Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Felvételek bizonyítják, hogy Magyarország is részt vesz az Ukrajnába tartó fegyverszállításokban

- Advertisement -

Január óta legalább 28 katonai szállítógép haladt át a magyar légtéren Rzeszówba, az ukrajnai fegyverszállítás logisztikai központjába tartva. Amerikai és kanadai gépek Budapestről és Pápáról is vittek szállítmányt az ukrán határhoz közeli városba. Május 9-én a győri reptéren álltak meg az ukrán határőrszolgálat helikopterei – próbálták titkolni az szállítást, de nem sikerült teljesen észrevétlennek maradni.

Több jel is arra utal, hogy a magyar kormány nem mond igazat az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban. A nemrég nyilvánosságra került felvételek és repülési naplók szerint a szövetséges államok rendszeresen használják a magyar légteret, közutakat és a repülőtereket erre a célra.

Februárban a győr-péri reptérről az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelét viselő H125M könnyű katonai helikopterek szálltak fel, amit egy nyilvános webkamera rögzített. Utóbb kiderült, hogy Franciaországból indultak, és a magyar reptér, majd a lengyelországi Rzeszów érintésével érkeztek Ukrajnába. Tavaly óta az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok nagy része Rzeszówon halad át, mivel innen lehet őket a legkönnyebben közúton Lviv felé szállítani.

Májusi felvételek alapján úgy tűnik, az M7-es autópályán keresztül katonai konvojban szállították azokat a páncélosokat, amiket Szlovénia ajánlott fel Kijevnek – miközben a magyar kormány azt állítja, hogy sem szárazföldi, sem légi úton nem engedélyezik fegyverek átszállítását Magyarországon.

28 olyan gépet azonosítottak a Radarbox légtérfigyelő oldal archívuma alapján, amelyek légi fegyverszállításra utalnak. Eszerint január óta rendszeresen haladnak át katonai szállítórepülők a magyar légtéren, hogy aztán Rzeszówban szálljanak le. Elsősorban Olaszország, a Nyugat-Balkán és Bulgária felől érkező katonai gépek haladták át a magyar légtéren. Arra is volt példa, hogy egy repülő közvetlenül Magyarországról vitt valamilyen rakományt Rzeszówba: április 18-án Budapestről repült Rzeszówba a kanadai légierő repülője. Korábban, február 7-én egy magyar regisztrációjú C-17-es a Honvédség pápai légibázisáról szállt fel, és érkezett meg Rzeszówba.

A Radarbox nyilvános adatbázisában található gépek mellett lehetnek további szállítmányok is, amelyek titokban haladtak át Magyarországon. Az online légtérfigyelő alkalmazások olyan gépek útvonalát rögzítik, amelyek bekapcsolt transzponderrel haladnak. Gyakori viszont, hogy nemzetbiztonsági okokból katonai gépekkel kikapcsoltatják a transzpondert, így az útvonaluk nem követhető.

via Átlátszó

- Advertisement -
Exit mobile version