Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

2016-os adatokkal állítja egy oldal, hogy Magyarország 2023-ban is világranglista-vezető alkoholizmusban

- Advertisement -

A World Population Review oldalán jelent meg egy kattintható térkép, amelyen az látható, hogy idén melyik országban a népesség hány százalékát érinti az alkoholizmus. A térkép a közösségi oldalakon is terjedni kezdett, és hamarosan megjelent a mainstream médiában is. A térkép és az erre épülő cikk két fontos dolgot állít:

  • hogy vannak adatai arról, 2023-ban melyik országot mennyire érinti az alkoholizmus;
  • és hogy az adatok alapján Magyarország van a legsúlyosabb helyzetben listavezetőként.

Elsőre könnyű elhinni a térkép adatait, mert 2016-ban Magyarország volt már világelső az alkoholizmusban. Azóta is szakértők, addiktológusok figyelmeztetnek, hogy az irány egyáltalán nem jó. Kérdések azonban felmerülnek, hiszen hogyan lehetne ilyen pontos adatokat ismerni a teljes 2023-as évre, ha még csak április van?

Az oldal linkelt forrásai között látszólag megbízható oldalak vannak, hivatkoznak benne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két oldalára, illetve a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) nevű amerikai állami szervezet egyik aloldalára. A három hivatkozásból azonban csak egyen van adat, a másik kettő általánosan foglalkozik az alkoholizmussal: azzal, hogy mi ez, illetve azzal, hogy erősen érinti a probléma a világot. A NIAAA oldalán csak egy adat tűnik fel, de ez azt mutatja, hogy „egy országos felmérés szerint 14,1 millió 18 éves vagy annál idősebb szenved alkoholfogyasztási zavarban” – és ez is csak Amerikára vonatkozik.

A harmadik linkelt forrásra kattintva megtaláljuk a WHO oldalán ugyanazt a térképet, amelyet a World Population Review is beágyazott a cikkébe. Itt látszik, hogy az adatok megegyeznek: Magyarország a listavezető 21,2 százalékkal, őt követi 20,9 százalékkal Oroszország, harmadik helyen pedig 18,8 százalékkal Belarusz áll. Tizedesjegyre pontosan ezeket az adatokat adja meg a World Population Review is 2023-ra, de a WHO-féle adatokat megnézve látszik, hogy bár a számok helytállóak, azok nem 2023-ra, hanem 2016-ra vonatkoznak.

A World Population Review oldalán megjelent, 2023-asnak beállított, de valójában 2016-os adatok megtévesztik az embereket. Meglepő módon 2022-ben ugyanúgy a 21,2 százalékos magyar, 20,9 százalékos orosz és 18,8 százalékos belarusz adatok jelentek meg a médiában. A forrás pedig itt is ugyanaz, a World Population Review oldala. Az említett 2022-es cikk forráslinkje ráadásul a 2023-as World Population Review-linkre visz: vagyis ugyanaz az oldal frissül a World Population Review-n évről évre, csak nem az adatokkal, hanem az aktuális évszámmal. Összegezve: az oldal által hivatkozott adatok valódiak, a WHO felmérései alapján készültek, de nem 2023-ban, nem is 2022-ben, hanem még 2016-ban.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csütörtökön kezdődik a CityRocks-KecskemétRocks Fesztivál

Hétfőn a Café Plázs Dessert Boutique-ban Gajda Ferenc, a fesztiválsorozat főszervezője és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tartottak sajtótájékoztatót az...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version