Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rengeteg fát megjelöltek az 52-es főút mellett, kivágás lehet a sorsuk

- Advertisement -

Közel száz nagy nyárfára és platánra festettek számot az 52-es főút Kecskemét külterületi szakaszán, a Sasfészek étteremtől egészen az izsáki leágazásáig. Megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, mi a megjelölés oka, szűkszavú választ kaptunk, de annyi azért kihámozható belőle, sok fa hamarosan eltűnhet az út mellől.

Az 52-esen közlekedők a Sasfészek étterem környékén, a Csalánosi erdő mellett, egészen az izsáki leágazásig rengeteg fán láthatnak számokat, a főút mindkét oldalán. Nagyméretű nyárfákról és platánokról van szó, amelyeket információink szerint az ötvenes-hatvanas években ültettek, és amelyek jól beárnyékolják az utat. Volt olyan fa, amelyen az 51-es sorszámot láttuk.

Fotó: Hraskó István

A számokról valószínűleg sokaknak az jut eszébe, hogy ezeket a jövőbeli kivágás miatt festették fel a fák törzsére. Mi legalábbis erre gondoltunk, és meg is kerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t.

Egész pontosan ezeket kérdeztük:

  • Milyen okból lettek megjelölve a fák?
  • Kell-e számítani a kivágásukra, és ha igen, az összes számmal ellátott fa ki lesz-e vágva?
  • Mikor kerül erre sor?
  • Hány fát jelent ez, milyen korban és állapotban vannak?
  • És ha ki lesznek vágva, milyen fával lesznek pótolva?

Fotó: Hraskó István

Kaptunk választ, bár a tájékoztatás véleményünk szerint nem mondható teljes körűnek a témában, és nem minden kérdést világít meg. Ezt írta a Magyar Közút kommunikációs osztálya:

„A vonatkozó szabályzat szerint a közút területén levő fák állapotát szemrevételezéssel kétévente legalább egyszer meg kell vizsgálni és a forgalomra veszélyes fák kivágásáról intézkedni kell. Ezen folyamat első eleme a száraz, csúcsszáraz vagy részben korhadt útmenti fák megjelölése, beazonosítható módon. A kijelölt fák kivágására ütemezetten kerülhet sor saját teljesítésben vagy külső vállalkozó bevonásával a rendelkezésre álló erőforrások függvényében.”

Rákérdeztünk, hogy pontosítsunk: amelyik fa törzsére számot festettek, az kijelöltnek tekinthető, azaz ki is lesz vágva? Erre a levelünkre eddig nem reagált a cég.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version