fbpx

FRISS HÍREK

A megélhetési költségek kétharmadára elég a minimálbér

- Advertisement -

Az elmúlt évek nagy mértékű minimálbér-emelései ellenére a gyenge forint miatt régiós viszonylatban is leszakadó pályára került a magyar „legkisebb fizetés”, az idei – forintban eszközölt – 8 százalékos emelés előző évhez képest euróban már csak 5 százalékos növekedést jelent, írja az mfor.hu. (Más országokban ugyanekkor akár 15 százalékkal is nőtt euróban számolva a minimálbér.)

Miközben kiemelkedő a magyar adóztatás: a bruttó bérből összesen 33,5 százalékos adót vonnak le (a járulékokkal együttvéve). A régiós országokban azonban jóval kisebb ez az arány: Szlovákiában például 17,1 százalék, Lengyelországban pedig 23,7.

Ráadásul a magyar minimálbér régiós viszonylatban nemcsak alacsony, de a magas árak miatt, nem is ér túlságosan sokat. Az mfor.hu a Numbeo internetes adatbázis segítségével megvizsgálta, nemzeti valutában mérve mennyibe kerül néhány alapélelmiszer a különböző országokban, ehhez hozzávette egy havi bérlet, egy egyszobás külvárosi albérlet árát, illetve a rezsiköltséget. A fogyasztói kosár ára 157 732 forintra jött ki, amivel szemben a jelenleg érvényes nettó minimálbér 107 065 forint.

Hasonló cikkünk:  Áttörés: Yggdrasil magyarországi terjeszkedése újradefiniálja az iGaming tájképet

Vagyis az alapkiadások 47 százalékkal többe kerülnek, mint amennyit egy minimálbéres dolgozó havi munkája után kézhez kap. Ezzel az aránnyal pedig a vizsgált országok sorában a legutolsó helyre kerültünk, ami azt jelenti, hogy nálunk fedezi a legkevésbé a vizsgált termékek és szolgáltatások köré a legkisebb kereset.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...