Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Sok ágat levágtak az 52-es főút melletti fákról

- Advertisement -

Az elmúlt napokban dolgozott a fűrész rendesen az 52-es főút melletti platánoknál és nyárfáknál, de most csak ágakat vágtak le. Mint emlékezetes, tavaly nyáron megszámozták a fákat, és a Magyar Közút akkor azt közölte, az összes ki lesz vágva, igaz, nem egyszerre, hanem állapotuktól függően ütemezetten.

Mint azt tavaly nyáron megírtuk, a Sasfészek étterem környékén, a Csalánosi erdő mellett, egészen az izsáki leágazásig rengeteg – számításunk szerint közel száz – fára fújtak számot a főút mindkét oldalán. Kérdésünkre akkor közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.: a számozás azt jelenti, hogy az adott fát kivágják a szakemberek, „azonban nem egyszerre, hanem a fák állapotától függően ütemezetten, egyes fák esetében csak évek múlva lehet szükség a kivágásra”.

Fotó: Hraskó István

A hír sokakat megdöbbentett. A Zöld Küldetés Egyesület augusztusban nyílt levelet írt a Magyar Közútnak, a megyei kormányhivatal környezetvédelmi-természetvédelmi főosztályának, Szemereyné Pataki Klaudiának, Kecskemét polgármesterének és Kecskemét országgyűlési képviselőinek. Ebben leírták: az egyesület véleménye szerint az országos közutak kezelésének szabályozásáról szóló 1998-as miniszteri rendelet elavult, és sürgős felülvizsgálatra, módosításra szorulna a fák védelme érdekében. A rendelet ugyanis jelenleg a közút területén lévő fák állapotának vizsgálatánál csupán kétévenkénti szemrevételezést ír elő és ez szerintük nem adhat valós képet a fák állapotáról, súlyos hiba, környezetünk nagymérvű károsítása, ha nagy lombozatú, értékes fákat érdemi műszeres vizsgálat, valamint szakvélemény megismerése nélkül kivágnak.

Fotók: Hraskó István

„Nem minden elváltozásnak kell kényszerű fakivágást eredményeznie – van, ami faápolási beavatkozással kezelhető a veszély elhárítása érdekében. Mindez a mai klimatikus viszonyok között egyáltalán nem részletkérdés. Főleg, ha az említett fák közül sok szemre egyáltalán nem tűnik kiszáradóban lévőnek vagy éppen betegnek, sőt nagy részük szemmel láthatóan jó egészségi állapotnak örvend” – hangsúlyozta a Zöld Küldetés.

A Közút válaszában többek között leszögezte, szerintük a rendelet 25 éve sem volt elavult, és napjainkban sem az.

„A közúthálózat fenntartása nem pusztán feladatokkal, hanem felelősségvállalással jár a közlekedésben részt vevők irányába, ez vonatkozik az út mentén elhelyezkedő növényzet kezelésére is. A közutak mentén elhelyezkedő nagyméretű faegyedek nem pusztán kidőléssel okozhatnak anyagi kárt, vagy súlyosabb esetben személyi sérüléssel, halállal járó közlekedési baleseteket. Az 50-60 cm, valamint azt meghaladó törzsátmérőjű fák olyan méretű, tömegű vázágakkal rendelkeznek, melyeknek leszakadása, letörése és útra hullása már önmagában is óriási baleseti potenciált jelent” – írták.

Az 52-es melletti nyár, szürke nyár és platán faegyedeket a felsorolt, „jól felfogható baleseti kockázatok miatt” jelölték kivágásra a fafelmérés során.

„Az adott fasor esetében is évente több, kárigénnyel járó bejelentés érkezik társaságunkhoz, továbbá hetente érkezik panasz a közlekedők, illetve a lakosság részéről űrszelvénnyel, belógó ágakkal, veszélyes dőlésű, kerítést vagy házat veszélyeztető fákkal kapcsolatban” – írták.

Véleményük szerint a FAKOPP-műszer használata olyan esetekben indokolt, mikor szemrevételezés során nem egyértelműen megállapítható a fa állapota, „ezen felül minden egyes út menti faegyed műszeres vizsgálata a közel 31 000 km országos közúthálózaton beláthatatlan munkaerő- és eszközigényeket támasztana”. Közölték, kiemelten kezelt fasorok és egyedek esetében alkalmazzák is a műszert, az 52-es főút melletti fasor esetében is kontrollméréseket végeztek az egészségügyi állapot pontosabb meghatározása érdekében.

„A felmérés nyomán beavatkozás, konkrét intézkedés nem került meghatározásra. A magas forgalombiztonsági kockázatú egyedek esetében kerülhet sor kivágásra, ez esetben is több éves távlatban, ütemezetten végzik el társaságunk szakemberei vagy szerződött partnereink a feladatot. Ahol erre lehetőség adódik gondoskodunk a fák ápolásáról, koronaalakításról a rendelkezésünkre álló források figyelembevételével” – emelte ki tavaly szeptemberben a közútkezelő.

Az ágak mostani levágásának apropóján megkerestük újra az állami vállalatot, és érdeklődtünk, mit mutattak a kontrollmérések, milyen állapotban vannak a fák? Az, hogy most csak ágakat vágnak le, azt jelenti, hogy egyelőre egyiket sem szükséges még kivágni? Rákérdeztünk, mekkora részük maradhat meg a Sasfészek Étteremtől az izsáki leágazásáig tartó kb. 2 kilométeres szakaszon és hogy új növények telepítése is történik-e az út mellett. Ha válaszol a Magyar Közút, visszatérünk a témára.

- Advertisement -
Exit mobile version