Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Jövő évtől esküt kell tenniük a pedagógusoknak, ha tanítani akarnak

- Advertisement -

Az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendeletének tervezetében van egy passzus, ami szerint 2024 május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek. Az nem derül ki, hogy pontosan mire kell majd esküdniük.

A tervezetből kimaradtak a pedagógusok bérezésére vonatkozó részletszabályok is. A korábban státusztörvény néven elhíresült Púétv. meglehetősen széles sávokban határozta meg a pedagógusoknak adható bérek mértékét, és nincs szabály arról a végrehajtási rendeletben, hogy a pontos bérek megállapításához szükséges szempontokat a munkáltatók hogyan alkalmazzák.

A rendelet-tervezetből úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány további pedagógushiányra készül. A természettudományos tanárokból van a legnagyobb hiány, ezért lehetővé tenné a rendelet, hogy biológia, fizika vagy kémia szakos tanárok is taníthassák az integrált természettudomány tantárgyat hetedik és nyolcadik évfolyamon – ha például a tantárgy oktatásához csak egy kémiatanár áll rendelkezésre, neki fizikát és biológiát is kell majd tanítania.

Hiány van pedagógiai asszisztensekből is, ezt a tervezet úgy orvosolná, hogy a jelmez- és viselettáros, a hangszerkarbantartó és a pedagógiai felügyelő munkakörök megnevezését átírják pedagógiai asszisztensre, a gyermek- és ifjúságvédelmi munkakört pedig gyógypedagógiai asszisztensre.

via Népszava

- Advertisement -
Exit mobile version