Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Pál Sándor Attila költő a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese

- Advertisement -

Pál Sándor Attila költő, a kecskeméti székhelyű Forrás folyóirat munkatársa lett a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj győztese. Tizenegyedik alkalommal adták  át nettó 6000 Eurós ösztöndíjat, aminek célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa.

A pénteki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott Daloskönyv című, a Magvető kiadásában megjelent kötetét, miután hangsúlyozta a legnagyobb összeggel járó hazai ösztöndíj jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején. Bejelentette, hogy a program az alapító halála ellenére a jövőben is folytatódik.

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera.hu bő két héttel a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Kali Ágnest (Megvakult angyalok; Kalligram / Bookart), Kemény Zsófit (Most vagyok soha; Jelenkor) és Pál Sándor Attilát (Daloskönyv; Magvető). A legjobb háromba jutott két másik szerző 500-500 Euro jutalomban részesült.

“Pál Sándor Attilát, amióta csak a verseit ismerem, par excellence prózai költőnek gondolom, a szó legprózaibb értelmében,  – méltatta Parti Nagy Lajos költő, kuratóriumi tag a pénteki díjátadón – hogy tudniillik általában epikus anyagból, történetek mentén dolgozik. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne lírikus, vagy hogy előbb-utóbb át kéne pártolnia az epikához, dehogy, sőt! Csupán annyit jelent, hogy legotthonosabban a két műnem közti határvidéken érzi magát, mely határvidék lassan szélesebb és izgalmasabb, mint amit határol, elég, ha két nevet mondok itt, Oravecz Imrét és Tolnai Ottót.”

Pál Sándor Attila első verseskötete egyidős a Horváth Péter-ösztöndíjjal. 2013-ban jelent meg a Pontozó a Jak és a Prae gondozásában, amit 3 verses- és egy novelláskötet követett a Magvető kiadásában. A szerzőt korábban 2021-ben, a Rokonok megjelenése után jelölték a díjra, de idén az év első felében megjelent Daloskönyvvel nyerte meg azt. “Ez az ösztöndíj az egész eddigi munkásságot ismeri el, s ad támogatást az elkövetkezőkhöz.” – emelte ki Parti Nagy. 

Pál Sándor Attila / Fotó: Valuska Gábor

A nettó 6000 Eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth vezetési tanácsadó cégcsoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur). A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton, Harag Anita, Bartók Imre, Kormányos Ákos és Hegedüs Vera részesült.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár. Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin), a Stuttgarti Magyar Intézet és a Litera (Budapest).

Forrás: Litera.hu

Parti Nagy Lajos laudációja: Daloskönyv és vidéke; Litera.hu

- Advertisement -
Exit mobile version