Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egyes vállalkozások eladására kötelezhetné a tulajdonosokat a GVH, ha veszélybe kerülne az ellátásbiztonság

- Advertisement -

„Alapvető jelentőségű vállalkozások” címen új tételt vezetnének be a versenytörvénybe, hogy melyek ezek, arról a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) dönthetne, és szigorúan fel is léphetne velük szemben.

A GVH az alapvető jelentőségű vállalkozások tulajdonosait kötelezhetné, hogy részben, vagy egészben értékesítsék a vállalkozásukat, ha veszélybe kerülne az ellátásbiztonság – olvasható egy márciusban társadalmi egyeztetésre benyújtott salátatörvény-tervezetben. A társadalmi egyeztetés március 22-ig tartott, a parlament elé azonban még nem került a jogszabálytervezet.

A versenytörvény módosítását is tartalmazó javaslat szerint a GVH versenyfelügyeleti eljárásban dönthetne arról, hogy melyek az alapvető jelentőségű vállalkozások, aminek megállapításához több szempontot vizsgálnának:

  • a vállalkozás piaci részesedését,
  • pénzügyi erejét, vagy más erőforrásokhoz való hozzáférését,
  • vertikális integráltságát, illetve az egymással egyéb módon összefüggő piacokon való tevékenységét,
  • versenyben releváns adatokhoz való hozzáférését,
  • az általa nyújtott szolgáltatás, illetve előállított vagy forgalmazott áruk fogyasztók, vagy a gazdaság szempontjából alapvető jelentőségét, illetve
  • minden olyan tevékenységét, amely harmadik felek, vagy a fogyasztók szempontjából jelentős ahhoz, hogy hozzáférjenek a beszerzési és értékesítési piacokhoz, amellyel befolyást tud gyakorolni a harmadik felek üzleti tevékenységére.

A GVH széles jogköröket is kaphat, például megtilthatja a vállalkozásoknak, hogy a saját ajánlatukat kedvezőbben kezeljék az üzletfeleik ajánlatánál, valamint az üzletfelei által gyűjtött adatok felhasználását is erősen korlátozhatja.

“Amennyiben az alapvető jelentőségű vállalkozás nem tudja ellátni a működését, vagy olyan helyzetbe kerül, amelyben fennáll annak közvetlen veszélye, hogy nem tud eleget tenni kötelezettségeinek”, akkor a GVH az ellátásbiztonság érdekében kötelezhetné

  • az érintett cég tulajdonosait a társaságban meglévő tulajdonrészük részben, vagy egészben történő értékesítésére,
  • a társaságot eszközök átadására kijelölt szolgáltatónak költségalapú díj melletti üzemeltetésre,
  • a társaságot vezető testületében más vezető állású személy megválasztására vagy kinevezésére
  • tagsági részesedések más tulajdonosok részére történő átruházását, és felfüggesztheti a tagsági részesedéshez kapcsolódó szavazati jogokat
  • az igazgatóságot a közgyűlés összehívására.

A GVH szerint ez a szabályozás nem példa nélküli az Európai Unióban, példaként említik a német versenyhatóságot, amely hasonló jogkörrel rendelkezik. Ezen felül preventív célokat szolgál az új hatáskör, ugyanis a törvényjavaslatban szereplő módosítások hozzájárulhatnak a GVH “hatékony jogalkalmazói tevékenységéhez, eredményes feladatellátáshoz, végső soron a tisztességes piaci verseny és a magyar fogyasztók védelméhez.”

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version