Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Matolcsy: Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között

- Advertisement -

Szerdán kritikus beszédet mondott a kormánnyal szemben Matolcsy György jegybankelnök. A Magyar Nemzeti Bank beszámolója az Országgyűlésben hangzott el, ahol Matolcsy jelezte: „2022 második felére Magyarország három csapdába sétált be.”

Szót ejtett a költségvetési folyamatokról, szerinte a 3,9%-os idei költségvetési hiánycél inflációt fog gerjeszteni, és arra kérte a kormányt, hogy segítse a jegybankot az infláció elleni harcban. A kamatkiadások jövőre a GDP 4,6%-ára nőnek, amit csapdahelyzetnek nevezett.

A külföldi működőtőke báramlás csapdájáról azt mondta: „jó a fejlett technológia behozatala, jó ha új modern technológiát hoz be, na de ha ezt nem teszi és alacsony a hozzáadott értéke, például 18% az akkumulátor ágazatban akkor ez csapdaként működik”.

Ezzel a jegybankelnök is beszállt az elmúlt hetek és hónapok gazdaságpolitikai vitáját meghatározó témába, miszerint, hogy jó-e Magyarországnak, hogy ennyi akkumulátorgyár települ hazánkba.

3-4%-pontot adtak az inflációhoz az élelmiszer-ársapkák, rontva ezzel a helyzeten, az élelmiszeripar termelékenysége pedig a második legalacsonyabb az EU-ban. Matolcsy kiemelte: Egy ország sikerét pedig a termelékenység határozza meg. Csapdaként működik, hogy lehet hitelt felvenni egy ideig, amíg adnak, lehet bevonni külső tőkét, kell is, megfelelő magas technológiával, de nem lehet arra építeni a felzárkózást.

A jegybankelnök szerint nagyon fájó az elmaradt oktatási, felsőoktatási reform, az egészségügyi ipar és szolgáltatások reformja, hiszen ezek a minőségi fordulat részei lehetnének. Az MNB az elmúlt 6-7 évben rendszeresen publikálja azokat az elemzéseket, amellyel szeretnénk a kormányra hatni, hogy indítsa meg a reformokat, de ez nem történt meg, így utolértek minket a 2010-es évek hibái – mondta.

A kormány hibás gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és már a háború, a szankciók, a Brüsszellel való csatározások előtt volt egy negatív gazdaságpolitikai fordulat. Kiemelte a költségvetési hiányt, amit szerinte nem kellett volna elereszteni. A gazdaságpolitikai különbségekre rámutatva kijelentette, hogy a lengyel kormányzati munka jobb, mint a magyar.

„Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat” – mert most kell tenni azért, hogy a 2030-ban élő utódaink ne azt kérdezzék, hogy hol tévedtünk, hol tévesztettünk utat. 2022-ben is fennmaradt ez az útvesztés, és egyelőre nem látszik, hogy ebben lenne változást.

A költségvetés elengedését és az ársapkák bevezetését nevezte meg a nagy műhibák közül. Fel kell tenni a kérdést, hogy miért vagyunk az utolsó ötben az EU-ban. Lehagyott minket Portugália, Lengyelország, Románia nagyon közel van hozzánk, Horvátország pedig ki fog lőni – mondta.

A múlt hibái akár 10 évre is visszavethetnek minket, és ez egy fontos tanulság. Világos cél kell: korábban volt mérhető cél a gazdaságpolitika előtt, szerinte ez nincs. Matolcsy elmondta, hogy a miniszterelnök egy beszélgetés során azt mondta neki, hogy „ha mérek, veszítek”, de Matolcsy szerint ez nem igaz.

„Aki nem mér, már veszített” – mondta Matolcsy, aki szerint a választás is egyfajta mérés, amelyen a miniszterelnök nyert. A múlt hibái megismétlődhetnek, és a válságokat ki kell használni, de ezeket a lehetőségeket elszalasztottuk. Beszélt arról is, hogy miért fogalmaz meg kritikát a kormánnyal szemben:

„Sértődött a jegybankelnök? Frusztrált? Összeveszett a miniszterelnökkel? Nem, isten őrizz! Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között” – mondta, majd hozzátette: a Magyar Nemzeti Banknak kötelessége az inflációellenes küzdelem, és ehhez várja a jegybank a kormány segítségét.

via Portfolio

- Advertisement -
Exit mobile version