Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A rezsiemelés megtette a hatását: aki tudott, spórolt

- Advertisement -
A lakosság spórol, ha a pénztárcáján keresztül érzi a túlfogyasztás következményeit, épp ezért a rezsiemelés első teljes évének látványosra sikeredtek az eredményei Magyarországon.

2022. júliusában jelentette be a kormány az új rendszert, ami aztán augusztustól 7,5-szeres gázárat, illetve 2-szeres áramárat hozott az átlagfogyasztás feletti részre a háztartásoknak. 2022 végén a gázszámlák 78 százaléka, a villanyszámlák 67 százaléka esett bele a rezsicsökkentett keretbe, vagyis egyre több háztartás került be, miközben maga a kedvezményes mennyiség nem változott.

Így tehát egyre többen spóroltak a megemelt árakat látva, hogy elkerüljék annak hatását a pénztárcájukra. Erőteljes lakossági fogyasztási alkalmazkodás indult meg: spórolt, aki csak tudott.

A tartós spórolásban az is szerepet játszhatott, hogy az egyéb fűtési alternatívák ára is igencsak meglódult a rezsiemelés bejelentésének hírére 2022 nyarán, és azóta sincs érdemi visszarendeződés. A brikett és a tűzifa ára valószínűleg azért sem csökkent érdemben, mert bár a tőzsdei gázár jócskán esett a 2022 nyári szintekhez képest, de a 767 forintos lakossági „versenypiaci költségeket tükröző” gázár megmaradt.

A kitartó spórolással egyre többen befértek az éves kedvezményes 1800-1830 köbméter körüli tényleges átlagfogyasztási limit alá, és így vagy a teljes gázfogyasztásuk 102 forint körül történt, vagy a kiszámlázott gázvolumenben egyre nagyobb arányú volt a 102 forintos ár aránya. Ezt jelzi az, hogy miközben a rezsiemelés óta a kétféle gázár szintje nem változott, a KSH által a háztartások szintjére kalkukált átlagos ár jócskán csökkent a 2022 nyári megugrás óta 240 forint körülről 150 forintra, és ez is segített az infláció mérséklődésében.

A villamosenergia esetén a rezsiemeléssel 36 forintról 70 forintra ugró ár az évi 2523 kWh feletti fogyasztási részre szintén látványos fogyasztói alkalmazkodást hozott éppen a 2500 kWh felett fogyasztóknál, legalábbis ha a megelőző 5 évi átlagokhoz viszonyítunk. A 2500-5000 kWh közötti, illetve az 5000-15000 kWh közötti éves fogyasztók látványosan, akár 20-30%-kal is visszafogták a fogyasztásukat a tavaly téli hónapoktól kezdve. Az utóbbi hónapokban folyamatosan 10% körüli áramfogyasztás csökkenést produkált a lakosság a megelőző 5 évi átlaghoz képest.

A gázfogyasztáshoz képest kisebb a lakossági áramfogyasztás mérséklődése, és ezt jelzi a KSH adatsora is, amely azt méri, hogy az egyes hónapokban mennyien fértek be a kedvezményes éves áramlimit alá, és így 70 forint helyett 36 forintot fizetnek. Az átlagár süllyedése sokkal kevésbé volt intenzív, mint a gáznál, hiszen 47 forint körülről csak 45 forintra süllyedt a lakosság által fizetett átlagos áramár, így ez kevésbé húzta le az inflációs statisztikát is.

via Portfolio

- Advertisement -
Exit mobile version