Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Megint nyerni tudott Mészáros Lőrinc cége, ezúttal 102 autó beszerzésére 1,4 milliárdos ajánlattal

- Advertisement -

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki tavaly szeptemberben személygépjármű flotta beszerzésére. A nyertes a bevételét öt év alatt megtízszerező Mészáros M1 Kft. lett – írta az Átlátszó.

A tenderen indult a Porsche is, de a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó társaság megelőzte a versenytársat extra rövid határidő felajánlásával. Ez nem először fordult elő, volt amikor a Mercariust is beelőzte. Ezúttal a pontozási rendszer is érdekes volt, most még inkább a gyors ajánlatra hangolták.

102 db gépjármű beszerzésére keresett beszállítót a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1-365 naptári nap szállítási határidővel. Az Átlátszó mélyebbre ásott a kiírás részleteiben.

Úgy lehet a legkönnyebben „megnyeretni” egy kiszemelt céggel a pályázatot, ha a kiíró felülpontozza az extra rövid szállítási időket. Valószínű a cég már rendelkezik az adott járművekkel a kiíráskor, így bármilyen rövid határidőt be tud vállalni, ellentétben a kiírásig semmit sem tudó versenytársakkal. Érthető tehát, hogy az adott cég behozhatatlan előnyre tesz szert az eljárás során.

A mostani kiírásban ráadásul aránytalanul kiosztott pontszámokkal kedveztek a gyors teljesítésnek.

Korábban is vizsgált tendereket az Átlátszó, akkor ha valaki 10 nap alatt vállalta a járművek leszállítását, az dupla annyi pontot kapott, mint az, aki 20 napos határidőt ajánlott meg. Ez gyakran elég is volt, hogy a Mészáros M1 elnyerje az adott tendereket.

A Magyar Közút azonban egy teljesen torzított pontkiosztási rendszert alkalmazott:

  • 1 és 15 nap között 100 pontot,
  • 16 és 30 nap között 20 pontot,
  • 31 és 60 nap között 5 pontot,
  • 61 nap fölött pedig 1 pontot adott a jelentkező cégeknek.

via 24.hu

- Advertisement -
Exit mobile version