Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

L. Simon László szerint az új kulturális törvénytervezetet fizikai képtelenség megcsinálni

- Advertisement -

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója, korábbi kulturális államtitkár is reagált a napokban kiszivárgott új kulturális törvénytervezetre az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Mint ahogy arról több sajtótermékben olvasni lehetett, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a tervezet kiszivárgásakor még cáfolta a központosítást, de a terv világosan felrajzolja azt az állami kulturális piramist, amiben még a könyvtárak kínálatát is irányítani lehet.

L. Simon László elmondta, hogy nem olvasta a tervezetet, és egyáltalán nem biztos benne, hogy el fog jutni a kormányig az a változat, amit kiszivárogtattak. Hozzátette, hogy szerinte fizikai képtelenség azt megcsinálni, amiről a sajtó beszámolt, és rettenetesen károsnak tartja, hogy ezt a javaslatot ilyen formában eljuttatták az újságíróknak.

A volt főigazgató felidézte akadémiai székfoglalóját, amelynek már a témaválasztása is jelezte, hogy ő erről a kérdésről hogyan gondolkodik, a minél nagyobb autonómiát támogatja. Szerinte ugyanakkor van lépéskényszer a kultúrában, mert sok minden nem működik, de forráshiány van. Hozzátette: „Egy integráció önmagában nem old meg semmit, ha nincs hozzá pénz.”

Felhozta példának a Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum integrációját, ami szerinte kifejezetten jól sikerült, dicsérte is ezért Baán László munkáját. L. Simon egy általa támogatott integrációra is mondott egy példát: szerinte a hasonló profil miatt nagy szükség lenne arra, hogy a Néprajzi Múzeumot és a szabadtéri néprajzi múzeumot, vagyis a szentendrei Skanzent összevonják. Abban is van ráció, hogy a kis, szétszórt, alig látogatott kiállítások egy helyen legyenek, emellett a marketingjükre is kellene költeni.

L. Simon Lászlót tavaly novemberben menesztették a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról a Nemzeti Múzeumban megrendezett Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt. Majd néhány héttel később a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja lett.

Székfoglalójában arról beszélt, hogy a történtek ellenére a Nemzeti Múzeum autonóm intézmény. Önmagát is autonóm embernek tartja, és szerinte csak az autonóm ember képes magas színvonalú művészeti alkotások létrehozására.

via Telex

- Advertisement -
Exit mobile version