Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Már hat körzetben nincs felnőtt háziorvos Kecskeméten

- Advertisement -

Hatra nőtt a betöltetlen kecskeméti felnőtt háziorvosi praxisok száma, legutóbb a Ceglédi úton rendelő – már régebb óta nyugdíjasként dolgozó – dr. Matényi Magdolna jelezte, hogy március 31-től nem folytatja munkáját. Most napi két órában helyettesítik.

Az üres praxisok témájával legutóbb tavaly októberben foglalkoztunk, amikor kiderült, hogy a Széchenyi sétányon rendelő dr. Czipott Gabriella nyugdíjba megy. Szintén tavaly kérte feladatellátási szerződése megszüntetését a kadafalvi háziorvos, dr. Varga Beáta is.

Idén március 31-én pedig befejezte a rendelést dr. Matényi Magdolna is a Ceglédi úton – mint az esélyteremtési bizottság februári ülésére készült előterjesztésből kiderül, ő is még tavaly szeptemberben jelezte, hogy nyugdíjas korára tekintettel nem kívánja folytatni munkáját a jövőben, és visszaadja a praxisjogát.

Így összesen már hat körzetben nincs felnőtt háziorvos, mint ahogy az az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóság honlapján is látszik: van két üres praxis a Széchenyi sétányon, egy-egy pedig a Nyíri úton, a Ceglédi úton, a Mártírok útján és Kadafalván (Tóth Mihály a Mártírok útján rendelt):

Képernyőfotó, eszii.hu

Tavaly augusztusban még csak három felnőtt háziorvosi praxis volt betöltetlen Kecskeméten, mostanra tehát megduplázódott a számuk.

Dr. Matényi Magdolna Ceglédi úti rendelőjénél a kapunál és a rendelő bejáratánál is olvasható hirdetményen, hogy miként történik a helyettesítése áprilisban. A tájékoztatás szerint minden nap két óra időtartamban fogadja a pácienseket a helyettesítő orvos: hétfőn és pénteken dr. Kasza Beáta, kedden, szerdán és csütörtökön dr. Horváth János, míg április 25-én dr. Gombos Katalin, szintén két órában.

Az ESZII intézményvezetője, dr. Pataki Mariann a februári bizottsági ülésen elmondta: a többi körzetben is helyettesítéssel történik a betegellátás, véglegesítésre addig nincs lehetőség, amíg a praxisjog át nem száll az önkormányzatra. Az ESZII vezetője akkor azt jelezte, két olyan körzet van, amelyet tudnak majd értékesíteni, egy jelöltet pedig várnak, hogy letegye a szakvizsgát (ha közös megegyezéssel is szűnik meg a feladatellátási szerződés, a praxisjog eladására a törvény szerint ezután még hat hónapig van lehetősége a háziorvosnak).

Engert Jakabné alpolgármester (Fidesz-KDNP) tavaly októberben arról beszélt, hogy felvették a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karával, hogy a 28 hónapos gyakorlatukat záróvizsgával befejező háziorvos rezidenseket szívesen fogadná a város, a fiatal szakemberek egy mentor támogatásával dolgozhatnának, és a lakhatásuk biztosítása mellett az alpolgármester szavai szerint „komolyabb praxiskezdési támogatást” is megajánl a jelentkezőknek az önkormányzat.

A Ceglédi úti rendelő, ahol most helyettesítéssel zajlik a betegellátás / Fotó: Hraskó István

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Alapellátásfejlesztési Igazgatóságának honlapján utánanéztünk: az országban a legfrissebb, március 1-jei adatok szerint 736 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis volt (beleértve a felnőtt, gyermek és vegyes háziorvosi körzeteket), azaz olyanok, amelyekbe minimum hat hónapja nem sikerült a helyi önkormányzatnak orvossal szerződést kötnie, így helyettesítéssel kénytelenek megoldani a rendelést (ha egyáltalán meg tudják oldani). Az aktuálisan üres praxisok száma ennél magasabb, hiszen vannak olyan körzetek, ahol kevesebb mint fél éve nincs doktor (mint Kecskeméten a Széchenyi sétányon vagy a Ceglédi úton).

Romló tendenciáról beszélhetünk, hiszen tavaly október 1-jei adatok szerint Magyarországon 669 tartósan üres háziorvosi praxis volt – azaz közel hetvennel nőtt a számuk azóta.

A megyében is rosszabb lett a helyzet ebben az öt hónapban: Bács-Kiskunban jelenleg összesen 36 háziorvosi körzet tartósan betöltetlen, szemben a tavaly őszi 32-vel. Bácsszőlősön betöltetlen a legrégebb óta a háziorvosi praxis: már 2004 októberétől nincs a kis falunak orvosa. A határmenti község nemrég éppen azzal került be a hírekbe, hogy polgármestere, Szarvas Róbert Norbert beköltözött a falu uniós támogatásból felújított, de üresen álló orvosi szolgálati lakásába. Az ügyben hivatali visszaélés miatt indult nyomozás. A fideszes polgármester korábban azzal indokolta döntését, hogy addigi lakásában rossz volt a kémény. Nemrég viszont kiköltözött a szolgálati lakásból.

Imrehegyen 2007, Kunfehértón és Kunpeszéren pedig 2010 óta nincs doktor a körzetben. A többi tartósan üres praxis jórészt községekben van, de azért a városok sem kivételek.

- Advertisement -
Exit mobile version