Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Totális ellenőrzés alá vonnák a kultúrát, a kormány szerint csak az átláthatóság a cél

- Advertisement -

A kulturális feladat ellátásról szóló új törvény végleges tervezete szerint totális központosítás jöhet, egy-egy intézmény alá rendelnék a vármegyei kulturális intézményeket, bevezetik az országos ellenőrzési és minősítési rendszert – írja a Telex az Indexre hivatkozva.

Demeter Szilárd, a Nemzeti Múzeum főigazgatója március végén megerősítette a Telexnek, hogy valóban van egy ilyen tervezet, amelyet a miniszter szeretne széles körben megvitatni, de ami tudomása szerint még nem került semmilyen kormányzati fórum elé. Így szerinte „a szivárványszínű repülő egyszarvúak anatómiájáról is beszélhetünk, csak nem tudjuk a tények alapján verifikálni az állításaink igazságtartalmát. Minden hídon akkor megyünk át, ha odaérünk” – közölte.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, az a szándéka, hogy „legyen egy egységes, átlátható és arányos kulturális törvény”. Hozzátette, a szabályozásra azért van szükség, mert jelenleg egy „szétesett kulturális szabályozási rendszer van” Magyarországon, ahol egyes területeken részletesen ki van dolgozva a rendszer, más részeken meg egyáltalán nincs.

Az Index birtokába jutott végleges tervezet szerint három törvényt vált ki az új szabályozás, egységes rendszerbe helyezi a múzeumi, könyvtári, közművelődési, előadó-művészeti és alkotóművészeti területeket, és majd ehhez igazodik a támogatási, a szakmai koordináló és ellenőrzési rendszer.

A tervezet szerint a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség, a táncszervezetek a Nemzeti Táncszínház, a könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtár, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülhetnek. Az ellenőrzés azt jelenti, hogy a vármegyei intézményeknek a stratégiai tervet, munka- vagy üzleti tervet, szolgáltatási tervet és a beszámolót a kijelölt központi intézménynek küldenék el jóváhagyásra.

A törvénytervezet szerint a vezetőválasztást is egységesítik: a pályázati eljárások tekintetében egységes eljárásrendet vezetnek be, ugyanakkor pályázat nélkül is lehetőség nyílik vezetőválasztásra.

Arról is központilag döntenének, milyen könyvek kerülhetnek a települések közösségi tereibe. Erről az újonnan létrehozott Nemzeti Könyvkultúra Kuratórium döntene, amely az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti egységeként működik majd. A cél, hogy „egységes, értékelven működő települési könyvellátást” hozzanak létre.

A tervezet szerint „létrejön továbbá egy országos kulturális szakmai ellenőrzési rendszer, amely az állami kulturális feladatellátást, a közpénz hatékony, szakmai elvű felhasználását, valamint a szakmai feladatellátást ellenőrzi”.

Az új törvény a tervek szerint 2025. január 1-jén lép hatályba, a tervezet melléklete szerint az előterjesztés előtt még több szakmai szervezettel, többek között a Magyar Teátrumi Társasággal és a Magyar Állami Operaházzal is egyeztetne a minisztérium.

- Advertisement -
Exit mobile version