Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Időben érkezik vagy késik a Volán busz: megmutatja ezentúl a Google Térkép

- Advertisement -

Naponta több mint 42 ezer helyközi járat adatai követhetők ezentúl valós időben a Google Térképen – közölte a Volánbusz. A helyi buszoknál a Google Térkép csak a hivatalos menetrend szerinti időpontokat mutatja, a tényleges érkezés ideje a menetrend.kecskemet.hu oldalon követhető.

A közlekedési cég közleménye szerint helyközi járatainak menetrendje már 2017 óta elérhető a Google Térképen, eddig azonban csak a statikus, hivatalos menetrendből származó információk voltak fent – azaz azt nem lehetett tudni, ettől esetleg hogyan tér el a busz, tényleg a megadott időben érkezik-e vagy késni fog.

Forrás: Volánbusz Facebook oldala

Január 4-től azonban valós idejű utastájékoztatási adatok segítik a buszra várakozókat, vagy éppen utazásukat tervezőket.

Képernyőfotó

„A Volánbusz célja, hogy járműkövető rendszereinek folyamatos fejlesztésével és tökéletesítésével egyre szélesebb körű, naprakész információkat és pontos tájékoztatást nyújtson utasainak” – írták.

A Volánbusz Zrt. közölte azt is, a buszok valós idejű követése a helyi járatok esetében is lehetséges, de csak azon városok esetében, ahol az önkormányzat – mint a helyi autóbuszos közösségi közlekedési szolgáltatás megrendelője – biztosítja az ehhez szükséges technikai feltételeket. Nyíregyházát említik, de Kecskemétet is lehetett volna, hiszen itt már három és fél éve adott ez a lehetőség – igaz, a Google Térképben egyelőre nem.

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. online, valós idejű hivatalos menetrendje – menetrend.kecskemet.humár 2020 nyara óta működik. Ezen rá lehet keresni egy kiválasztott vonalra, így áttekinthetően látható az aznapi összes járatot a vonalon. Lehet keresni a megállók szerint is, és az adott megállóra kattintva látható lesz a nap során oda érkező járatok listája, menetrend szerinti érkezési időpontokkal. Ha pedig olyan busz jön, amely már fel van szerelve a megfelelő fedélzeti eszközzel, és tud online valós idejű adatokat küldeni, az útvonal listában egy busz-ikon jelzi, hogy a busz éppen hol, melyik megállónál jár. És ha esetleg késik (vagy siet), akkor hány percet.

Képernyőfotó

A helyi járatok már három éve megtalálhatóak a Google Térkép alkalmazásban is, de ott egyelőre még nem valós idejű adatok szerepelnek, hanem a menetrend szerintiek.

Visszatérve a Volánbusz fejlesztésére: Vitézy Dávid is posztolt az ügyben, megjegyezve, 2022-ben még közlekedési államtitkárként indította útjára a munkát, „amely most végre elkészült”.

„Először Budapesten csináltuk ezt meg még anno a BKK-ban, örülök, hogy immár országosan biztosított ez a fontos tájékozódási lehetőség mindenkinek – és annak is, hogy sok más tervvel ellentétben ezt nem állították le az utódok… Köszönöm a Volánbusz Zrt. és az informatikai partnereik kitartó munkáját ebben, a régi 24, majd 7 külön Volán-cég teljesen kaotikus, eltérő és gyakran hiányos menetrendi és vonalhálózati adatbázisait kellett feldolgozniuk és alkalmassá tenniük arra, hogy a Google-ban megjelenhessenek valós időben.”

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version