Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Eljárást indítottak Magyarország ellen a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt

- Advertisement -

Mindössze néhány hónappal az erről döntő kormányrendelet után indították meg a kötelezettségszegési eljárást. Más ügyben is döntöttek: beperelték Magyarországot az Európai Unió Bíróságán az építőanyagok (homok, kavics, cement) esetében rögzített árakat bevezető szabályok miatt, és új szakaszba lépett az eljárás az energiatermékek kiviteli korlátozásai miatt.

Több fontos ügyben is döntött az Európai Bizottság a Magyarország ellen zajló kötelezettségszegési eljárások ügyében, méghozzá ismét rekordidő alatt, ami azt jelzi, hogy Brüsszelnek egyre jobban szúrják a szemét a magyar kormány intézkedései.

Hivatalos közleményük szerint egy új eljárás is indult, méghozzá a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt. Az energiatermékek kiviteli korlátozásai miatti kötelezettségszegési eljárás új szakaszba lépett. Emellett döntöttek arról is, hogy az Európai Unió Bíróságon indítanak keresetet Magyarország ellen az építőanyagok (homok, kavics, cement) esetében rögzített árakat bevezető szabályok, és az ennek be nem tartása esetén fizetendő súlyos büntetések miatt.

Hogy ennek jelentőségét könnyebb legyen megérteni, nézzük meg először azt, mit is jelent pontosan a kötelezettségszegési eljárás. Röviden összefoglalva annyit, hogy ha a Bizottság úgy ítéli, egy tagállam megszegi az uniós jog alapján fennálló kötelezettségét (például nem ültet át egy jogszabályt a nemzeti jogrendbe vagy nem megfelelően alkalmazza azt), eljárást indíthat ellene. Első körben még csak felszólítást küldenek és információkat kérnek, ha azonban a tagállam a második, immár hivatalos felszólításra sem szünteti meg a jogsértést, az ügy az Európai Unió Bírósága előtt folytatódhat.

Ha egy tagállamot elmarasztal a bíróság, de az ítéletet nem hajtja végre – vagyis például nem változtat a nemzeti jogszabályon –, akkor pénzbírság megfizetésére kötelezhetik. Ez a bírság pedig kifejezetten magas is lehet: a lengyel kormány például 2021 novembere óta napi egymillió eurót volt köteles fizetni a Bizottság kasszájába, mert nem hajlandó visszavonni az igazságügyi reform egyes részeit. (Idén áprilisban az összeget a felére csökkentették, de Varsó már így is félmilliárd euró mínusznál tart.)

Embercsempészek szabadon

Mindenképpen fontos fejlemény, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt, és meg is küldte erről első felszólító levelét a magyar kormánynak. A Bizottság úgy véli, hogy Magyarország ezzel több uniós irányelvet is megsértett, a csempészet bűncselekménye miatt elítélt személyekre alkalmazandó ilyen lerövidített szankciók nem hatékonyak és nem is visszatartó erejűek, és nem veszik figyelembe a szóban forgó esetek körülményeit.

A kormánynak most két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a Bizottság által feltárt hiányosságokat. Amennyiben nem kap kielégítő választ, a Bizottság folytathatja az eljárást és úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt ad ki.

Magyarországon egy április végén hatályba lépett kormányrendelet tette lehetővé, hogy jogerősen elítélt külföldi embercsempészek kiszabadulhassanak a rácsok mögül. Mindezt állítólag költséghatékonysági okokból teszik. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára később Brüsszelt okolta, szerinte a magyar hatóságoknak azért kellett meghozni a döntést, mert az Európai Unió nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök. (Az már más kérdés, hogy az Európai Tanács éves börtönstatisztikája szerint ez nem így van.)Azt már lapunk írta meg, hogy magyar állam „cserébe” azt kéri tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot.

Ezt valóban csak kérik tőlük, ugyanis a börtönök vagy fegyházak kapuján kilépő külföldi elítéltet a hatóságok nem kísérik el a határig, hogy megbizonyosodjanak arról, elhagyták-e az országot. Ehelyett rájuk bízzák, hogy a kötelezettségüknek eleget tesznek-e. Az sem érdekli az államot, hogy távozásuk után a szabadon engedett külföldi elítéltek jelentkeznek-e a külföldi hatóságoknál a fennmaradó büntetésük letöltése érdekében. Ugyanis ezek az elítéltek hivatalosan nem amnesztiában részesülnek, hanem lehetőséget kapnak a büntetésük félbeszakítására Magyarországon – így a büntetésükből le nem töltött időszakot egy másik országban le kellene ülniük.

Az RTL Klub később rejtett kamerás felvételeket is készített egy ilyen akcióról: ezen az látszik, hogy a büntetés-végrehajtás kisbusza egészen a pályaudvarig viszi az ötfős csoportot Szombathelyen, ahonnan aztán szét is szélednek.

A magyar kormány lépése azonnal tiltakozást váltott ki, az osztrák kormány be is kérette miatta a magyar nagykövetet, Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter pedig Szijjártó Péterrel is egyeztetett a kérdésben, és Bécs elrendelte a fokozott ellenőrzést is az osztrák-magyar határon.

A teljes cikk a hvg.hu-n olvasható.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version