Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Mégsem lesz teljes lezárás a Dózsa György úton és az Izsáki úton, de erről sem akarta értesíteni a KecsUp olvasóit az önkormányzat

- Advertisement -

Kedden szerkesztőségünket kivéve az önkormányzat kiküldött egy közleményt a kecskeméti sajtónak, hogy a nyár folyamán a Dózsa György út és az Izsáki út csak részlegesen lesz lezárva, a Katona József Gimnáziumnál lévő csomópont és a Vízmű utcai csomópont között a célforgalom lehetséges lesz. Bár a jelek szerint a KecsUppal és olvasóival nem kívánták megosztani ezt a fontos információt, az önkormányzat helyett megkaptuk más szerkesztőségből. Ezúton is köszönjük.

Még múlt hét csütörtökön az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztályától kaptunk közleményt, amelyben arról írtak, hogy a Dózsa György úton és az Izsáki út Vízmű utcai csomópontig terjedő szakaszán várhatóan június 19. és augusztus 25. között teljes keresztmetszetben történő lezárást vezetnek be. Ezt közzé is tettük. Érdekesség, hogy éppen aznap járt Kecskeméten Lázár János miniszter is a Városháza átadása kapcsán – kérdés, a polgármesterrel egyeztettek-e a lezárás mikéntjéről…

Úgy értesültünk, a Városházán nem örültek sem a teljes lezárásnak, sem híradásunknak (egyébként a minisztériumi közleményt a Baon.hu is lehozta). Gyorsan meg is jelent egy hír a hiros.hu-n, melyben Takács Valentina, az önkormányzat kommunikációs vezetője közölte, „a munkaterület teljes lezárása még messze nem kész tény. A kivitelezőnek a város részéről közútkezelői hozzájárulása nincs.”

Konszenzusra jutottak

Ezt olvasva még pénteken írtunk a minisztérium sajtóosztályának, a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében árulják el, pontosan akkor mi a helyzet. Már csak azért is, mert taxisok érdeklődtek szerkesztőségünknél, hogy lehet-e tudni, a lezárás alatt a Sheraton Hotelhez hogy lehet majd eljutni.

A sajtóiroda annyit válaszolt, hogy ehét elején tudnak válaszolni (ez még nem történt meg), „mivel néhány ingatlan megközelítéséről és egy terelőút kialakításáról még egyeztetések folynak”. Kedden pedig közleményt adott ki az önkormányzat, amelyet nekünk nem küldtek el, de egy másik szerkesztőségből megkaptuk.

Ebben a közleményben arról írnak, hogy Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tárgyalásokat kezdeményezett a négysávosítás kapcsán a beruházó Építési és Közlekedési Minisztériummal és a kivitelező Hazai Építőgép Társulás Zrt.-vel, és ennek során „sikerült kialakítani azt a konszenzust”, hogy a nyár folyamán a Dózsa György út és az Izsáki út csak részlegesen lesz lezárva, tehát a Katona József Gimnáziumnál lévő csomópont és a Vízmű utcai csomópont között a célforgalom lehetséges lesz.

További részletek:

  • A Katona gimnáziumnál lévő csomópont a Dózsa György út irányába le lesz zárva. A Dózsa György útra az Ipoly utcáról (kétirányú lesz) és a Botond utcáról egyirányban lehet majd kihajtani a vasúti kereszteződés irányába. A vasúti kereszteződés után jobbra, a Mercedes Benz Sport Akadémia előtt egy ideiglenes egyirányú átkötő út épül, amely tehermentesíti az Olimpia utcát, megközelíthetővé válik a McDonald’s, a JYSK és a Vincent Étterem, valamint a Rudolf laktanya mellett elhaladó szervízúton át a Sport utca. A vasúti kereszteződés után balra lehet eljutni a Lidl, Szilvási és ezek környezetében lévő kereskedelmi és egyéb létesítményekhez, valamint az Erzsébet lakóparkhoz.
  • A Dózsa György út páros oldalán az Olt utca és a Boldogasszony tér közötti szakaszon lévő ingatlanok szintén megközelíthetők lesznek, ott egyirányú forgalom lesz az Olt utca irányából.
  • Az egyeztetés eredményeként a Szobonya utcáról kétirányú célforgalom lesz a Sheraton szállodáig, így azon útszakasz páros oldalán lévő összes intézmény, vállalkozás gépkocsival megközelíthető. A Sheratontól a Szilvási parkolóig két irányba kizárólag teherautók, kizárólag áruszállítás céljából közlekedhetnek.
  • A Vízmű utcai csomópontot teljes egészében le kell zárni, ott csak az autóbuszok haladhatnak át. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Izsáki út az Auchan irányából a Vízmű utcai csomópontban lényegében zsákutcává alakul, ezért kérjük a közlekedőket, hogy átmenő forgalom céljára kerülő útvonalakat használjanak.

Mi volt ez az egész?

Hogy mi zajlott a háttérben, mi volt ez a kommunikációs zűrzavar? Amennyire tudjuk, magáról a lezárásról a szakemberek-döntéshozók már jó ideje tudtak, hiszen a tervek elkészítéséhez időben hozzá kellett kezdeni. Így már közel egy hónapja elindult a híráramlás, de hivatalosan senki nem vállalta fel a teljes lezárás kommunikálását, gyakorlatilag a múlt héten a minisztériumi sajtóközleményből (és ennek nyomán cikkünkből) derült ki. Volt, aki tudott róla, és volt, akinek teljesen új információ volt. Cégek, ingatlantulajdonosok, lakók – akárhogy is nézzük, nagyon sokakat érint a dolog.
Többen el is kezdtek erősen zúgolódni, hiszen már csak nagyon rövid idő lett volna hátra a lezárásig.
Fontos figyelembe venni, hogy a beruházó a minisztérium, az út pedig a Magyar Közúthoz tartozik, tehát a város csak a harmadik szereplő. Viszont az érintett szakaszon sok jelentősebb cég, üzlet is van, ők is felléphettek érdekeikért.
Úgy tudjuk, a teljes lezárást leginkább a minisztérium erőltette. A kivitelezőt pedig sokszor hozza nehéz helyzetbe, hogy döntéshozói szinten nincs igazán összehangolva a projekt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version