Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egy berlini fociklub imázsává vált egy húsz évvel ezelőtti illegális behatolás

- Advertisement -

2003 decemberében az Union Berlin története csúcsán járt, hiszen sorozatban már a harmadik szezonját kezdhette a német labdarúgás másodosztályában. A csapat nagyon gyengén teljesített, négy győzelemmel, négy döntetlennel és kilenc vereséggel az utolsó előtti helyen szerénykedett.

A Wacker Burghausen elleni hazai, 2-1-es vereség után a drukkerek lehajtott fejjel, szomorúan bandukoltak haza, köztük Torsten Eisenbeiser is, aki rádöbbent, a nagy összetörtség közepette még arról is megfeledkezett, hogy elbúcsúzzon barátaitól és boldog karácsonyt kívánjon nekik.

Eltelt néhány nap, majd az Alt-Unioner rajongói klubban megismert barátaival megbeszélték, hogy összefutnak, forralt bort isznak, esetleg bekapnak egy kis kekszet és kicsit énekelnek. De hol?

Eisenbeiser ismerte a helyi stadion, az Alte Försterei pályagondnokát, aki elárulta neki, hogy a létesítmény egyik kapuja nem záródik jól. Így aztán nem sokkal szenteste előtt 89 Union-szurkoló belopakodott a stadionba és egy olyan hagyományt indított el, amely mára elképesztő méreteket öltött.

2004-ben legálissá tették az illegális behatolást, a karácsonyi éneklés pedig mára a klubkultúra része lett, és illeszkedik az Union imázsához. 2011-ben 17 ezren jelentek meg, majd a küzdőteret megnyitva 2013-ra olyan tömeg jelent meg, hogy 2014-re kénytelen volt a klub jegyeket árulni a tömegnyomor elkerülése érdekében. 2015-ben már 27 500 fő énekelt egyszerre, és bár két évre a koronavírus-járvány betett a programnak, tavaly már újjáéledve 28 500-an érkeztek, új csúcsot felállítva.

„A klub a mi családunk. A karácsonyi éneklés pedig családi rituálé, a szurkolók és a klub közötti közösség kifejezése” – nyilatkozta Eisenbeiser, aki szerint ahhoz, hogy valaki bejusson, pártoló tagnak kell lennie.

Az esemény forgatókönyve a következő: a közel harmincezer ember a bejáratnál gyertyát és énekeskönyvet kap, 19 órakor kialszanak a fények a stadionban, marad a gyertyatenger, amelynél a helyiek szerint nincs libabőrösebb érzés a világon. Jönnek az ismert német dalok, mint a „Guten Abend, schön’ Abend”, az „Ihr Kinderlein kommet” vagy az „Oh Tannenbaum”.

Ezután a helyi pap felolvas egy karácsonyi történetet és elmond egy imát. A hangulat pedig zseniális: karácsonykor még a futballrajongók is rájönnek, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint a foci.

„Számtalan ajánlatot kaptunk híres zenészektől és kórusoktól, de mindig nemet mondtunk. Nekünk van egy gimnáziumi iskolai kórusunk, egy férfi énekkarunk, egy rézfúvós együttesünk – mind amatőrök, családtagok. Nem számít, milyen nagyra nőtt az esemény, ez soha nem változott. Bizonyos szempontból ez a siker titka is” – nyilatkozta néhány éve Christian Arbeit, az Union Berlin sajtóreferense.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version