fbpx
3.4 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

A megélhetési költségek kétharmadára elég a minimálbér

- Advertisement -

Az elmúlt évek nagy mértékű minimálbér-emelései ellenére a gyenge forint miatt régiós viszonylatban is leszakadó pályára került a magyar „legkisebb fizetés”, az idei – forintban eszközölt – 8 százalékos emelés előző évhez képest euróban már csak 5 százalékos növekedést jelent, írja az mfor.hu. (Más országokban ugyanekkor akár 15 százalékkal is nőtt euróban számolva a minimálbér.)

Miközben kiemelkedő a magyar adóztatás: a bruttó bérből összesen 33,5 százalékos adót vonnak le (a járulékokkal együttvéve). A régiós országokban azonban jóval kisebb ez az arány: Szlovákiában például 17,1 százalék, Lengyelországban pedig 23,7.

Ráadásul a magyar minimálbér régiós viszonylatban nemcsak alacsony, de a magas árak miatt, nem is ér túlságosan sokat. Az mfor.hu a Numbeo internetes adatbázis segítségével megvizsgálta, nemzeti valutában mérve mennyibe kerül néhány alapélelmiszer a különböző országokban, ehhez hozzávette egy havi bérlet, egy egyszobás külvárosi albérlet árát, illetve a rezsiköltséget. A fogyasztói kosár ára 157 732 forintra jött ki, amivel szemben a jelenleg érvényes nettó minimálbér 107 065 forint.

Hasonló cikkünk:  Okok, tünetek és kezelési lehetőségek hátfájás esetén

Vagyis az alapkiadások 47 százalékkal többe kerülnek, mint amennyit egy minimálbéres dolgozó havi munkája után kézhez kap. Ezzel az aránnyal pedig a vizsgált országok sorában a legutolsó helyre kerültünk, ami azt jelenti, hogy nálunk fedezi a legkevésbé a vizsgált termékek és szolgáltatások köré a legkisebb kereset.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...