Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nem lesz tulajdonoscsere, új szerződést köthet az önkormányzat a katolikus egyházzal az iskolai-óvodai épületekre

- Advertisement -

A kecskeméti képviselő-testület május 25-én, csütörtökön ismét foglalkozik a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola két telephelyének, valamint a Bocskai utcai óvoda épületének sorsával. A tervezet szerint az egyház határozatlan időre megkapná az épületeket ingyenes használatra, így az egyház ezután már vélhetően nem tart igényt a tulajdonba adásukra.

Nagy visszhangot keltett év elején, amikor kiderült: egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett, az Országgyűlés által még tavaly elfogadott törvénymódosítás lehetővé teszi az egyházaknak, hogy igényt jelenthessenek be állami vagy önkormányzati tulajdonú épületekre, ha ott hitéleti-köznevelési feladatot látnak vagy látnának el. Ha az igénybejelentés megtörtént, az épületeket és az ingóságokat is teljesen ingyen át kell adni a köznevelési vagy szakképző intézményt fenntartó egyháznak, a településeknek mérlegelési lehetőségük sincs. Az egyházaknak február 28-ig kellett ezirányú kérelmüket előterjeszteni.

Az érsek először kérte a tulajdonba adást…

A március 30-ai képviselő-testületi ülésre a Szövetség képviselője, Király József nyújtott be írásbeli kérdést: Kecskeméten érkezett-e igény a felekezetektől, és ha igen, mely épületekre?

Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester válaszából kiderült: a határidő előtt pár nappal, február 24-én három ingatlan ingyenes tulajdonba adására jelentett be a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye igényét dr. Bábel Balázs érsek (mindhárom intézmény tehát az egyház fenntartásában működik): ezek pedig a Bocskai utcai óvoda, a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola Szent Imre utca 9. alatti ingatlana és a Teleki László utca 1/A alatti másik telephelye, amely most felújítás alatt van.

…majd csak a mostani szerződések egységesítését

Még a testületi ülés előtt az érsek újabb levelet küldött az önkormányzatnak, ebben kérte, hogy korábbi kérelmét ne a soron következő ülésén tárgyalja a képviselő-testület.
„Azt kérte érsek úr, hogy ha ezt a három megállapodást egységes szerkezetbe tudjuk foglalni, és megkapja a kellő garanciát arra, hogy meghosszabbítjuk az időtartamot is, és ez az egységes szerkezetű megállapodás bekerül a közgyűlés elé, és elfogadjuk, akkor ő visszavonja a jelzését a tulajdonjog átkérésével kapcsolatban” – mondta akkor Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Tizenöt évig nem mondhatnák fel a felek a szerződést

A május 25-ei közgyűlésre készült előterjesztés szerint a Szent Imre két telephelyének épületeit az eddigi szerződés szerint 2085-ig használhatja ingyenesen az egyház, a Bocskai utcai óvodát pedig addig, amíg óvodai ellátás történik az épületben. Az is kiderül az anyagból, hogy az egyház mindháromnál határozatlan időtartamra történő ingyenes használatba adást kért az önkormányzattól.

Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester javasolja is ezt, ezzel együtt az eddig megállapodások közös megegyezéssel történő megszüntetését. Az egyház a három ingatlant a tervezet szerint idén június 1-jétől kapná meg határozatlan időtartamra, „de legfeljebb a köznevelési alapfeladat ellátásának időtartamára”. Az új szerződésbe az is belekerülne, hogy tizenöt évig rendes felmondással egyik fél sem mondhatja fel.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version