Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Bács-Kiskun kiemelt harctér az élelmiszerszegénység elleni küzdelemben

- Advertisement -

Szomorú statisztikát osztott meg nemrégiben a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Gyermekétkeztetési Alapítvány a magyarországi élelmiszerszegénység kapcsán, amely rámutat, hogy ma hazánkban mintegy 200 ezer rászoruló gyermek van, aki nem, vagy nem elégséges étkezésben részesül. A kecsup.hu riportjából az is kiderül, hogy Bács-Kiskun Vármegye kiemelt színtere az alapítvány élelmiszerszegénység elleni küzdelmének.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány beszámolója szerint Magyarországon az aktuális gazdasági helyzet, valamint az infláció és a részleges rezsiemelés miatt egyre több ember szenved szegénységben. Jelenleg közel 1 millió felnőttet érint a probléma, ami a negyedik legrosszabb helyet jelenti az uniós országok között, rögtön Bulgária után. Emellett ma hazánkban mintegy 200 ezer rászoruló gyermek van, aki nem, vagy nem elégséges étkezésben részesül. Számukra a nyári szünet az önfeledt pihenés helyett a korgó gyomrot jelenti.

– Bács-Kiskun vármegye egy rendszeresen látogatott élelmiszerosztási pontunk – osztja meg a tapasztalatokat Dr. Keszy-Harmath Dániel, a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársa. – Éppen kedden jártunk a megye négy településén, (Kunszentmiklós, Tass, Szalkszentmárton, Dunavecse) ahol összesen 80 csomag tartós élelmiszerrel támogattuk a rászoruló családokat. Településenként 20 család kapott ilyen hozzájárulást, akiket a helyi családsegítő együttműködésével választottunk ki. Ezek a családok jellemzően nagyon nehéz körülmények között élnek és a legtöbb alapellátásból kimaradnak.

Bács-Kiskun vármegye négy településén, (Kunszentmiklós, Tass, Szalkszentmárton, Dunavecse) összesen 80 csomag tartós élelmiszerrel támogatták a rászoruló családokat. Fotó: GYEA

Ahol a közös főzés ritka családi élmény

A szerdai ételosztás 182 gyermek étkezését biztosította most egy hétre. A nélkülözés ideiglenes felszámolása mellett az ilyen akciók lehetőséget teremtenek arra is, hogy a közös főzést a család összekovácsoló élményként élje meg.

– Az egyik legfőbb üzenetünk jelenleg, hogy – bár egész évben érezhető a szükség – a nyári hónapok kiemelten nagy terhet rónak a szegénységben élő gyermekes családokra, különösen ami az élelmiszerellátást illeti. A tanév során az óvodákban, iskolákban még hozzájutnak a gyerekek a napi többszöri étkezéshez, ám ez nyáron a legtöbb helyen megszűnik. Otthon viszont olyan kiadást jelentene, amit nem tudnak finanszírozni, ezért a nyári szünet ma Magyarországon közel 200.000 gyermek számára az önfeledt pihenés helyett a korgó gyomrot jelenti.

Ma hazánkban mintegy 200 ezer rászoruló gyermek van, aki nem, vagy nem elégséges étkezésben részesül. Fotó: Gyermekétkeztetési Alapítvány

Az eseti segítségnyújtás mellett állandó programokkal is próbálják enyhíteni a folyamatosan változó gazdasági helyzet, valamint a rekordmagas infláció és a részleges rezsiemelés miatt kialakult kilátástalanság hatásait.

Ezzel a céllal jött létre a Gyermekétkeztetési Alapítvány egyik visszatérő programja, a Fel a fejjel!, amelynek keretein belül olyan, legalább egy gyermeket nevelő családoknak segítenek, akik valamilyen okból kifolyólag nehéz körülmények közé kerültek (anyagi helyzet, betegség, sérült gyermek nevelése), és szükségük van külső segítségre a talpra álláshoz.

– A program keretein belül egy településen öt családot támogatunk havi 20.000 forintal, 12 hónapon keresztül, így helyszínenként évi 1.200.000 forint támogatást, összesen 18.000.000 forint összeget fordítunk a családok megsegítésére – részletezi a projektet Dr. Keszy-Harmath Dániel. – A havi 20.000 forintos pénzösszeget nem közvetlenül a család kapja, hanem minden településen szerződést kötünk a helyi kisbolttal vagy kereskedéssel, és ott állítják össze a tartós élelmiszerekből álló egységcsomagot, vagy a család által igényelt ételeket tartalmazó pakkot.

A 2023-as Fel a fejjel! program februárban indult és 2024 januárjáig tart, 15 települést érintve az ország különböző részein. Ezek között három Bács-Kiskun vármegyei helyiség is szerepel (Bácsalmás, Solt, Kunszentmiklós és Dunavecse – ez utóbbi kettő féléves váltásban), ami jól jelzi a térség érintettségét.

Bács-Kiskun Vármegye kiemelt színtere az alapítvány élelmiszerszegénység elleni küzdelmének. Fotó: GYEA

Folyamatosan romlik a tendencia

– Abban bízunk, hogy a program végére mindannyian egy kicsit megkönnyebbülve, jobb helyzetben találják magukat – indokolja a program névválasztását Dr. Keszy-Harmath Dániel, ám a jelenlegi tendenciák túl sok optimizmusra nem adnak okot. Elmondása szerint az élelmiszerszegénység már a korábbi években is komoly probléma volt. Elsősorban a leszakadó térségekben érzékelhető a válság, de egyre szélesebb körben jelentkeznek a hiányok és a folyamat sajnos romló tendenciát mutat, egyes statisztikák szerint az éhezők száma akár meg is duplázódhat.

A folyamat sajnos romló tendenciát mutat, egyes statisztikák szerint az éhezők száma akár meg is duplázódhat. Fotó: GYEA

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelkezése szerint a szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat jegyzőjénél idén is írásban lehet igényelni az arra jogosult gyermekek számára. A szülők bármikor, akár a nyári szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincsen határideje. A kecsup.hu megpróbált utánajárni, hogy Kecskeméten van-e erre lehetőség, mennyien jelezték az igényüket és milyen helyszíneken szervezik meg a rászoruló gyerekek étkeztetését, de sajnos Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatától nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Bajáki Zsanett

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version