Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rendelet tiltaná a kecskeméti üzletek ablakain a reklámot, a főépítész szerint nincs szó fóliakommandóról

- Advertisement -

Vállalkozást népszerűsítő és terméket megjelenítő reklám nem helyezhető el az utcafrontra nyíló boltok ablakában, aszerint a rendelet értelmében, amiről csütörtökön fog dönteni a kecskeméti közgyűlés. A főépítész szerint „nincs szó fóliakommandóról”.

Ha a testület elfogadja a módosítást, akkor Kecskemét város településképének védelméről szóló önkormányzati szabály a következő ponttal egészül ki:

Épület nyílászáró üvegfelületére ragasztott, a vállalkozást népszerűsítő felirat és más grafikai megjelenítés az épületben folytatott tevékenységgel kapcsolatban sem alkalmazható.” 

– Ha szó szerint vesszük a leírtakat, és életbe lép a rendelet, akkor a műkörmösöknek, a trafikoknak, a nemzeti dohányboltoknak, a Félegyházi Pékségnek, az élelmiszerboltoknak, és minden üzlet- és bolt tulajdonosának, akiknek az ablakukban bármilyen reklámfelirat található, azokat el kell távolítaniuk – vetette fel Lejer Zoltán (Jobbik) ellenzéki képviselő, a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság keddi ülésén.

Nemzeti Dohánybolt Kecskeméten a belvárosban / Fotó: kecsup.huz

A képviselőre Öveges László főépítész reagált. Elmondta, hogy nem új keletű szabályról van szó, és nem, nem kell leszedniük a boltoknak a reklámokat, ahogy a szabálytalanul épült épületeket sem bontjuk el utólag, hiszen a polgárok zaklatása nem lehet cél. A rendelet a jogszabály-követőket segíti, ha a jövőben valaki felkeresi az önkormányzatot a bejelentési eljárásban. A cél az, hogy a kirakatokban kihelyezett reklámok a jó ízlést kövessék, azok igényesek legyenek – magyarázta Öveges László.

Főépítész: nincs szó fóliakommandóról

Bodrozsán Alexandra (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) arra volt kíváncsi, számíthatnak-e szankcióra a boltosok, és erre volna-e elegendő erőforrása az önkormányzatnak? Öveges László a válaszában kifejtette, hogy az önkormányzat nem nyomozó hatóság, és arra nincs is kapacitása, hogy minden bolti reklámot ellenőrizzen, – és „nincs szó fóliakommandóról” sem. Ez segítség a főépítészi munkában, függetlenül attól, hogy ismerik vagy nem ismerik a szabályt. Ha viszont van egy állampolgári bejelentés – tette hozzá, akkor van lehetősége lépni az önkormányzatnak, és ha kell, akkor szankcióra is a szabályban foglaltak értelmében.

– Ha valakik a rendeletre hivatkozva sorozatban jelentik majd be a trafikokat vagy az élelmiszerboltokat, mert nem tetszik az ablakukban lévő reklám, akkor mi lesz? – kérdezett vissza Lejer Zoltán. Hozzátette:

– Ez egy felesleges szabályozás, amit felülről ráerőszakolnak a településekre, mert, ha ez eddig is megjelent a törvényben, és ez alatt is nyíltak üzletek, amiknek az üvegfelületeit felmatricázták, akkor mindez életszerűtlen. Azért is, mert az elhangzottak szerint az önkormányzat sem fogja betartani a saját rendeletét.

Üzlet a Nagykőrösi utcában Kecskeméten / Fotó: kecsup.hu

A vita szavazásával zárult, ami arról szólt, hogy a jelenlévő bizottsági tagok a város településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítását a csütörtökön ülésező közgyűlés számára elfogadásra javasolja-e vagy sem. A két ellenzéki képviselő nemmel szavazott, a három kormánypárti bizottsági tag közül ketten igennel, a harmadikuk tartózkodott. A módosítás így nem kapott többséget.

Várhatóan a közgyűlésen is folytatódik a vita a településkép rendeletéről, ami – tesszük hozzá – nem szabályozza például azt, hogy miként orvosolhatók a belvárosban megtalálható, tátongó foghíjtelkek, vagy az ezeken elhelyezett városképet rontó feliratok. A testületi ülést nyomon követjük a KecsUP-on.

Parkolóként használt foghíjtelek Kecskemét belvárosában a Nagykőrösi utcában / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -
Exit mobile version