Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A magyar betétek csaknem 12%-ka külföldi bankokban van

- Advertisement -

A magyarok bankbetétjeinek nyolcada már külföldön van. A hazai befektetők 2011-ben kezdték gyors ütemben kivinni a pénzüket az országból, de a folyamat 2022-ben pörgött fel igazán. 2023 végén már csaknem 1700 milliárd forintnyi összeget tartottak külföldi bankbetétekben – írja a Bank360.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint a magyarok külföldi bankokban lévő betétállománya csúcson volt 2023 végén – 1676,6 milliárd forinton tetőzött. Ez az összes lakossági betétállomány csaknem 12 százaléka.

Bár csökkent a lakossági megtakarítások állománya tavaly – magas infláció és állampapírhozamok, valamint a szerény banki kamatok miatt – de a külföldi betéteké gyarapodott. A magyarok annak ellenére is inkább külföldön takarítottak meg, hogy néhány hazai bank is kedvező betétajánlattal állt elő.

2010-2011-ben kezdték a magyarok külföldre menekíteni megtakarításaikat, egyik oka a magánnyugdíjpénztárak államosítása lehetett, a másik a 2011 végén kitört bankpánik. 2010 óta összesen több mint 1000 milliárd forint vándorolt ki külföldi betétekbe.

Az orosz-ukrán háború kitörése miatt többen megrémültek egy lehetséges forintárfolyam összeomlásától, a befektetők ekkor több mint 360 milliárd forintot vittek külföldi bankokba három negyedév alatt. Ezt a pénzt azóta sem hozták vissza, sőt növelték az állományaikat, így 2023 őszére a bankbetéteken belül a külföldi betétek állománya 12 százalék fölé kúszott.

- Advertisement -
Exit mobile version