagyasztott pénzeket a Bizottság, ha..

A forrásokat kezelő Európai Bizottság csak közvetetten van kitéve a politikai folyamatoknak, az ott dolgozók köztisztviselők és nem politikusok. Ezért van meg a luxusa a Bizottságnak, hogy csak a tényeket nézze a jogállamisághoz kapcsolódó vitában a magyar források kapcsán. Sem a brüsszeli elit ellen hergelő fideszes politikusok, sem az Orbán rendszer ellen ágáló nemzetközi és magyarországi nyomásnak nincsenek kitéve az ott dolgozók.  

Tehát a magyar jogállamisági problémák miatt befagyasztott uniós forrásokkal kapcsolatban csak azt nézik a Bizottságnál, hogy a tételesen felsorolt elvárásoknak megfelel-e a kormány. Különböző horizontális és tematikus blokkolások is vannak a Magyarországot megillető pénzcsapoknál. A költségvetési általános feltételrendszer (korrupciós kockázatok) mellett eseti, főképpen jogállami problémák (magánosított egyetemek kizárása az Erasmusból) is akadályokat jelentenek.  Az alábbi táblázatban nyomon követhető, hogy mi a helyzet ezekkel a pénzekkel. A Bizottság képviselői várják a kormány válaszát, mert hivatalos dokumentumok nélkül nem gördülnek tovább az amúgy is lassan forgó brüsszeli malmok. 

Lehetnénk büszkébbek is

Az általunk megszólaltatott Bizottságnál dolgozó tisztségviselő szerint jó lenne büszkélkedni az eredményekkel. Az ő adatai alapján a magyar projektek nem pályázatnak a különböző díjakra olyan arányban, mint amilyen arányban kaptuk a pénzeket. Pedig vannak olyan beruházások, amelyek Európa szerte példát jelenthetnének. Lehetnénk büszkék is az EU-s társfinanszírozással megvalósuló projektekre. Hogy mit tesz értünk az EU, az országban, a régiónkban, vagy Kecskeméten vagy a személyes szintünkön, azt az ezen az oldalon lehet megtekinteni. 

 Az oldalon Kecskemétre rákeresve csak a 400 millió forintos technológiai korszerűsítés és termelési kapacitásbővítés a Kecskeméti Konzerv Kft.-nél projekt szerepel, de biztos Ön is tud olyan támogatásról, amit uniós pénzből valósult meg. Írja meg kommentben Önnek mit adott az Unió , és mi a legjobb uniós pénzből megvalósuló kecskeméti beruházás Ön szerint?!

 

- Advertisement -
Exit mobile version