Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nem csak az Erasmus pluszból eshetnek ki a magyar egyetemek

- Advertisement -

Az Erasmus plusz mellett veszélybe kerülhet a magyar egyetemek részvétele a Horizont Európa programban is. Olyan intézmények kutatócsoportjai is kiszorulhatnak az uniós kutatási fősodorból, amelyek eddig nem kényszerültek rá a modellváltásra. A BME-s kutatócsoportok már két konzorciumból is kimaradtak, az anyagi veszteség eurómilliókban mérhető.

Az Erasmus plusz oktatási csereprogramban való részvétel mellett veszélybe kerülhet a magyar egyetemek, egyetemi kutatócsoportok részvétele a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban is, ha az Orbán-kormánynak továbbra sem sikerül megállapodnia az Európai Bizottsággal a “modellváltó” egyetemek kuratóriumait érintő összeférhetetlenségi kérdésekről.

Mindez ráadásul túlmutathat az alapítványi egyetemeken, olyan intézmények kutatócsoportjai is kiszorulhatnak az uniós kutatási fősodorból, amelyek eddig nem kezdeményezték, vagy nem kényszerültek rá a modellváltásra.

Kedden a 444.hu számolt be arról, hogy napirendre került a jelenleg még állami fenntartásban működő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) alapítványi modellváltása. A portál szerint a BME nehéz anyagi helyzetbe került, az állami költségvetési és kutatási támogatások is csökkentek, az egyetem a tartalékait éli fel, a kormány viszont csak akkor adna több forrást, ha az egyetem modellt vált.

Ezt a BME egyik oktatója is megerősítette lapunknak, állítása szerint az egyetem vezetésében már arra készülnek,

ha nem változik semmi, jövőre csődbe mehet az intézmény. 

Elmondta azt is, a nemzetközi kutatásokból is voltak bevételeik, de az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti ellentétek az alapítványi egyetemek működéséről ezt is veszélyeztetik. Bár a BME még nem tartozik a modellváltó alapítványi egyetemek közé, a lapunknak nyilatkozó oktató szerint a nemzetközi programokban jelenleg szinte minden magyarországi egyetem kutatócsoportjára “problémás partnerként” tekintenek,

teljesen kiszámíthatatlan ugyanis, mikor és hogyan változik egy-egy magyar egyetem helyzete, vagy hogy lesz-e megállapodás az Európai Bizottsággal.

A Horizont programban részt vevő nemzetközi kutatási konzorciumokban pedig nem merik vállalni, hogy emiatt több évre előre tervezett kutatási programok kerüljenek veszélybe.

– Ebből az okból már két konzorciumból is kimaradtak BME-s kutatócsoportok, az anyagi veszteség eurómilliókban mérhető

– fogalmazott a BME oktatója. Az esetleges modellváltással kapcsolatban azt mondta, az egyetem vezetése azzal a javaslattal állt elő, hogy vállalnák a modellváltást, ha a kuratóriumi tagokat konszenzussal jelölik ki, és nem “örök életre”, hanem meghatározott időre, de állítása szerint ezt a felsőoktatásért is felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) visszautasította.

Érdeklődtünk a KIM-nél, valóban visszautasították-e a BME javaslatát, illetve tervez-e lépéseket tenni a kormány az anyagi nehézségekkel küzdő intézmény megmentése érdekében abban az esetben is, ha az egyetem nem áll be a modellváltók sorába. Válaszként kedden kiadott közleményüket küldték el, amelyből csak annyi derült ki, valóban voltak egyeztetések, illetve hogy a szaktárca szerint “a BME kiegyensúlyozott finanszírozása az idei évre biztosított, csakúgy, mint a korábbi években”.

Forrás: nepszava.hu

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version